БиХ лани увезла преко 172 милиона КМ житарица

Из БиХ је у три квартала прошле године извезено житарица вриједности од око 7,8 милиона КМ, док је увоз износио нешто више од 172 милиона КМ, наводи се у анализи Спољнотрговинске коморе БиХ.

Босна и Херцеговина 07.01.2021 | 17:52
БиХ лани увезла преко 172 милиона КМ житарица

У анализи се истиче да је извоз житарица у девет мјесеци прошле, у односу на исти период 2019. године, повећан за 97,2 одсто, али је и увоз порастао за 9,3 одсто.

Раст извоза највише су вриједносно забиљежиле пшеница и суражица, што се приписује извозу у Турску и Хрватску, укупне вриједности од скоро 5,3 милиона КМ, али је и увоз пшенице и суражице повећан за 8,8 одсто и износио је више од 101 милион КМ.

"Повећање извоза у овом периоду примјећује се још код риже и јечма, док је пад евидентан код ражи, те хељде, проса, сјеменки за птице и друго", додаје се у анализи.

Што се тиче увоза у првих девет мјесеци 2020, у односу на исти период претходне године, раст је још забиљежен код кукуруза за 16,5 одсто, али и риже.

Скоро сав извоз пшенице и суражице ишао је у Турску и Хрватску, кукуруз је извожен у Турску, Хрватску и Србију, а рижа у Србију.

Пшеница и суражица највише су увожени из Мађарске, и то у вриједности већој од 51,7 милиона КМ, затим из Србије 23,7 милиона КМ, те Хрватске 25,6 милиона КМ, док се кукуру највише увозио из Србије - 44,3 милиона КМ, те Хрватске 9,1 милион КМ.

(Срна) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

3509

07.01.2021 17:52

Све ове житарице које су извежене нису произведене у БиХ, већ у Србији и Мађарској. Најбољи посао је купиш јевтино, а продаш скупо. Још ако можеш државу да завараш па узмеш подстицаје приказујући то као домаћу производњу.Мањача и силни други простори која су некад се орали и производила житарице су данас у корову, Тамо је мало ко остао да се бави пољопривредом и ускоро неће бити никога. једино могу дс се појаве неки други који досад нису живјели на тим просторима. Угледни и моћни наследници некадашњих власника пољопривредног земљишта на Мањачи и другим напуштеним просторима дали су то земљиште у замјену за урбано земљиште у Бања Луци и другим мјестима. Према томе то земљиште ће сутра држава лако моћи да поклони некима народима који евентуално населе те напуштене просторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.01.2021 20:28

Немас ти појма,ниси ниста види сем зитнице Мањаце а коментарисес да је извоз зитарица из БХ превара.Распитај се по Семберији,Посавини,Лијевцу...да није извоза пољопр . производа тј. трзисних вискова били би у озбиљном проблему.За твоју инфо ове јесени је РС скинуо мјлион тона кук.

Name

ЈОЈ !

07.01.2021 18:04

БИХ не увози, све те силне воде пиве зито увозе криминални лобији.Дрзава је услузна институција ктиминалцима сви ми знамо и ко су месетари .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

07.01.2021 18:59

Бих нема ни једног атрибута државе и једино што функционише су корупција, привредни криминал и лоповлук свих политичара. Једино рјешење је тотални рестарт државе и почетак од нуле са новим младим људима уз јаке законе и буђење свијести грађана који су највећи кривци за овакво стање. Није ружно рећи да се стидим што живим у овој држави и што моју РС воде овакви људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аат

07.01.2021 22:36

Ипак је и до људи, јер логицно је да се постави питање коме се то све увезе. Зато свако треба да крене од себе и купи домаце кад год може. Поздрав