BiH lani uvezla preko 172 miliona KM žitarica

Iz BiH je u tri kvartala prošle godine izvezeno žitarica vrijednosti od oko 7,8 miliona КM, dok je uvoz iznosio nešto više od 172 miliona КM, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Bosna i Hercegovina 07.01.2021 | 17:52
BiH lani uvezla preko 172 miliona KM žitarica

U analizi se ističe da je izvoz žitarica u devet mjeseci prošle, u odnosu na isti period 2019. godine, povećan za 97,2 odsto, ali je i uvoz porastao za 9,3 odsto.

Rast izvoza najviše su vrijednosno zabilježile pšenica i suražica, što se pripisuje izvozu u Tursku i Hrvatsku, ukupne vrijednosti od skoro 5,3 miliona КM, ali je i uvoz pšenice i suražice povećan za 8,8 odsto i iznosio je više od 101 milion КM.

"Povećanje izvoza u ovom periodu primjećuje se još kod riže i ječma, dok je pad evidentan kod raži, te heljde, prosa, sjemenki za ptice i drugo", dodaje se u analizi.

Što se tiče uvoza u prvih devet mjeseci 2020, u odnosu na isti period prethodne godine, rast je još zabilježen kod kukuruza za 16,5 odsto, ali i riže.

Skoro sav izvoz pšenice i suražice išao je u Tursku i Hrvatsku, kukuruz je izvožen u Tursku, Hrvatsku i Srbiju, a riža u Srbiju.

Pšenica i suražica najviše su uvoženi iz Mađarske, i to u vrijednosti većoj od 51,7 miliona КM, zatim iz Srbije 23,7 miliona КM, te Hrvatske 25,6 miliona КM, dok se kukuru najviše uvozio iz Srbije - 44,3 miliona КM, te Hrvatske 9,1 milion КM.

(Srna) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

3509

07.01.2021 18:52

Sve ove žitarice koje su izvežene nisu proizvedene u BiH, već u Srbiji i Mađarskoj. Najbolji posao je kupiš jevtino, a prodaš skupo. Još ako možeš državu da zavaraš pa uzmeš podsticaje prikazujući to kao domaću proizvodnju.Manjača i silni drugi prostori koja su nekad se orali i proizvodila žitarice su danas u korovu, Tamo je malo ko ostao da se bavi poljoprivredom i uskoro neće biti nikoga. jedino mogu ds se pojave neki drugi koji dosad nisu živjeli na tim prostorima. Ugledni i moćni naslednici nekadašnjih vlasnika poljoprivrednog zemljišta na Manjači i drugim napuštenim prostorima dali su to zemljište u zamjenu za urbano zemljište u Banja Luci i drugim mjestima. Prema tome to zemljište će sutra država lako moći da pokloni nekima narodima koji eventualno nasele te napuštene prostore.

ODGOVORITE
Name

Re

07.01.2021 21:28

Nemas ti pojma,nisi nista vidi sem zitnice Manjace a komentarises da je izvoz zitarica iz BH prevara.Raspitaj se po Semberiji,Posavini,Lijevcu...da nije izvoza poljopr . proizvoda tj. trzisnih viskova bili bi u ozbiljnom problemu.Za tvoju info ove jeseni je RS skinuo mjlion tona kuk.

Name

JOJ !

07.01.2021 19:04

BIH ne uvozi, sve te silne vode pive zito uvoze kriminalni lobiji.Drzava je usluzna institucija ktiminalcima svi mi znamo i ko su mesetari .

ODGOVORITE
Name

Laki

07.01.2021 19:59

Bih nema ni jednog atributa države i jedino što funkcioniše su korupcija, privredni kriminal i lopovluk svih političara. Jedino rješenje je totalni restart države i početak od nule sa novim mladim ljudima uz jake zakone i buđenje svijesti građana koji su najveći krivci za ovakvo stanje. Nije ružno reći da se stidim što živim u ovoj državi i što moju RS vode ovakvi ljudi...

ODGOVORITE
Name

Aat

07.01.2021 23:36

Ipak je i do ljudi, jer logicno je da se postavi pitanje kome se to sve uveze. Zato svako treba da krene od sebe i kupi domace kad god može. Pozdrav