Изостао конкретан Лукачев одговор на питање посланика

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач одговорио је на питање шефу Клуба посланика СДС у Народној скупштини Миладину Станићу, који га је 1. децембра питао за више од 100 пријава против бившег посланика, а сада градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића.

Република Српска 06.01.2021 | 15:33
Изостао конкретан Лукачев одговор на питање посланика

- ‘Господине Лукач, да ли је Вама као министру и човјеку нормално да један од наших народних посланика добије из ваше режимске полиције 117 разно разних пријава и да ли је то Вама пут да побједи за градоначелника Бањалуке или је то типичан израз режимског односа према политичким неистомишљеницима?

Да ли сте Ви заступник таквих режимских репресија према политичким неистомишљеницима и ако нисте, ко ће од ваших сарадника бити кажњен зато што је поднио неосноване пријаве и да ли је посао полиције да ради само обрачун са политичким неистомишљеницима - питао је Станић на 13. сједници.

У одговору министра Лукача, који се може прочитати и на сајту Народне скупштине Републике Српске заправо нема конкретног одговора на оно што је интересовало Станића, него су цитирани прописи по којима полиција поступа, уз тврдњу да то чини исто према свим грађанима.

– Дјелокруг, основи организације и руковођење у Министарству унутрашњих послова дефинисани су Законом о полицији и унутрашњим пословима. Наведеним Законом дефинисани су полицијски послови, као оперативно-стручни послови којима се, између осталог, обезбјеђује: спречавање вршења кривичних дјела, откривање кривичних дјела и прекршаја, одржавање јавног реда и мира итд.

Овлашћења полицијских службеника прописана су и Законом о кривичном поступку РС и БиХ, Законом о прекршајима Републике Српске и другим законима – наводи Лукач.

Напомиње да су полицијски службеници, уколико заприме пријаву или на други начин дођу до сазнања о извршењу кривичног дјела које се гони по службеној дужности сходно Закону о кривичном поступку РС, дужни о наведеним сазнањима обавјестити надлежног тужиоца те у сарадњи и уз надзор надлежног тужиоца, предузети потребне мјере и радње у циљу документовања и расвјетљавања предметног кривичног дјела.

– Наглашавамо да је у складу са наведеним законским прописом, за предузимање одређених истражних радњи поред сагласности тужиоца неопходно прибавити и наредбу надлежног суда (вршење претреса, одузимање предмета и сл.) Такође, у складу са Законом о кривичном поступку РС, полицијски службеници су у законом предвиђеним роковима дужни доставити писмени извјештај о почињеном кривичном дјелу односно о откривању извршиоца, те уз исти доставити све прикупљене доказе и обавјештења – пише у одговору министра.

Исто тако, уколико полицијски службеници у складу са позитивно-правним прописима, приликом обављања послова и задатака из своје надлежности дођу до сазнања која указују на постојање чињеница да су у понашању одређеног лица остварена обиљежја извршења прекршаја, а чије процесуирање је у надлежности полицијских службеника, Лукач наглашава да су дужни такве чињенице на одговарајући начин задокументовати и у складу са Законом о прекршајима предузети мјере на покретању прекршајног поступка.

У складу са наведеним законским прописом прекршајни поступак се покреће издавањем прекршајног налога или подношењем захтјева за покретање прекршајног поступка, а истим законом прописани су услови и начин издавања прекршајног налога, односно начин покретања прекршајног поступка путем подношења захтјева за покретање прекршајног поступка.

Важно је напоменути да се након подношења захтјева за покретање прекршајног поступка све процесне радње спроводе од стране надлежног суда те након спроведеног претреса суд доноси одлуку о одговорности окривљеног. Исто тако, свако лице против којег је прекршајни поступак покренут издавањем прекршајног налога има законску могућност да затражи судско одлучивање по наведеном прекршајном налогу, након чега се такође, даљи поступак спроводи од стране надлежног суда те суд одлучује о прекршајној одговорности – поручује министар.

Тврди да полицајци МУП РС предузимају мјере и радње из своје надлежности у погледу кривичног и прекршајног процесуирања за све особе за које се утврди постојање основа сумње да су извршили кривично дјело односно прекршај, без обзира на њихов друштвено – политички статус или припадност одређеној друштвеној групи или организацији, уз строго придржавање начела законитости и објективности.

(Српскаинфо) 

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

693

06.01.2021 15:04

Ово је посао за Драска Станивуковица

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

06.01.2021 15:53

Демократски, један опозицјони више од 100 пријава, а сви у власти немају толико. Странци су одушевљени са оваким радом МУП, питају се шта би радили другом када ово раде својим људима.

Name

да

06.01.2021 16:08

По мени свако ко ради против народа и државе РС треба да сноси кривичне санкције. Секташки ритуали на тргу, огрничавање слободе народа да се слободно креће у ноћне сате јер су секташи заузели трг и понашали се агресивно, довођење радикалних Федералаца на Трг да пљују по РС, то држава мора да казни новчано барем и да плате казне у пуном износу.

Name

ИЛИЈА ЧВОРОВИЋ

06.01.2021 17:18

НЕКАДА ЈЕ, У НОРМАЛНО ВРИЈЕМЕ, У ПОЛИЦИЈИ ПОСТОЈАЛО НЕПИСАНО ПРАВИЛО ДА АКО СУД ОДБАЦИ ВИСЕ ОД 10% ПОЛИЦИЈСКИХ ПРИЈАВА, СВИ РУКОВОДИОЦИ У ЛАНЦУ БУДУ СМЈЕЊЕНИ. САДА СУД ОДБАЦИ ВИШЕ ОД 50% ПРИЈАВА И НИКО НЕ БУДЕ СМЈЕЊЕН, ЧАК СУПРОТНО, БУДУ И НАГРАДЕНИ.

Name

Ре да

06.01.2021 17:21

Против народа и државе раи твој шеф ботино једна одвратна

Name

Да али

07.01.2021 05:23

Дали је вецина полицајаца уцлањена у ту црвену хоботницу

Name

Радивоје

07.01.2021 05:29

Лукац толике пријаве са васе стране против цовјека који вас побиједи на изборима у БЛ а на дтугој стеани убисте цовјеку дијете а пријава нема.Дали има нека пријава против насиља и дивљацког понасања у скупстини РС када сте физицки напали на посланика РС и да немислите да је то примитивизам за једног обицног улицара а не за главног цовјека полиције РС

Name

Јоооле

07.01.2021 07:58

Многи сто коментарису се не сјецају Титине милиције. Добио би једну пријаву и неби му пало на памет да то понови нити би смио. Али ста цес демокаратија

Name

Лакаузер

06.01.2021 15:06

Незнам како сви они љигавци и они одметнути отпадницки сљам доспједе у тај СНСД..цитам како онај крими.Топиц несто кобива он сад зна а криминалац само такав .боли .боли пуно боли та БАЊА ЛУКА сто вам није допала у руке да ресетарите и убијате људе младе без било какве одговорности..пуно вам смета воља нарида и Драско..смрадови сектаски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

06.01.2021 15:11

СВЕ СЕ ВРАЋА, СВЕ СЕ ПЛАЋА! НИЧИЈА НИЈЕ ДО ЗОРЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта ту није јасно

06.01.2021 15:11

Какав одговор!?Он је то и наредио.Није га брига што је противзаконито,јер политичари,правосуђе и полиција су уједињени у заједничким криминалним радњама и док су на власти биће овако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

06.01.2021 15:15

Клучна ствар је управо то, што Момак није направио никакво кривично дјело, осим што се одупиро не закомитом хапшењу. Ко неби ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ифх4

06.01.2021 15:16

Каквих 117 пријава. Глупости. Нема ни 10 пријава против градоначелника. Нека покаже 117 пријава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.01.2021 17:51

Оцито ниси информисан или ститис резим?

Name

Јооој

06.01.2021 15:30

Е мој Драгане, неће да буде баш тако. Мало другачије полициха ради. Нпр. постоје сумње и сазнања да ти је партијски шеф злоупотребљавао овлаштења користећи хеликоотер за приватне сврхе. Жув био реци ми у којој фази је та истрага. Се..те као патке. Гадите нам се. Па соме један де ми нађи још једног човјека који је за двије године зарадио 117 пријава, алооо знаш ли ти шта причаш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

06.01.2021 15:33

Залосно сто оваква слика из рпублике српске обилази свијет ово је насиље над сопственим народом од сацице људи којима је народ повјерио власт сад кад губе повјерење гласаца љуте се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.01.2021 23:52

јебес свијет, залосно је сто нас народ испаста. Не требамо ми искоријенити криминал због слике у свијету, вец због нас самих

Name

Сасарс

06.01.2021 15:36

Која гњида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аса

06.01.2021 15:39

Ако крене прво треба кренути од мупа и очистити неписмене и бахате лопове оз муп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо

06.01.2021 15:59

Ако је вјеровати народној, а требало би - Власт је онаква какав је народ, онда сам разочаран у сопствени народ.Међутим, видим разлоге - власт трецину бирача осиромашених купи за вечеру, више од трећине присили да гласају за њих јер су на буџету, остало разним марифетлуцима покраде. Ако се обезбиједи регуларно гласање, ова криминална власт пада и онда поштеним радом и мјерама можемо се надати бољем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злукачу

06.01.2021 16:01

Толико пријава,толико ништа.је ли то твоја полиција која ради по твом налогу ?Видим,не по своме нахођењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

06.01.2021 16:07

А кад ће одговарати за насилничко понашање у Скупштини РС, насилничко понашање на Тргу, на дјечијем игралишту? Пртени гдје год се појави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин

06.01.2021 16:10

Драшко, хапси говнаре, и нек врате покрадено. Рај на земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеад

07.01.2021 18:28

Драшко ће то да заврши!

Name

Тиле

06.01.2021 16:13

Јуху, све нај боље насем Драску, ал посто је данас нас Бадњи Дан, 80% нас православаца је већ пијано, и писемо како нам ракија казе. Мир бозији Христос се роди. Мир медју нама свима. И Босњацима и Хрватима и Србима. Нек нам Бог да памети..од данас и за вјеке вјекова. АМИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

06.01.2021 16:41

Министар прочита дио полицијских овлашћења и дио закона о ЈРМ-у, а управо су полицајци радили супротно сјетимо се само кад су у паркићу легитимисали човјека од 70 година у шетњи са женом. То нигдје у европи нећете доживјети јер прво што полицајац треба да научи је кад и ко се легитимише....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психолог

06.01.2021 17:15

Полицајац лијево ужива док приводи Градоначелника а онај десно би нај радије у црну земљу да пропадне, од срамоте, јер зна да није иправно то што ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Греендестинy

06.01.2021 17:16

Проблем је што полицијски службеници не сносе никакву одговорност ако напишу лажни прекршајни налог. Грађани који добију прекршајни налог који падне на суду требају да обавезно туже МУП због рушења угледа и наношења душевног бола, како би се кроз пресуде наплатили и пецнули понос поштених полицајаца да се успротиве криминалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

06.01.2021 18:14

Мој министре село гори а баба се цесља. Док криминалци дилују дрогу убијају младост РС а ви се бавите минорним стварима прогоните неистомисљенике умјесто да сте у слузби градјана који вас плацају цаст појединцимаиз МУП а а таквих је вецина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данило Мирић

06.01.2021 19:36

Данас је Бадњи дан а сутра Божић Оставите се политике бар у ова најбећа празника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

06.01.2021 20:30

Шта очекујете да каже смрад који је министар у влади РС а тужио је исту РС и узео одштету наводно за рањавање. Па такви смрадови нигдје немогу на државну функцију и букет него само код лудих Срба. Издајник са издајником Додик и Лукач срамота су за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

06.01.2021 21:17

Драско се дере ко попац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

07.01.2021 16:43

Неко је изгубио компас и злоупотребом институције и морала би удледити оставка !

ОДГОВОРИТЕ