Кесић: Балкан неће бити на листи приоритета САД

Охолост демократа сада је велика и они неће пропустити прилику да казне председника Доналда Трампа. Они желе да разбију његов покрет "Начини Америку поново великом", како се поново не би суочили са њим за четири године. Верујем да ће покренути процесе против њега, чланова његове породице и кабинета.

Свијет 10.01.2021 | 11:44
Кесић: Балкан неће бити на листи приоритета САД

Новоизабрани председник Џозеф Бајден назива и Трампове присталице домаћим терористима, јер жели коначни обрачун са њим и свима око њега. У тој еуфорији потпуне контроле власти у Вашингтону демократском естаблишменту тек предстоји унутрашња борба, обрачун са крилом радикалне левице која је повећала присуство у Конгресу, али је већ незадовољна Бајденовим избором сарадника. То ће увести Америку у политичку кризу, и нове нереде.

Амерички политички аналитичар и шеф представништва РС у Вашингтону, Обрад Кесић, овим речима, за "Новости", сумира "сценарио" догађаја у Америци коју, у тренуцима преноса власти између две администрације, потресају немири и дубока политичка криза.

- У Вашингтону је уведен полицијски час до инаугурације Бајдена и у кратком року се не очекује наставак немира у америчкој престоници, иначе наклоњеној демократама. Али, то не значи да нереда неће бити у другим градовима Америке. Више од шест месеци траје напетост на улицама америчких градова, не само због вируса корона, већ и друштвене кризе, после убиства Афроамериканца Џорџа Флојда и радикалних иступа ултралевичарске организације "Антифа". Горе сцене насиља него сада у Вашингтону гледали смо већ у америчким градовима и криза може само да се продуби.

Откуд толики страх демократа од Трампа у тренутку када су освојили апсолутну власт у Вашингтону?

- Упад у Конгрес је био велико изненађење за вашингтонски политички естаблишмент. Овај чин може да охрабри не само оне окупљене око Трампа, већ и радикалну левицу. "Антифа" је већ сада незадовољна потезима у Бајденовом политичком демократском естаблишменту који не уважава њихове циљеве, до те мере да у року од шест до девет месеци очекујем демонстрације ултралевичарских снага против нове администрације.

Води ли то у још крвавије обрачуне унутар Америке?

- Ако дође до критичне масе, тешко ће моћи да се одговори на растући бес страдалих због короне и последица глобалистичке политике у редовима средње и радничке класе. Управо због тога је популистичка политика око Трампових десничара увећала, упркос поразу на изборима, своју базну подршку, док је ултралевица повећала своје присуство у Конгресу. Демократски естаблишмент је покушао да задовољи њихове захтеве, не схватајући притом узроке и размере мобилизације популиста, било да они долазе с деснице или левице. У демонстрацијама широм Америке протеклих месеци већ је било много жртава, а воље за помирењем је све мање. Репресија не може да наметне стабилност. Дугорочно, ствари ће ићи у другом правцу, јер бес остаје. Пола државе и даље не прихвата легитимитет новог председника. То ће Америку дубље гурнути у кризу.

* Велики су изазови пред Америком?

- Први изазов за нову администрацију су унутрашње поделе, јер упркос томе што су демократе освојиле, први пут у последњих пола века, и Белу кућу и оба дома Конгреса, они ипак нису добили јасан мандат. Реалност је да је друштво подељено. Смањени број демократских освојених места у Представничком дому Конгреса и њихова превага у Сенату само захваљујући додатном гласу потпредседнице Камале Харис, не улива поверење да ће Бајденова администрација успети да несметано спроводи своју агенду.

* Како ће ситуација у Америци да се одрази на њен однос са светом?

- Бојим се да ће естаблишмент, опхрван унутрашњим проблемима, у борби са противницима из покрета МАГА, покушати да најави повратак америчког лидерства у свету, посебно на Блиском истоку, у Срији, и Венецуели. Те тачке су повезане с два неуспеха, али и односима са Русијом. Верујем да ће тешко одолети изазову да покушају да покажу своју моћ и повратак своје старе политике која је била оличење лицемерја и бахатости Америке, уверења да постоји само један исправан приступ за све државе у свету.

* Колико такав приступ може да успе у оквиру новог односа снага у свету?

- Тај глобалистички приступ није успео. Популизам је продро у Америку, али и у многе земље Запада. Популизам ће се само продубити с економском кризом, која ће врло вероватно прерасти у економску депресију. Америка данас није она од пре 10 или 20 година. Није више ни најјача економска сила, јер је Кина претекла. Улазимо у непознати период редефинисања светског поретка, у тренутку када се на америчку сцену враћају они који су стварали онај стари.

БЕЗ "АВАНТУРЕ" НА БАЛКАНУ

* ДА ЛИ ће се Србија, и наш регион, наћи међу спољнополитичким приоритетима САД?

- Треба сачекати нови председников тим за спољну и безбедносну политику, тек тада ће се видети прави обриси правца деловања. Не очекујем, ипак, да се у ближој будућности Балкан нађе на листи приоритета. Он остаје на периферији виталних интереса Америке и сигурно неће бити авантура у овом делу света-рекао је Кесић.

(Новости)

 

Коментари / 59

Оставите коментар
Name

Ако

10.01.2021 10:53

Кад Обрад то казе мозе се комотно оцекивати све супротно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

10.01.2021 11:11

Тако је! Потпуно неспособан, замајава народ годинама а Р.Српска само тоне!

Name

Потписано

10.01.2021 11:19

Рече Обрад сав замазан , а онда настави да глође свињски бут који је почео глодати,којии минут прије

Name

Ре

10.01.2021 12:15

Бас хтјефох рећи. Ако Обрад каже да неће, знај да хоће. Човјек који је једини од Додика успио направити будалу тако сто га је за његове паре успио угурати на црну листу са талибанима.

Name

Тачно тако

10.01.2021 12:31

Он је Додику "открио" информацију да Трамп сигурно побјеђује

Name

ре

10.01.2021 13:07

јел овај и једном оправдао плату коју прима?

Name

Хахаха

10.01.2021 13:09

Обрад спремај кофер и карту у једном правцу...

Name

Ре ре

10.01.2021 16:14

Јесте. Плату је оправдао оног момента кад је Додик заврсио на црној листи. Бар несто корисно за насе паре.

Name

Геј босна

10.01.2021 16:51

Који паразит. Колико си само насег новца посисао.

Name

р.Ако

10.01.2021 19:00

Да овај кесиц тако казе и зна ста мисли Америцка влада,и тако тај такозв.лобиста теси србе само да би од Додика добио јос који милион евра у свој дзеп.ДОБРО СЕ ОН ОБОГАТИ НА РАЦУН ГРАДЈАНА СРПСКЕ И УЗЕ ИМ НОВАЦ ЗАДЗАБА.

Name

ја није

10.01.2021 21:02

најпаметнији србин,лова до крова а спава до подне

Name

Римтутитуки

10.01.2021 10:54

Све сто је овај кловн рекао било је супротно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриугаувугла ре Римтутитуки

10.01.2021 11:51

Потписујем коментар,али бих и додао ,овај Милетов лијепо ухрањени, као да се друзи са еминентним политицким аналитицарем г.Јањицем ,јер по његовим писању ,ако је уопсте он и писао, изводи се закљуцак ,"ако буде бице мозда,евентуално другације...".У преводу ,све контра .Мислим да си ти Кесицу само неција добра масина за прање новца,свима јасно ција.

Name

Михајло

10.01.2021 12:00

И ово је бурлина сподоба и лопуза.

Name

Кап у мору

10.01.2021 15:35

Врацај се куци Кесићу.

Name

СТОЛЕ

10.01.2021 10:56

Овај све зна / много прица а ниста урадио није/ успут му власт пумпа доларе за нерад, а овде цак и борци гладују. Аферим "дрзаво " Република српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2021 11:07

Е, па нека је срецан други дан Дана Републике Српске. На многаја љета!

Name

Београд

10.01.2021 12:15

Управо тако. Као представник РС у Вашингтону добио је огроман новац да још боље "бетонира" Бурлу на црној листи и да му миљеник Шпирке дође на њу. Обезбедио је да Бурлина жена и Бисерка буду иза осме ограде на Трамповој инаогурацији.

Name

реРЕреРЕ

10.01.2021 12:47

РЕ:Сваком лонцу поклопац припадамо истом етносу али не размисљамо исто мој једноставан поглед на стање је да српска није упитна али док су год ови типови попут Миле на власти и пријете/ Цјепљењем- одцјепљењем / висе ни сам бог не зна, засто друга страна не би контрирала Али запамти да се и моји порезни новци дају блецима попут овог Амера.

Name

Бијељинац

10.01.2021 11:02

Је ли ово сад добро или није?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.01.2021 11:32

Зависи све од тога која је врста интереса. Ако више нисмо интересантни у економском смислу, то је лоше, а ако политички више нисмо интересантни, онда то је добро.

Name

д

10.01.2021 11:03

Кесићу обиђи мало завићај, доведи оној бједи инвеститора да им направи неку фабрикицу, остави се политике, Миле и нашег новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

10.01.2021 15:40

Је ли јос дзавна тајна колико је новца из будзета исисао овај цовјек !!њега треба под хитнооо пред закон за све једнак и одблокирано правосудјееее!!! Грднее новце исисаоооооо из Р Српскееее!!

Name

Дијана!

10.01.2021 11:07

Мој Миле од тебе давно дуго руке! Откад је добио блокаду ти си прошлост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

10.01.2021 11:40

Зна ли ико ко је овај тип?

Name

мислим

10.01.2021 11:59

Није он због Милета у америци вец милиона које купи од нас.

Name

Неће

10.01.2021 11:08

Али хоћеш ти када се коначно промијени власт у Републици Српској? Напунио је отрбушину нашим парама па кад се буду преиспитивали токови новца колико је новца послано и гдје су завршили.Овај је потпуно анониман у Вашингтону а да не кажемо да резултати лобирања не постоје што се тиче било какве америчке политике према осамостаљењу Републике Српске.Чак напротив САД су увеле санкције Додику ради прича за које нема храбрости да их спроведе.Да ли је неко некада снимио то лажно представништво РС у Америци? Није нико,на којој се адреси налазе,фотографије те зграде,улаза у тај стан!? Муљање слично као са оним Батагоном који био регистрован у једном хотелу градић Зуг у Швајцарској.А требали су да купе Алумину Зворник а разоткрио их је Небојша Вукановић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

10.01.2021 11:09

Ти воле знас. Колико си пара потросио, а Додик ти на црној листи. Толико о твојој способности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неће

10.01.2021 12:47

Још један мој коментар није он во.Њему је добро њега сваки мјесец плаћа народ Републике Српске.Међутим све је под велом сумње јер је власт прогласила тајно колико се новца издваја за такозвано лобирање.Највећем наивцу је потпуно јасно да то представништво нема никакву корист него се ради о сумњивим извлачењу новца.

Name

Душан

10.01.2021 11:14

Пусти болан твоје коментаре везе немаш само узимаш лову и дијелиш са Додом Прокужен си давно.Него јеси ли обезбједио позив Чизмици за инагурацију први ред до ограде источна страна...И висди смије ли Додиним авионом ул у ваздушни простор САД да се дама ен гужва редовном линијом.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.01.2021 11:26

Ово је јасно као дан, још од доласка Инцка на чело ОХР-а, против ког имам доста контра за рећи, али једно му се не може оспорити, а то је да је реторику ОХР-а драстично смањио, када се успореди каква је била прије њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУЦКО

10.01.2021 11:28

Ето Буцко, нека си нас упознао из далеке САД, шта нам је чинити.Морас са нечим оправдати нашу лову!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

10.01.2021 11:31

Овај кловн се накупио милиона и сад ће опет све испочетка. Ј..га, нов и предсједник, треба нова стратегија. Који кварњак..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

10.01.2021 11:31

Какав огаван лик.бљак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биљана

10.01.2021 11:33

Морамо то провјерити преко онога ,,тапшача,,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАХАХА

10.01.2021 11:35

Овај ХЕМЕРОИД,МИЛОКРАДА УКОНОРПЦА,ЧИТА САСТАВ ЛАВРОВА,ХАХАХА....п.с.колико ће КОНВЕРТИТ ЛАКТАШКИ да наплати ово ЖВАКАЊЕ БРАБОЊАКА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

10.01.2021 11:37

Манипулатор и хоштаплер је сазрио за робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

10.01.2021 11:45

Наравно. Иран и Венецуела су приоритет. Трамп да је започео рат био би поново изабран. Кад зауставиш војну машинерију, слиједи казна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе,хе 2

10.01.2021 15:43

Па Трампа су подржавали Јевреји као ни једног до сада предсједника. Он можда није започео рат као такав, али је закухао тако да свака искра може да изазове катастрофу! Ста је са Јерусалимом као главни градом израела??? Па напади на Иран? Оставио је новој администрацији да она буде крива за ев. почетак правог рата... Јевреји креирају америчку политику...

Name

Борац Р СРПСКЕ

10.01.2021 11:49

Ста тај хостаплер прица процита у новинама и нама паметује. Битно је да од народа узме 5000 долара које му даје додик да би њега промовисао. Како га промовисе видимо да је будалетина на црној листи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карбановић ИИ

10.01.2021 11:49

Ако Бог да, и за тобом ће бити расписана потјерница као и за оном несрећом КАРГАНОВИЋЕМ који је исто тако писао и причао Ловачке приче и за то добрано ојадио буџет Републике Српске у коју се сви заклињу и честитају јој празник...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лелемуд

10.01.2021 11:54

Ни он невјерује у оно сто прица. Јос један ухљеб безврједни на грбаци народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

10.01.2021 11:54

Дојавили му Галијашевић и Ћеранић,преко Лазанског.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

10.01.2021 11:57

Вазно да те Додик дебело плаца остало знамо и ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина да је

10.01.2021 12:00

Политички аналитичар СЕЉАЧИНА ПРИМИТИВНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

10.01.2021 12:12

Овај чојек лупа глупости тоталне... ал не зато што је глуп него што му глава виси о концу да изгуби све, па покушава да добије на времену... Амбасада УСА је рекла све прије неки дан и биће како они кажу а они имају план далеко од очекивања Тајкуна и Олигархије наших

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

10.01.2021 12:28

Овај гусан је струцњак за лапање дрз. новца ,а бескористан је ко нерасту сисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старина

10.01.2021 12:28

Биће како га бог савјетује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бррр123

10.01.2021 14:28

Крајње пристрасан и нестручан интервју. Реалност је потпуно другачија: Апсолутна побједа демократа у САД имаће за посљедицу враћање спољнополитичке позорности на Балкан управо због њиховог патента из Дејтона који ће настојати модернизовати са реформама да би се и у БиХ створила ефикасна и модерна држава. Због недипломатске популистчке Додикове назови политике трпићемо велики притисак и требаће много знање, труда и умијећа водјења политике да сачувамо позицију унутар БиХ као једине реалне позиције која нам је споља намјењена. Кесић са својим лажним дојавама и сумњивим тајкунским кловновима који се ништа не питају у САД треба да забораве не донације на које су навикли и да нас мало оставе на миру.

Name

Лет3

10.01.2021 12:32

Јели то онај сто крузира по карибима од будзетских пара???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комедија

10.01.2021 13:05

Овај као Лазански, коју год Војску у рату хвали, они изгубе рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будо72

10.01.2021 13:08

Ако буде 1% на радару УСА, неће нас бити више на мапи. С обзиром да то каже један обични лажов, који се обогатио лажући, од овог јадног народа, то ће бити контра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

10.01.2021 13:21

Најсмјеснини су били кад су имали сигурну дојаву да це смјенити бивсу амбасадорку САД-а Кормакову на захтјев Бурле. И на сва звона објави вјест РТРС и АТВ кад Трамп смјени све осим ње у БиХ. Кесиц Бурле и остали лазови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мико

10.01.2021 13:23

Јел то онај Кесић сто је јос 2017 изјавио да су два од три кљуцна цовјека у Wасхигтону смјењена и да је треци на вратима, онда слиједи скидање Милорада Додика иконе са црне листе? 2017 ,данас је 2021, гдје запело?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се измијенилои

10.01.2021 13:24

Американци имају својих проблема у изобиљу. Послаце неког политицара пете класи који це да прица онако колико му ко плати као и до сада. Мислим да су сви тога свјесни .Сто мање запада то висе мира на Балкану. Пробаце да се мијесају у све и сваста али висе то нико не свата озбиљно. Свијет се је промијенио а Американци ако то нису укапирали укапираце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

10.01.2021 16:40

Надајмо се да хоце и да конацно хостсплери ратни злоцинци и кримоси иду гдје им је и мјесто То могу само УСА заврсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

10.01.2021 22:02

Рече Обрад и не поцрвени од стида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све он зна

11.01.2021 08:24

Ма Немој ти ћеш да нам кажеш . Гњидо . Лопов на даљински управљач батерије ослабиле и треба народ да финансира да купи друге . Лажов

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.01.2021 17:25

Ма које нам ти добро донесе и шта уради за наш народ, само трошак на грбачи наше биједе, никакво добро. Само трошите народне паре, све ће то свевишњи поравнати, дошло се до краја!!!

ОДГОВОРИТЕ