SZO odbijen ulazak u Vuhan da istraži porijeklo virusa

Timu Svetske zdravstvene organizacije koji je trebalo da istraži poreklo kovida 19 u Vuhanu uskraćen je ulazak u Kinu.

Svijet 06.01.2021 | 13:36
SZO odbijen ulazak u Vuhan da istraži porijeklo virusa

Dvoje članova već je bilo na putu ka toj zemlji, ali se jedan od njih vratio nazad, dok je drugi član u tranzitu u trećoj zemlji. SZO je saopštila da je nastao problem oko viza.

Peking i SZO su, posle višemesečnih pregovora, u decembru dogovorili dugo očekivanu istragu.

Virus je prvi put otkriven u Vuhanu krajem 2019. godine, a početak širenja zaraze povezan je s pijacom.

Šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da je "veoma razočaran" time što Kina još nije završila dozvole za dolazak tima "s obzirom na to da su dva člana već započela putovanja, a drugi nisu mogli da krenu u poslednjem trenutku".

Sve informacije o pandemiji koronavirusa iz minuta u minut pratite na LIVE blogu na B92.net.

Oglasio se Peking
Kina je danas potvrdila da još pregovara sa Svetskom zdravstvenom organizacijom o datumima i planu posete međunarodnih stručnjaka koji istražuju poreklo kovida 19, nakon što je šef ove svetske organizacije kritikovao Peking zbog nedovršavanja dozvola za misiju.

Kineski stav o istraživanju porekla pandemije "uvek je bio otvoren i odgovoran“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning, na konferenciji za štampu,prenosi AP.

Ona je naglasila da je "moguće da je došlo do nesporazuma" i da "nema potrebe da se to pitanje produbljuje "

"Problem porekla je vrlo složen. Kako bi se osiguralo da rad međunarodne ekspertske grupe u Kini bude uspešan i da bi se izvršile potrebne procedure i relevantni konkretni planovi, obe strane moraju još da razgovaraju o tome", rekla je Hu.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Virus

06.01.2021 12:47

Ma da treba se dogovoriti oko cene tj. mita

ODGOVORITE
Name

Smislov

06.01.2021 13:02

Valjda je svima jasno da je od njih to sve poteklo. Kome nije neka se tješi kako zna. Kinesku vakcinu nebi primio ni u slučaju da je jedina na svijetu. Sve države bi ih trebale tužiti, a vjerujem da mnoge i hoće.

ODGOVORITE
Name

Grga

06.01.2021 14:21

Ti neznaš sigurno da je virus počeo od žabara (ita) samo su ga Kinezi prvi otkrili ?

Name

Za SMISLOV

06.01.2021 15:09

Ti imaš pogled kao konj kad mu stave dva komada kože sa obe strane očiju da ne vidi sa strane pitam te ko upravlja sa SZO KOJI SU IM CILJEVI ako neznaš čotai malo dr NESTEROVICA

Name

Superhik

06.01.2021 15:19

Iz neke laboratorije je izasao, kineske, talijanske, ruske, americke....koga vise briga

Name

MD

06.01.2021 16:21

Nesterović je bivši košarkaš, a Nestorović bi u svakoj normalnoj zemlji bio uhapšen radi širenja dezinformacija. Pa čovjek je sve promašio, ali sve. Meni nebi ni mačku liječio.

Name

Rep

06.01.2021 16:21

Pa ako su cisti tako sto ne puste ljude? Ko su kinezi da im vjerujes sve sto kazu i ok? Pogledaj samo koliko pljackaju i iskoristavaju narode Afrike uvaljuju im smece uzimaju resurse. Sirotu djecu uzimaju nasilno i uce kineski jezik i kulturi. Gori su od kolonizatora. Bar su im zeljeznicu sagradili a kinez ce im sve uzet.

Name

Re za Smislov

06.01.2021 16:16

Kojeg Nestorovića da čitam. Jel to onaj što je slao žene u šoping u Milano, jer ih štiti estrogen. Konj možda i jesam, ali budala kao ti nisam ni slučajno. Svi su se smijali, a nakon 15 dana uveli policijski čas.

ODGOVORITE
Name

Bok

06.01.2021 17:00

Džaba, Srbin voli kult ličnosti i autoritarne režime i diktature. Voli Srbin, Kinu, S. Koreju, Kubu, Rusiju. Što ne idu tamo da rade, kada je tamo tako dobro.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

07.01.2021 10:35

Pa szo je u talu sa kineskom dubokom drzavom, ovo je predstava za morone ko i sve ostalo.

ODGOVORITE