Kesić: Balkan neće biti na listi prioriteta SAD

Oholost demokrata sada je velika i oni neće propustiti priliku da kazne predsednika Donalda Trampa. Oni žele da razbiju njegov pokret "Načini Ameriku ponovo velikom", kako se ponovo ne bi suočili sa njim za četiri godine. Verujem da će pokrenuti procese protiv njega, članova njegove porodice i kabineta.

Svijet 10.01.2021 | 11:44
Kesić: Balkan neće biti na listi prioriteta SAD

Novoizabrani predsednik Džozef Bajden naziva i Trampove pristalice domaćim teroristima, jer želi konačni obračun sa njim i svima oko njega. U toj euforiji potpune kontrole vlasti u Vašingtonu demokratskom establišmentu tek predstoji unutrašnja borba, obračun sa krilom radikalne levice koja je povećala prisustvo u Kongresu, ali je već nezadovoljna Bajdenovim izborom saradnika. To će uvesti Ameriku u političku krizu, i nove nerede.

Američki politički analitičar i šef predstavništva RS u Vašingtonu, Obrad Kesić, ovim rečima, za "Novosti", sumira "scenario" događaja u Americi koju, u trenucima prenosa vlasti između dve administracije, potresaju nemiri i duboka politička kriza.

- U Vašingtonu je uveden policijski čas do inauguracije Bajdena i u kratkom roku se ne očekuje nastavak nemira u američkoj prestonici, inače naklonjenoj demokratama. Ali, to ne znači da nereda neće biti u drugim gradovima Amerike. Više od šest meseci traje napetost na ulicama američkih gradova, ne samo zbog virusa korona, već i društvene krize, posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda i radikalnih istupa ultralevičarske organizacije "Antifa". Gore scene nasilja nego sada u Vašingtonu gledali smo već u američkim gradovima i kriza može samo da se produbi.

Otkud toliki strah demokrata od Trampa u trenutku kada su osvojili apsolutnu vlast u Vašingtonu?

- Upad u Kongres je bio veliko iznenađenje za vašingtonski politički establišment. Ovaj čin može da ohrabri ne samo one okupljene oko Trampa, već i radikalnu levicu. "Antifa" je već sada nezadovoljna potezima u Bajdenovom političkom demokratskom establišmentu koji ne uvažava njihove ciljeve, do te mere da u roku od šest do devet meseci očekujem demonstracije ultralevičarskih snaga protiv nove administracije.

Vodi li to u još krvavije obračune unutar Amerike?

- Ako dođe do kritične mase, teško će moći da se odgovori na rastući bes stradalih zbog korone i posledica globalističke politike u redovima srednje i radničke klase. Upravo zbog toga je populistička politika oko Trampovih desničara uvećala, uprkos porazu na izborima, svoju baznu podršku, dok je ultralevica povećala svoje prisustvo u Kongresu. Demokratski establišment je pokušao da zadovolji njihove zahteve, ne shvatajući pritom uzroke i razmere mobilizacije populista, bilo da oni dolaze s desnice ili levice. U demonstracijama širom Amerike proteklih meseci već je bilo mnogo žrtava, a volje za pomirenjem je sve manje. Represija ne može da nametne stabilnost. Dugoročno, stvari će ići u drugom pravcu, jer bes ostaje. Pola države i dalje ne prihvata legitimitet novog predsednika. To će Ameriku dublje gurnuti u krizu.

* Veliki su izazovi pred Amerikom?

- Prvi izazov za novu administraciju su unutrašnje podele, jer uprkos tome što su demokrate osvojile, prvi put u poslednjih pola veka, i Belu kuću i oba doma Kongresa, oni ipak nisu dobili jasan mandat. Realnost je da je društvo podeljeno. Smanjeni broj demokratskih osvojenih mesta u Predstavničkom domu Kongresa i njihova prevaga u Senatu samo zahvaljujući dodatnom glasu potpredsednice Kamale Haris, ne uliva poverenje da će Bajdenova administracija uspeti da nesmetano sprovodi svoju agendu.

* Kako će situacija u Americi da se odrazi na njen odnos sa svetom?

- Bojim se da će establišment, ophrvan unutrašnjim problemima, u borbi sa protivnicima iz pokreta MAGA, pokušati da najavi povratak američkog liderstva u svetu, posebno na Bliskom istoku, u Sriji, i Venecueli. Te tačke su povezane s dva neuspeha, ali i odnosima sa Rusijom. Verujem da će teško odoleti izazovu da pokušaju da pokažu svoju moć i povratak svoje stare politike koja je bila oličenje licemerja i bahatosti Amerike, uverenja da postoji samo jedan ispravan pristup za sve države u svetu.

* Koliko takav pristup može da uspe u okviru novog odnosa snaga u svetu?

- Taj globalistički pristup nije uspeo. Populizam je prodro u Ameriku, ali i u mnoge zemlje Zapada. Populizam će se samo produbiti s ekonomskom krizom, koja će vrlo verovatno prerasti u ekonomsku depresiju. Amerika danas nije ona od pre 10 ili 20 godina. Nije više ni najjača ekonomska sila, jer je Kina pretekla. Ulazimo u nepoznati period redefinisanja svetskog poretka, u trenutku kada se na američku scenu vraćaju oni koji su stvarali onaj stari.

BEZ "AVANTURE" NA BALKANU

* DA LI će se Srbija, i naš region, naći među spoljnopolitičkim prioritetima SAD?

- Treba sačekati novi predsednikov tim za spoljnu i bezbednosnu politiku, tek tada će se videti pravi obrisi pravca delovanja. Ne očekujem, ipak, da se u bližoj budućnosti Balkan nađe na listi prioriteta. On ostaje na periferiji vitalnih interesa Amerike i sigurno neće biti avantura u ovom delu sveta-rekao je Kesić.

(Novosti)

 

Komentari / 59

Ostavite komentar
Name

Ako

10.01.2021 10:53

Kad Obrad to kaze moze se komotno ocekivati sve suprotno.

ODGOVORITE
Name

Haha

10.01.2021 11:11

Tako je! Potpuno nesposoban, zamajava narod godinama a R.Srpska samo tone!

Name

Potpisano

10.01.2021 11:19

Reče Obrad sav zamazan , a onda nastavi da glođe svinjski but koji je počeo glodati,kojii minut prije

Name

Re

10.01.2021 12:15

Bas htjefoh reći. Ako Obrad kaže da neće, znaj da hoće. Čovjek koji je jedini od Dodika uspio napraviti budalu tako sto ga je za njegove pare uspio ugurati na crnu listu sa talibanima.

Name

Tačno tako

10.01.2021 12:31

On je Dodiku "otkrio" informaciju da Tramp sigurno pobjeđuje

Name

re

10.01.2021 13:07

jel ovaj i jednom opravdao platu koju prima?

Name

Hahaha

10.01.2021 13:09

Obrad spremaj kofer i kartu u jednom pravcu...

Name

Re re

10.01.2021 16:14

Jeste. Platu je opravdao onog momenta kad je Dodik zavrsio na crnoj listi. Bar nesto korisno za nase pare.

Name

Gej bosna

10.01.2021 16:51

Koji parazit. Koliko si samo naseg novca posisao.

Name

r.Ako

10.01.2021 19:00

Da ovaj kesic tako kaze i zna sta misli Americka vlada,i tako taj takozv.lobista tesi srbe samo da bi od Dodika dobio jos koji milion evra u svoj dzep.DOBRO SE ON OBOGATI NA RACUN GRADJANA SRPSKE I UZE IM NOVAC ZADZABA.

Name

ja nije

10.01.2021 21:02

najpametniji srbin,lova do krova a spava do podne

Name

Rimtutituki

10.01.2021 10:54

Sve sto je ovaj klovn rekao bilo je suprotno.

ODGOVORITE
Name

Driugauvugla re Rimtutituki

10.01.2021 11:51

Potpisujem komentar,ali bih i dodao ,ovaj Miletov lijepo uhranjeni, kao da se druzi sa eminentnim politickim analiticarem g.Janjicem ,jer po njegovim pisanju ,ako je uopste on i pisao, izvodi se zakljucak ,"ako bude bice mozda,eventualno drugacije...".U prevodu ,sve kontra .Mislim da si ti Kesicu samo necija dobra masina za pranje novca,svima jasno cija.

Name

Mihajlo

10.01.2021 12:00

I ovo je burlina spodoba i lopuza.

Name

Kap u moru

10.01.2021 15:35

Vracaj se kuci Kesiću.

Name

STOLE

10.01.2021 10:56

Ovaj sve zna / mnogo prica a nista uradio nije/ usput mu vlast pumpa dolare za nerad, a ovde cak i borci gladuju. Aferim "drzavo " Republika srpska

ODGOVORITE
Name

Re

10.01.2021 11:07

E, pa neka je srecan drugi dan Dana Republike Srpske. Na mnogaja ljeta!

Name

Beograd

10.01.2021 12:15

Upravo tako. Kao predstavnik RS u Vašingtonu dobio je ogroman novac da još bolje "betonira" Burlu na crnoj listi i da mu miljenik Špirke dođe na nju. Obezbedio je da Burlina žena i Biserka budu iza osme ograde na Trampovoj inaoguraciji.

Name

reREreRE

10.01.2021 12:47

RE:Svakom loncu poklopac pripadamo istom etnosu ali ne razmisljamo isto moj jednostavan pogled na stanje je da srpska nije upitna ali dok su god ovi tipovi poput Mile na vlasti i prijete/ Cjepljenjem- odcjepljenjem / vise ni sam bog ne zna, zasto druga strana ne bi kontrirala Ali zapamti da se i moji porezni novci daju blecima poput ovog Amera.

Name

Bijeljinac

10.01.2021 11:02

Je li ovo sad dobro ili nije?

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.01.2021 11:32

Zavisi sve od toga koja je vrsta interesa. Ako više nismo interesantni u ekonomskom smislu, to je loše, a ako politički više nismo interesantni, onda to je dobro.

Name

d

10.01.2021 11:03

Kesiću obiđi malo zavićaj, dovedi onoj bjedi investitora da im napravi neku fabrikicu, ostavi se politike, Mile i našeg novca.

ODGOVORITE
Name

A

10.01.2021 15:40

Je li jos dzavna tajna koliko je novca iz budzeta isisao ovaj covjek !!njega treba pod hitnooo pred zakon za sve jednak i odblokirano pravosudjeeee!!! Grdnee novce isisaoooooo iz R Srpskeeee!!

Name

Dijana!

10.01.2021 11:07

Moj Mile od tebe davno dugo ruke! Otkad je dobio blokadu ti si prošlost!

ODGOVORITE
Name

Alo

10.01.2021 11:40

Zna li iko ko je ovaj tip?

Name

mislim

10.01.2021 11:59

Nije on zbog Mileta u americi vec miliona koje kupi od nas.

Name

Neće

10.01.2021 11:08

Ali hoćeš ti kada se konačno promijeni vlast u Republici Srpskoj? Napunio je otrbušinu našim parama pa kad se budu preispitivali tokovi novca koliko je novca poslano i gdje su završili.Ovaj je potpuno anoniman u Vašingtonu a da ne kažemo da rezultati lobiranja ne postoje što se tiče bilo kakve američke politike prema osamostaljenju Republike Srpske.Čak naprotiv SAD su uvele sankcije Dodiku radi priča za koje nema hrabrosti da ih sprovede.Da li je neko nekada snimio to lažno predstavništvo RS u Americi? Nije niko,na kojoj se adresi nalaze,fotografije te zgrade,ulaza u taj stan!? Muljanje slično kao sa onim Batagonom koji bio registrovan u jednom hotelu gradić Zug u Švajcarskoj.A trebali su da kupe Aluminu Zvornik a razotkrio ih je Nebojša Vukanović.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

10.01.2021 11:09

Ti vole znas. Koliko si para potrosio, a Dodik ti na crnoj listi. Toliko o tvojoj sposobnosti.

ODGOVORITE
Name

Neće

10.01.2021 12:47

Još jedan moj komentar nije on vo.Njemu je dobro njega svaki mjesec plaća narod Republike Srpske.Međutim sve je pod velom sumnje jer je vlast proglasila tajno koliko se novca izdvaja za takozvano lobiranje.Najvećem naivcu je potpuno jasno da to predstavništvo nema nikakvu korist nego se radi o sumnjivim izvlačenju novca.

Name

Dušan

10.01.2021 11:14

Pusti bolan tvoje komentare veze nemaš samo uzimaš lovu i dijeliš sa Dodom Prokužen si davno.Nego jesi li obezbjedio poziv Čizmici za inaguraciju prvi red do ograde istočna strana...I visdi smije li Dodinim avionom ul u vazdušni prostor SAD da se dama en gužva redovnom linijom.....

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.01.2021 11:26

Ovo je jasno kao dan, još od dolaska Incka na čelo OHR-a, protiv kog imam dosta kontra za reći, ali jedno mu se ne može osporiti, a to je da je retoriku OHR-a drastično smanjio, kada se usporedi kakva je bila prije njega.

ODGOVORITE
Name

BUCKO

10.01.2021 11:28

Eto Bucko, neka si nas upoznao iz daleke SAD, šta nam je činiti.Moras sa nečim opravdati našu lovu!

ODGOVORITE
Name

Zoki

10.01.2021 11:31

Ovaj klovn se nakupio miliona i sad će opet sve ispočetka. J..ga, nov i predsjednik, treba nova strategija. Koji kvarnjak..

ODGOVORITE
Name

MILAN

10.01.2021 11:31

Kakav ogavan lik.bljak.

ODGOVORITE
Name

Biljana

10.01.2021 11:33

Moramo to provjeriti preko onoga ,,tapšača,,...

ODGOVORITE
Name

HAHAHA

10.01.2021 11:35

Ovaj HEMEROID,MILOKRADA UKONORPCA,ČITA SASTAV LAVROVA,HAHAHA....p.s.koliko će KONVERTIT LAKTAŠKI da naplati ovo ŽVAKANJE BRABONJAKA?

ODGOVORITE
Name

Kiki

10.01.2021 11:37

Manipulator i hoštapler je sazrio za robiju.

ODGOVORITE
Name

He He

10.01.2021 11:45

Naravno. Iran i Venecuela su prioritet. Tramp da je započeo rat bio bi ponovo izabran. Kad zaustaviš vojnu mašineriju, slijedi kazna.

ODGOVORITE
Name

He,he 2

10.01.2021 15:43

Pa Trampa su podržavali Jevreji kao ni jednog do sada predsjednika. On možda nije započeo rat kao takav, ali je zakuhao tako da svaka iskra može da izazove katastrofu! Sta je sa Jerusalimom kao glavni gradom izraela??? Pa napadi na Iran? Ostavio je novoj administraciji da ona bude kriva za ev. početak pravog rata... Jevreji kreiraju američku politiku...

Name

Borac R SRPSKE

10.01.2021 11:49

Sta taj hostapler prica procita u novinama i nama pametuje. Bitno je da od naroda uzme 5000 dolara koje mu daje dodik da bi njega promovisao. Kako ga promovise vidimo da je budaletina na crnoj listi.

ODGOVORITE
Name

Karbanović II

10.01.2021 11:49

Ako Bog da, i za tobom će biti raspisana potjernica kao i za onom nesrećom KARGANOVIĆEM koji je isto tako pisao i pričao Lovačke priče i za to dobrano ojadio budžet Republike Srpske u koju se svi zaklinju i čestitaju joj praznik...!

ODGOVORITE
Name

Lelemud

10.01.2021 11:54

Ni on nevjeruje u ono sto prica. Jos jedan uhljeb bezvrjedni na grbaci naroda.

ODGOVORITE
Name

Da

10.01.2021 11:54

Dojavili mu Galijašević i Ćeranić,preko Lazanskog.

ODGOVORITE
Name

borac

10.01.2021 11:57

Vazno da te Dodik debelo placa ostalo znamo i mi.

ODGOVORITE
Name

Istina da je

10.01.2021 12:00

Politički analitičar SELJAČINA PRIMITIVNA.

ODGOVORITE
Name

izraelac

10.01.2021 12:12

Ovaj čojek lupa gluposti totalne... al ne zato što je glup nego što mu glava visi o koncu da izgubi sve, pa pokušava da dobije na vremenu... Ambasada USA je rekla sve prije neki dan i biće kako oni kažu a oni imaju plan daleko od očekivanja Tajkuna i Oligarhije naših

ODGOVORITE
Name

mimi53

10.01.2021 12:28

Ovaj gusan je strucnjak za lapanje drz. novca ,a beskoristan je ko nerastu sise.

ODGOVORITE
Name

Starina

10.01.2021 12:28

Biće kako ga bog savjetuje

ODGOVORITE
Name

Brrr123

10.01.2021 14:28

Krajnje pristrasan i nestručan intervju. Realnost je potpuno drugačija: Apsolutna pobjeda demokrata u SAD imaće za posljedicu vraćanje spoljnopolitičke pozornosti na Balkan upravo zbog njihovog patenta iz Dejtona koji će nastojati modernizovati sa reformama da bi se i u BiH stvorila efikasna i moderna država. Zbog nediplomatske populistčke Dodikove nazovi politike trpićemo veliki pritisak i trebaće mnogo znanje, truda i umijeća vodjenja politike da sačuvamo poziciju unutar BiH kao jedine realne pozicije koja nam je spolja namjenjena. Kesić sa svojim lažnim dojavama i sumnjivim tajkunskim klovnovima koji se ništa ne pitaju u SAD treba da zaborave ne donacije na koje su navikli i da nas malo ostave na miru.

Name

Let3

10.01.2021 12:32

Jeli to onaj sto kruzira po karibima od budzetskih para???

ODGOVORITE
Name

Komedija

10.01.2021 13:05

Ovaj kao Lazanski, koju god Vojsku u ratu hvali, oni izgube rat.

ODGOVORITE
Name

Budo72

10.01.2021 13:08

Ako bude 1% na radaru USA, neće nas biti više na mapi. S obzirom da to kaže jedan obični lažov, koji se obogatio lažući, od ovog jadnog naroda, to će biti kontra!

ODGOVORITE
Name

Lola

10.01.2021 13:21

Najsmjesnini su bili kad su imali sigurnu dojavu da ce smjeniti bivsu ambasadorku SAD-a Kormakovu na zahtjev Burle. I na sva zvona objavi vjest RTRS i ATV kad Tramp smjeni sve osim nje u BiH. Kesic Burle i ostali lazovi.

ODGOVORITE
Name

miko

10.01.2021 13:23

Jel to onaj Kesić sto je jos 2017 izjavio da su dva od tri kljucna covjeka u Washigtonu smjenjena i da je treci na vratima, onda slijedi skidanje Milorada Dodika ikone sa crne liste? 2017 ,danas je 2021, gdje zapelo?

ODGOVORITE
Name

Sve se izmijeniloi

10.01.2021 13:24

Amerikanci imaju svojih problema u izobilju. Poslace nekog politicara pete klasi koji ce da prica onako koliko mu ko plati kao i do sada. Mislim da su svi toga svjesni .Sto manje zapada to vise mira na Balkanu. Probace da se mijesaju u sve i svasta ali vise to niko ne svata ozbiljno. Svijet se je promijenio a Amerikanci ako to nisu ukapirali ukapirace.

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

10.01.2021 16:40

Nadajmo se da hoce i da konacno hostspleri ratni zlocinci i krimosi idu gdje im je i mjesto To mogu samo USA zavrsiti

ODGOVORITE
Name

Petar

10.01.2021 22:02

Reče Obrad i ne pocrveni od stida.

ODGOVORITE
Name

Sve on zna

11.01.2021 08:24

Ma Nemoj ti ćeš da nam kažeš . Gnjido . Lopov na daljinski upravljač baterije oslabile i treba narod da finansira da kupi druge . Lažov

ODGOVORITE
Name

Istina

11.01.2021 17:25

Ma koje nam ti dobro donese i šta uradi za naš narod, samo trošak na grbači naše bijede, nikakvo dobro. Samo trošite narodne pare, sve će to svevišnji poravnati, došlo se do kraja!!!

ODGOVORITE