ДW: Европа нема довољно вакцина, али има хаоса превише

У Њемачкој су гласне критике због споре вакцинације. Поглед у суседне земље показује да тамо није ништа боље. Свуда је власт на мети критика да је организација траљава и да је полагала наде у погрешне вакцине.

Свијет 07.01.2021 | 19:37
ДW: Европа нема довољно вакцина, али има хаоса превише

У Њемачкој је до Нове године вакцинисано око 200.000 људи – што се критикује као траљав старт вакцинације.

Истовремено је у Француској посљедњих дана децембра дато свега 516 вакцина. Критичари су то оцијенили као „скандалозно", а Влада је обећала брза побољшања. Министар здравља Оливије Веран је обећао да ће стратегија вакцинација бити „појачана, убрзана и поједностављена" те да ће Француска „наредних дана достићи сусједе".

До краја мјесеца би старији од 75 година требало да буду вакцинисани и ван домова за његу, а биће вакцинисани и ватрогасци и његоватељи старији од 50 година.

Под салвом критика су и власти у Холандији која тек ове сриједе (6. јануар) почиње са вакцинацијама као посљедња земља ЕУ. То је „срамотно" критикује десничарски политичар Герт Вилдерс, „то није стратегија него хаос." И социјалдемократски опозиционар Лодевијк Аскер каже: „Чули смо већ превише изговора."

Премијер Марк Руте је признао грешке. Влада је, каже, предуго полагала на вакцине компаније АнстраЗенека које би се могле давати у ординацијама љекара опште праксе. Та вакцина међутим још нема дозволу у ЕУ. Холандија нема довољно центара за вакцинацију подесних за вакцину Бајонтека која мора да се чува на минус седамдесет степени. Тако 280.000 доза вакцине стоји у једном складишту.

У сусједној Белгији све је спремно за масовну имунизацију послије једнонедељних проба када је вакцинисано свега 700 добровољаца у старачким домовима. Према писању агенције Белга, недељно би требало да се даје 87.000 доза Бајонтекове вакцине. Слично као у Њемачкој, прво ће се вакцинисати становници и особље старачких домова.

Белгија је са 11,5 милиона становника прошле јесени била у европском врху по броју зараза. Власти очекују да се вакцинише 70 одсто становништва.

Да ни нешто бржа вакцинација није од помоћи показује примјер Велике Британије. Према ријечима премијера Бориса Џонсона, до сада је вакцинисано 1,3 милиона грађана. Истовремено је премијер саопштио негативни рекорд од 60.000 регистрованих зараза у једном дану.

У најтеже погођеној Енглеској парламент ове сриједе одобрава строги локдаун са забранама кретања и затвореним школама. Тако ће бити најмање до средине фебруара. Око 56 милиона људи у Енглеској моћи ће да напуштају домове само са ваљаним разлогом као што су одлазак на посао, љекару или у набавку.

(ДW) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

дрекавац

07.01.2021 19:49

Код Пфизер вакцине мора се испостовати хладни ланац: транспорт, складистење и дистрибуција на -70 степени....мислим да је то главни логистицки проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је јасно

07.01.2021 21:38

Неће ово завршити до следећег Божића

Name

Кратко и јасно

07.01.2021 21:39

Главни проблем је сто људи неце те вакцине.Која Корона и К...ц мало јаца грипа.Тако је рекао Трамп.ево и Додик досао дебљи из болнице и грли церку мезимицу не пласи се да је зарази.Превара Вијека је ово.све мање заразених,вакцине у оптицају а они све затварају.данас дрКон казе до Септембра це остати мјере на снази.Ко овдје кога ј...е. На крају це висе умријети од вакцина него од саме грипе.треба све затворити и изаци на улице.

Name

Ре

07.01.2021 22:04

Измислио си топлу воду. Бравоооо

Name

Роцк

07.01.2021 22:25

Ти си вјероватно из Дрвара. Дрекавци постоје само у Дрвару.

Name

Миле

08.01.2021 05:38

Немозе ми нико ниста..

Name

4008

07.01.2021 20:45

Има Европа довољно набављене вакцине из САД-е. међутим нема довољно људи који су спремни да приме ту вакцину. Очито да је заказала едукација грађана о неопходности ваакцине или се крију неки други интереси везано за старију популацију у земљама европске уније. Знамо да су развој и производњу вакцине суфинансирали најбогатији приватни фондови и појединци, а знамо да се егзистенција старијих финансира из неких других фондова. Једне и друге фондове пуне богате приватне корпорације. Велике корпорације и њихови власници изгледа да виде могућност великог увећања свога капитала, као и проблема великих обавеза фондова према старој популацији у томе што ће већи дио старије популације пустити низ лед тако што их неће благовремено вакцинисати. Добро је познато на основу статистике од годину дана да од корона вируса далеко највећу број умрлих припада старачкој популацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДраганТ

07.01.2021 22:57

Послушајте шта је казао један јутубер из Хрватске. У 2 минуте човјек све објаснио. хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=КПW8еЦеДН04 Даље не морам ништа казати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

08.01.2021 06:42

Глупости пишу све у ЕУ иде по плану !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трамп

08.01.2021 09:27

Је све у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цему

08.01.2021 16:47

Коментари ко воли нек изволи нико никог не пресиљава.

ОДГОВОРИТЕ