Креће ударни викенд, границе већ окупиране

Прославили смо празнике како-тако и сада је већ вријеме да се враћамо својим радним обавезама.

Србија 09.01.2021 | 09:07
Креће ударни викенд, границе већ окупиране

Пред нама је викенд када ће се највише наших људи из иностранства вратити у земље у којима живе и раде, а вирус корона диктира услове под којима ће се тај одлазак деситии и шта нас потенцијано чека када оду.

Познато је да се током празника многи наши људи који живе и раде у иностранству враћају у домовину. Такође, зна се да је ове године најмање људи ушло у Србију из иностранства у протеклих 30 година, али свакако да је један број одлучио да празнике проведе са породицом и пријатељима у Србији. Тако је и ове године викенд послије Божића постао “ударни” на граничне прелазе када највише људи изађе из Србије.

О томе колико је људи дошло у Србију и током ових корона празника свједоче гужве које се већ сада формирају на граничним прелазима са Хрватском и Мађарском. Ситуација такође није иделана и на граничним прелазима са Бугарском и Сјеверном Македонијом, али на уласку у Србију.

Иако су наши епидемиолози апеловали на грађане да током празника избјегавају окупљања како би се избјегли “постпразнични” пикови и нови таласи, то се ипак није у потпуности испоштовало. Доказ томе и јесте данашње стање на границама.

Након празника нови талас?

Поставља се питање да ли ће након њиховог одласка и сви празника дочекати нови талас

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић и члан Кризног штаба непосредно пред Нову годину изјавио је за Блиц да се баш овога прибојава.

– Бојим се окупљања. Свако вјерује да када испраћа стару годину да одбацује и сав терет са леђа и окреће се некој љепшој будућности и онда мора да то прослави. Слиједи нам Божић, велики празник, али да ли можемо ове године да га прославимо тако што ћемо да будемо у условима гдје нас неће бити пуно, гдје ћемо поштовати све мјере, гдје ћемо моћи у исто вријеме да будемо и весели и одговорни?

Знајте да ми дневно за једног болесника потрошимо 1.000 евра на терапију. Да ли држава све то може да поднесе, уз то, љекари су нам уморни. Ако сада све одрадимо како треба, онда ће сљедећа година бити како треба, ако не, ово ће трајати мјесецима – рекао је Тиодоровић тада.

О овоме је говорио и имунолог и члан Кризног штаба др Срђа Јанковић који је рекао да тренутни пад бројки не одражава реално стање, већ ћемо за недјељу дана видјети прави број заражених. Он је такође додао да постоји потенцијал да се стање тада погорша.

На крају дана, како било, колатерална штета су људи. Па тако и наши гастарбајтери који нису видјели своју породицу и пријатеље у домовини већ скоро годину дана, а и они који су се и одлучили да ипак проведу неко вријеме са најмилијима, земље из којих долазе на уласку их условљавају разним прописима.

На крају баладе, смањен број долазака понајвише су спријечиле управо те процедуре које је неопходно испунити за улазак у одређене европске земље.

Њемачка

Тако, на примјер, гастарбајтери из Њемачке морају првенствено да приуште себи минимум 12 дана одмора и 9.000 динара  ако пожеле “луксуз” да виде своје пријатеље и породицу у Србији и то на пар сати.

Наиме, гастарбајтери по повратку у Њемачку морају да проведу минимум десет дана у карантину, осим у изузетним ситуацијама када карантин није обавезан и можете бити поштеђени њега само уз негативан ПЦР тест који у овој земљи кошта 100 евра. Такође, људи у Њемачкој морају да попуне електронску пријаву, а потврду која се добије потребно је предочити на граничном прелазу.

Аустрија

За све оне који живе и раде у Аустрији, ситуација је нешто повољнија, али више “удара по џепу”. Дакле на уласку у земљу неопходно је предочити љекарско увјерење о свом здравственом стању као и ПЦР тест који није старији од 72 сата. Уколико немате ништа од наведеног, идете у десетодневни карантин и у обавези сте да се о свом трошку тестирати у року 48 сати. Уколико се испостави да је тест негатива и изолација се прекида.

Италија и Швајцарска

Улазак у Италију нема превише компликованих правила, али нико није рекао ни да је “безболан”. Једина правила која важи за Италију је да имате пријаву на граници да сте путавали, а по уласку обавезан је четрнаестодневни карантин без изузетка.

Слична ситуација важи и за држављане који имају регулисано пребивалиште у Швајцарској, с тим да они по уласку морају да проведу десет дана у изолацији. Као и у Италији, негативан ПЦР их не ослобађа обавезе карантина.

Нове мјере послије недјеље?

Подсјетимо, у Србији су на снази тренутно мјере обавезног ношења маски у затвореном простору, ограничен рад продавница прехрамбених производа до 21 сат, док угоститељски објекти, тржни центри и осталу могу да раде до 20 сати. Такође важи и забрана окупљанаја више од пет људи.

Србија је увела правило да је за улазак у нашу земљу неопходан негативан ПЦР тест или умјесто тога десет дана у карантину, али та мјера је била ограничена до 10. јануара, односно до ове недјеље, пише Блиц.

Да ли ће ове мјере бити продужене или ће бити укинуте сљедеће недјеље одлучиваће се на новој седници Кризног штаба за коју датум још није прецизиран.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Андриц

09.01.2021 08:17

Тако су прицали и за Ускрс,па се ниста није десило,стависе,одмах послије ускрса су попустили са свим мјерама.Према томе,не кењ....висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемачка

09.01.2021 10:22

Тест у Њемачкој је одавно БЕСПЛАТАН! Није ми јасно зашто ширите дезинформације?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

09.01.2021 14:25

Не требају нам лазни тестови нити да се преноси ста млате плаценици сзо...боље објавите ово хттпс://yоуту.бе/К1yЕYФцКн5М

ОДГОВОРИТЕ