Izostao konkretan Lukačev odgovor na pitanje poslanika

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač odgovorio je na pitanje šefu Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Miladinu Staniću, koji ga je 1. decembra pitao za više od 100 prijava protiv bivšeg poslanika, a sada gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Republika Srpska 06.01.2021 | 15:33
Izostao konkretan Lukačev odgovor na pitanje poslanika

- ‘Gospodine Lukač, da li je Vama kao ministru i čovjeku normalno da jedan od naših narodnih poslanika dobije iz vaše režimske policije 117 razno raznih prijava i da li je to Vama put da pobjedi za gradonačelnika Banjaluke ili je to tipičan izraz režimskog odnosa prema političkim neistomišljenicima?

Da li ste Vi zastupnik takvih režimskih represija prema političkim neistomišljenicima i ako niste, ko će od vaših saradnika biti kažnjen zato što je podnio neosnovane prijave i da li je posao policije da radi samo obračun sa političkim neistomišljenicima - pitao je Stanić na 13. sjednici.

U odgovoru ministra Lukača, koji se može pročitati i na sajtu Narodne skupštine Republike Srpske zapravo nema konkretnog odgovora na ono što je interesovalo Stanića, nego su citirani propisi po kojima policija postupa, uz tvrdnju da to čini isto prema svim građanima.

– Djelokrug, osnovi organizacije i rukovođenje u Ministarstvu unutrašnjih poslova definisani su Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima. Navedenim Zakonom definisani su policijski poslovi, kao operativno-stručni poslovi kojima se, između ostalog, obezbjeđuje: sprečavanje vršenja krivičnih djela, otkrivanje krivičnih djela i prekršaja, održavanje javnog reda i mira itd.

Ovlašćenja policijskih službenika propisana su i Zakonom o krivičnom postupku RS i BiH, Zakonom o prekršajima Republike Srpske i drugim zakonima – navodi Lukač.

Napominje da su policijski službenici, ukoliko zaprime prijavu ili na drugi način dođu do saznanja o izvršenju krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti shodno Zakonu o krivičnom postupku RS, dužni o navedenim saznanjima obavjestiti nadležnog tužioca te u saradnji i uz nadzor nadležnog tužioca, preduzeti potrebne mjere i radnje u cilju dokumentovanja i rasvjetljavanja predmetnog krivičnog djela.

– Naglašavamo da je u skladu sa navedenim zakonskim propisom, za preduzimanje određenih istražnih radnji pored saglasnosti tužioca neophodno pribaviti i naredbu nadležnog suda (vršenje pretresa, oduzimanje predmeta i sl.) Takođe, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS, policijski službenici su u zakonom predviđenim rokovima dužni dostaviti pismeni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu odnosno o otkrivanju izvršioca, te uz isti dostaviti sve prikupljene dokaze i obavještenja – piše u odgovoru ministra.

Isto tako, ukoliko policijski službenici u skladu sa pozitivno-pravnim propisima, prilikom obavljanja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti dođu do saznanja koja ukazuju na postojanje činjenica da su u ponašanju određenog lica ostvarena obilježja izvršenja prekršaja, a čije procesuiranje je u nadležnosti policijskih službenika, Lukač naglašava da su dužni takve činjenice na odgovarajući način zadokumentovati i u skladu sa Zakonom o prekršajima preduzeti mjere na pokretanju prekršajnog postupka.

U skladu sa navedenim zakonskim propisom prekršajni postupak se pokreće izdavanjem prekršajnog naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a istim zakonom propisani su uslovi i način izdavanja prekršajnog naloga, odnosno način pokretanja prekršajnog postupka putem podnošenja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Važno je napomenuti da se nakon podnošenja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka sve procesne radnje sprovode od strane nadležnog suda te nakon sprovedenog pretresa sud donosi odluku o odgovornosti okrivljenog. Isto tako, svako lice protiv kojeg je prekršajni postupak pokrenut izdavanjem prekršajnog naloga ima zakonsku mogućnost da zatraži sudsko odlučivanje po navedenom prekršajnom nalogu, nakon čega se takođe, dalji postupak sprovodi od strane nadležnog suda te sud odlučuje o prekršajnoj odgovornosti – poručuje ministar.

Tvrdi da policajci MUP RS preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u pogledu krivičnog i prekršajnog procesuiranja za sve osobe za koje se utvrdi postojanje osnova sumnje da su izvršili krivično djelo odnosno prekršaj, bez obzira na njihov društveno – politički status ili pripadnost određenoj društvenoj grupi ili organizaciji, uz strogo pridržavanje načela zakonitosti i objektivnosti.

(Srpskainfo) 

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

693

06.01.2021 15:04

Ovo je posao za Draska Stanivukovica

ODGOVORITE
Name

d

06.01.2021 15:53

Demokratski, jedan opozicjoni više od 100 prijava, a svi u vlasti nemaju toliko. Stranci su oduševljeni sa ovakim radom MUP, pitaju se šta bi radili drugom kada ovo rade svojim ljudima.

Name

da

06.01.2021 16:08

Po meni svako ko radi protiv naroda i države RS treba da snosi krivične sankcije. Sektaški rituali na trgu, ogrničavanje slobode naroda da se slobodno kreće u noćne sate jer su sektaši zauzeli trg i ponašali se agresivno, dovođenje radikalnih Federalaca na Trg da pljuju po RS, to država mora da kazni novčano barem i da plate kazne u punom iznosu.

Name

ILIJA ČVOROVIĆ

06.01.2021 17:18

NEKADA JE, U NORMALNO VRIJEME, U POLICIJI POSTOJALO NEPISANO PRAVILO DA AKO SUD ODBACI VISE OD 10% POLICIJSKIH PRIJAVA, SVI RUKOVODIOCI U LANCU BUDU SMJENJENI. SADA SUD ODBACI VIŠE OD 50% PRIJAVA I NIKO NE BUDE SMJENJEN, ČAK SUPROTNO, BUDU I NAGRADENI.

Name

Re da

06.01.2021 17:21

Protiv naroda i države rai tvoj šef botino jedna odvratna

Name

Da ali

07.01.2021 05:23

Dali je vecina policajaca uclanjena u tu crvenu hobotnicu

Name

Radivoje

07.01.2021 05:29

Lukac tolike prijave sa vase strane protiv covjeka koji vas pobijedi na izborima u BL a na dtugoj steani ubiste covjeku dijete a prijava nema.Dali ima neka prijava protiv nasilja i divljackog ponasanja u skupstini RS kada ste fizicki napali na poslanika RS i da nemislite da je to primitivizam za jednog obicnog ulicara a ne za glavnog covjeka policije RS

Name

Jooole

07.01.2021 07:58

Mnogi sto komentarisu se ne sjecaju Titine milicije. Dobio bi jednu prijavu i nebi mu palo na pamet da to ponovi niti bi smio. Ali sta ces demokaratija

Name

Lakauzer

06.01.2021 15:06

Neznam kako svi oni ljigavci i oni odmetnuti otpadnicki sljam dospjede u taj SNSD..citam kako onaj krimi.Topic nesto kobiva on sad zna a kriminalac samo takav .boli .boli puno boli ta BANJA LUKA sto vam nije dopala u ruke da resetarite i ubijate ljude mlade bez bilo kakve odgovornosti..puno vam smeta volja narida i Drasko..smradovi sektaski.

ODGOVORITE
Name

MIRKO

06.01.2021 15:11

SVE SE VRAĆA, SVE SE PLAĆA! NIČIJA NIJE DO ZORE!

ODGOVORITE
Name

Šta tu nije jasno

06.01.2021 15:11

Kakav odgovor!?On je to i naredio.Nije ga briga što je protivzakonito,jer političari,pravosuđe i policija su ujedinjeni u zajedničkim kriminalnim radnjama i dok su na vlasti biće ovako

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

06.01.2021 15:15

Klučna stvar je upravo to, što Momak nije napravio nikakvo krivično djelo, osim što se odupiro ne zakomitom hapšenju. Ko nebi ?

ODGOVORITE
Name

Ifh4

06.01.2021 15:16

Kakvih 117 prijava. Gluposti. Nema ni 10 prijava protiv gradonačelnika. Neka pokaže 117 prijava

ODGOVORITE
Name

Re

06.01.2021 17:51

Ocito nisi informisan ili stitis rezim?

Name

Joooj

06.01.2021 15:30

E moj Dragane, neće da bude baš tako. Malo drugačije policiha radi. Npr. postoje sumnje i saznanja da ti je partijski šef zloupotrebljavao ovlaštenja koristeći helikooter za privatne svrhe. Žuv bio reci mi u kojoj fazi je ta istraga. Se..te kao patke. Gadite nam se. Pa some jedan de mi nađi još jednog čovjeka koji je za dvije godine zaradio 117 prijava, alooo znaš li ti šta pričaš?

ODGOVORITE
Name

Stanko

06.01.2021 15:33

Zalosno sto ovakva slika iz rpublike srpske obilazi svijet ovo je nasilje nad sopstvenim narodom od sacice ljudi kojima je narod povjerio vlast sad kad gube povjerenje glasaca ljute se

ODGOVORITE
Name

Re

06.01.2021 23:52

jebes svijet, zalosno je sto nas narod ispasta. Ne trebamo mi iskorijeniti kriminal zbog slike u svijetu, vec zbog nas samih

Name

Sasars

06.01.2021 15:36

Koja gnjida

ODGOVORITE
Name

Asa

06.01.2021 15:39

Ako krene prvo treba krenuti od mupa i očistiti nepismene i bahate lopove oz mup

ODGOVORITE
Name

Braco

06.01.2021 15:59

Ako je vjerovati narodnoj, a trebalo bi - Vlast je onakva kakav je narod, onda sam razočaran u sopstveni narod.Međutim, vidim razloge - vlast trecinu birača osiromašenih kupi za večeru, više od trećine prisili da glasaju za njih jer su na budžetu, ostalo raznim marifetlucima pokrade. Ako se obezbijedi regularno glasanje, ova kriminalna vlast pada i onda poštenim radom i mjerama možemo se nadati boljem.

ODGOVORITE
Name

Zlukaču

06.01.2021 16:01

Toliko prijava,toliko ništa.je li to tvoja policija koja radi po tvom nalogu ?Vidim,ne po svome nahođenju.

ODGOVORITE
Name

Nikola

06.01.2021 16:07

A kad će odgovarati za nasilničko ponašanje u Skupštini RS, nasilničko ponašanje na Trgu, na dječijem igralištu? Prteni gdje god se pojavi!

ODGOVORITE
Name

Putin

06.01.2021 16:10

Draško, hapsi govnare, i nek vrate pokradeno. Raj na zemlji.

ODGOVORITE
Name

Sead

07.01.2021 18:28

Draško će to da završi!

Name

Tile

06.01.2021 16:13

Juhu, sve naj bolje nasem Drasku, al posto je danas nas Badnji Dan, 80% nas pravoslavaca je već pijano, i pisemo kako nam rakija kaze. Mir boziji Hristos se rodi. Mir medju nama svima. I Bosnjacima i Hrvatima i Srbima. Nek nam Bog da pameti..od danas i za vjeke vjekova. AMIN.

ODGOVORITE
Name

Laki

06.01.2021 16:41

Ministar pročita dio policijskih ovlašćenja i dio zakona o JRM-u, a upravo su policajci radili suprotno sjetimo se samo kad su u parkiću legitimisali čovjeka od 70 godina u šetnji sa ženom. To nigdje u evropi nećete doživjeti jer prvo što policajac treba da nauči je kad i ko se legitimiše....

ODGOVORITE
Name

Psiholog

06.01.2021 17:15

Policajac lijevo uživa dok privodi Gradonačelnika a onaj desno bi naj radije u crnu zemlju da propadne, od sramote, jer zna da nije ipravno to što radi.

ODGOVORITE
Name

Greendestiny

06.01.2021 17:16

Problem je što policijski službenici ne snose nikakvu odgovornost ako napišu lažni prekršajni nalog. Građani koji dobiju prekršajni nalog koji padne na sudu trebaju da obavezno tuže MUP zbog rušenja ugleda i nanošenja duševnog bola, kako bi se kroz presude naplatili i pecnuli ponos poštenih policajaca da se usprotive kriminalu.

ODGOVORITE
Name

Car

06.01.2021 18:14

Moj ministre selo gori a baba se ceslja. Dok kriminalci diluju drogu ubijaju mladost RS a vi se bavite minornim stvarima progonite neistomisljenike umjesto da ste u sluzbi gradjana koji vas placaju cast pojedincimaiz MUP a a takvih je vecina.

ODGOVORITE
Name

Danilo Mirić

06.01.2021 19:36

Danas je Badnji dan a sutra Božić Ostavite se politike bar u ova najbeća praznika!

ODGOVORITE
Name

Istina

06.01.2021 20:30

Šta očekujete da kaže smrad koji je ministar u vladi RS a tužio je istu RS i uzeo odštetu navodno za ranjavanje. Pa takvi smradovi nigdje nemogu na državnu funkciju i buket nego samo kod ludih Srba. Izdajnik sa izdajnikom Dodik i Lukač sramota su za RS.

ODGOVORITE
Name

Milan

06.01.2021 21:17

Drasko se dere ko popac

ODGOVORITE
Name

Realno

07.01.2021 16:43

Neko je izgubio kompas i zloupotrebom institucije i morala bi udlediti ostavka !

ODGOVORITE