СЗО одбијен улазак у Вухан да истражи поријекло вируса

Тиму Светске здравствене организације који је требало да истражи порекло ковида 19 у Вухану ускраћен је улазак у Кину.

Свијет 06.01.2021 | 13:36
СЗО одбијен улазак у Вухан да истражи поријекло вируса

Двоје чланова већ је било на путу ка тој земљи, али се један од њих вратио назад, док је други члан у транзиту у трећој земљи. СЗО је саопштила да је настао проблем око виза.

Пекинг и СЗО су, после вишемесечних преговора, у децембру договорили дуго очекивану истрагу.

Вирус је први пут откривен у Вухану крајем 2019. године, а почетак ширења заразе повезан је с пијацом.

Шеф СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је да је "веома разочаран" тиме што Кина још није завршила дозволе за долазак тима "с обзиром на то да су два члана већ започела путовања, а други нису могли да крену у последњем тренутку".

Све информације о пандемији коронавируса из минута у минут пратите на ЛИВЕ блогу на Б92.нет.

Огласио се Пекинг
Кина је данас потврдила да још преговара са Светском здравственом организацијом о датумима и плану посете међународних стручњака који истражују порекло ковида 19, након што је шеф ове светске организације критиковао Пекинг због недовршавања дозвола за мисију.

Кинески став о истраживању порекла пандемије "увек је био отворен и одговоран“, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Хуа Чунинг, на конференцији за штампу,преноси АП.

Она је нагласила да је "могуће да је дошло до неспоразума" и да "нема потребе да се то питање продубљује "

"Проблем порекла је врло сложен. Како би се осигурало да рад међународне експертске групе у Кини буде успешан и да би се извршиле потребне процедуре и релевантни конкретни планови, обе стране морају још да разговарају о томе", рекла је Ху.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Вирус

06.01.2021 12:47

Ма да треба се договорити око цене тј. мита

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

06.01.2021 13:02

Ваљда је свима јасно да је од њих то све потекло. Коме није нека се тјеши како зна. Кинеску вакцину неби примио ни у случају да је једина на свијету. Све државе би их требале тужити, а вјерујем да многе и хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

06.01.2021 14:21

Ти незнаш сигурно да је вирус почео од жабара (ита) само су га Кинези први открили ?

Name

За СМИСЛОВ

06.01.2021 15:09

Ти имаш поглед као коњ кад му ставе два комада коже са обе стране очију да не види са стране питам те ко управља са СЗО КОЈИ СУ ИМ ЦИЉЕВИ ако незнаш чотаи мало др НЕСТЕРОВИЦА

Name

Суперхик

06.01.2021 15:19

Из неке лабораторије је изасао, кинеске, талијанске, руске, америцке....кога висе брига

Name

МД

06.01.2021 16:21

Нестеровић је бивши кошаркаш, а Несторовић би у свакој нормалној земљи био ухапшен ради ширења дезинформација. Па човјек је све промашио, али све. Мени неби ни мачку лијечио.

Name

Реп

06.01.2021 16:21

Па ако су цисти тако сто не пусте људе? Ко су кинези да им вјерујес све сто казу и ок? Погледај само колико пљацкају и искориставају народе Африке уваљују им смеце узимају ресурсе. Сироту дјецу узимају насилно и уце кинески језик и култури. Гори су од колонизатора. Бар су им зељезницу саградили а кинез це им све узет.

Name

Ре за Смислов

06.01.2021 16:16

Којег Несторовића да читам. Јел то онај што је слао жене у шопинг у Милано, јер их штити естроген. Коњ можда и јесам, али будала као ти нисам ни случајно. Сви су се смијали, а након 15 дана увели полицијски час.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

06.01.2021 17:00

Џаба, Србин воли култ личности и ауторитарне режиме и диктатуре. Воли Србин, Кину, С. Кореју, Кубу, Русију. Што не иду тамо да раде, када је тамо тако добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

07.01.2021 10:35

Па сзо је у талу са кинеском дубоком дрзавом, ово је представа за мороне ко и све остало.

ОДГОВОРИТЕ