Pregovori sa MMF-om nisu propali, još se vode razgovori

Pregovori oko novog aranžmana MMF od 1,5 milijardi evra za Bosnu i Hercegovinu su prolongirani.

Bosna i Hercegovina 12.01.2021 | 08:44
Pregovori sa MMF-om nisu propali, još se vode razgovori

Nije došlo do usaglašavanja svih nivoa vlasti u BiH, iako su mnogi novac od MMF već isplanirali za trošenje.

Međunarodni monetarni fond je vlastima u BiH postavio brojne uslove, a najveći kamen spoticanja među entitetima bio je zahtjev za uspostavljanje centralnog registra računa fizičkih lica, što je ujedno i najveći razlog zašto tranšu MMF Bosna i Hercegovina još nije dobila, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

– Poznato je da su nesuglasice u vezi s bankarskim računima. To znači određen oblik kontrole Centralne banke BiH nad svim računima u državi. To nije bilo prethodno definisano, pa je izgledalo da se ulazi u nivo prenosa entitetskih ovlašćenja – kaže Pavlović u izjavi portalu Srpskainfo.

On naglašava da aranžman nije propao.

– Aranžman nije propao, već je stopiran postupak pregovora zato što je pregovaranje koje je obavljeno produženo zbog usaglašavanja još nekih uslova, za pismo namjere. Ti dogovori su ujedno ušli u božićne praznike na zapadu, kada niko ne radi – kaže Pavlović.

Dodaje da pregovori još nisu završeni.

– Može se očekivati da se nastave pregovori, već od sada, jer situacija nije završena. Oni su usaglašeni u značajnoj mjeri, ali ima stvari koje još nisu i s kojima se ne slažu Federacija i RS. Sigurno je da se može očekivati nastavak pregovora svaki dan, odnosno usaglašavanja tih spornih pitanja – ističe Pavlović.

Problem je što su mnogi na raličitim novoima vlasti unutar BiH novac od MMF već isplanirali za trošenje i “ugradili” u budžete za ovu godinu. Taj je kredit neophodan, smatra Pavlović.

– Mislim da su već neke konsultacije obavljene, jer je definitivno neophodno obezbijediti taj kredit. S jedne strane zbog likvidnosti entitetskih budžeta, a s druge strane pitanje je koliko će to biti usmjereno prema privredi i onima koji imaju potrebu za tim, kao što su zdravstvo, privreda i očuvanje radnih mjesta – dodaje Pavlović.

Zoran Pavlović ističe da su sredstva MMF usko povezana i sa sredstvima Evropske unije za makrofinansijsku pomoć od 250 miliona evra.

– Postoji jedna presija na BiH od Evropske unije za tih 250 miliona evra, koje daju u nepovrat. Postavljaju se slični uslovi koje je tražio MMF. Vrlo vjerovatno će doći do prihvatanja tih uslova da bi se moglo ići dalje. Pitanje je kako će to ići i kojom dinamikom, ali prema nekim informacijama, vjerovatno će naše entitetske vlasti sve to prihvatiti, jer trenutno nema drugog načina finansiranja potreba – zaključio je Pavlović u izjavi za Srpskainfo.

(BN) 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

P

12.01.2021 08:00

Ima Rusija nek on da kredit. Svi uslovi će biti prihvaćeni bez izuzetka na žalost Dodika. Nema više krađe bez pokrića.

ODGOVORITE
Name

borac

12.01.2021 08:17

Nemoze propasti imamo mi jako ministarstvo.

ODGOVORITE
Name

Übermensch

12.01.2021 08:34

MMF nije nikakva medjunarodna UN banka .to je privatna banka u rukama najmocnijih bankarskih porodica Rostilda,Rokfelare,Morgana i ostalih a njihov cilj nije da altruziam vec porobljavanje i novi svjetski poredak MMF nece odustati njima je u cilju da se zemlja i narod sto vise zaduzi i uvede u duznicko ropstvo Ovo sto rezim radi je genocid

Name

Dragan

12.01.2021 08:45

Nece ni propasti JEL ce morati pristati na SVE uslove JEL para nemaju.

Name

LUDNICA

12.01.2021 08:46

MA UVALIĆE ONI NAMA TE PARE. HRANE ONI MAFIJU OD 1995. GODINE, VALJA IM.

Name

Iznenadjenje

12.01.2021 08:18

Stvarno cudo da vlasti RS vristeci govore da nesto nece a onda pristanu. Ranije to nisu radili.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

12.01.2021 08:33

Znamo mi već da MMF neće izdati našu "elitu" u okivanju naroda u dužničko ropstvo.

ODGOVORITE
Name

Boris

12.01.2021 08:53

Name ne treba kredit jer smo mi finansijski stabilni. Barem taku pričaju Vidovićka i Tegeltija. Ili oni mnogo lažu, hhhmmmm

ODGOVORITE
Name

Da

12.01.2021 09:05

Vec sam rekao,to je sve vec zavrseno samo po starom dobrom obicaju ovo je vrijeme sakupljanja poena za veliko NE,prenosa nadleznosti,a MMF zna da upravo oni koji koce su na koljenima,nemaju alternativu i koriste priliku da sto vise ponize i sto skuplje prodaju novac.

ODGOVORITE
Name

BL

12.01.2021 09:14

Ma potpisat ce oni to, Dodiku ce dat malo vise nego sto mu pripada i to ce bit gotovo do kraja januara.

ODGOVORITE
Name

NR

12.01.2021 09:25

Prihvatice uslove jer moraju. Kao i MAP. Samo da se u javosti kaze nije sija nego vrat.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

12.01.2021 09:42

AJDE PRIHVATIT CE MA JEL MOGUCE

ODGOVORITE
Name

Dušan

12.01.2021 10:25

Kamen spoticanja privatni računi U RS se sve zna al niko ne reaguje pa se boje dati na uvid sve račune da nebi neko počeo čačakati po njima..u tome je fol A priča o prenosu nadležnosti je sa neobrazovane i nepismene.....

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

12.01.2021 10:27

Ni jedan kredit vam ne treba dati,gospodo na vlasti lako je dizati kredite i sa narodne grbače vraćati,to je najlakse,niste sposobni nizašta zato nam i jest sve ovako sram da vas bude,snađite se bez MMF-a ako ste tolike škole i fakultete završili....

ODGOVORITE
Name

Porodična "briga"

12.01.2021 11:56

"Tata" međunarodni monetarni fond i "mama" Svjetska banka, zajedno sa "tetkom" Evropskom centralnom bankom "brinu" o svome "čedu" da bude "nezavisna, samostalna i za sva vremena..."!

ODGOVORITE
Name

FEDERALAC

12.01.2021 21:56

Ne znam samo zasto vlast u rs gubi vrijeme I energiju oko ovoga kad znaju da drugog izbora nemaju,kako vrijeme odmice I postaju sve zaduzeniji sve gori I gori uvjeti ce biti trazeni.MMF je isto kao da trazis pare od zelenasa, daje ti stalno I jednog dana samo kaze eh dosta je vrijeme je da mi vratis pare a ti ih nemas.

ODGOVORITE