Србија ће уклонити отпад из ријеке Дрине у Вишеграду

Електропривреда Србије са Дринско-лимским хидроелектранама помоћи ће предузећу „ХЕ на Дрини“ да очисти више од четири тоне плутајућег отпада које је ових дана притокама ријеке Дрине стигло до круне бране вишеградске хидроелектране.

Република Српска 05.01.2021 | 17:59
Србија ће уклонити отпад из ријеке Дрине у Вишеграду

"Нисмо више сами у овом пројекту јер је данас потписан уговор између „Електропривреде Србије, огранка Дринско-лимских хидроелектрана и извођача радова који ће за неколико дана биту уведен у посао чишћења акумулације Хидроелектране „Вишеград“, рекао је директор Предузећа „ХЕ на Дрини“ Недељко Перишић.

Да би се дугорочно ријешио проблем плутајућег отпада у акумулацији Хидроелектране „Вишеград“ обећано је да ће се коначно заједнички укључити Србије, Црна Гора и Република Српска.

"Договорено је да се лоцирају све дивље депоније уз Дрину и њене притоке уз покровитељство министарстава за екологију у три државе из чијих општина отпад долази. Највише отпада стиже до Вишеграда ријеком Лим.“ додао је Перишић.

Прве количине смећа из воде извадили су данас радиници вишеградске хидроелектране.

„Кренули смо данас са санирањем проблема који је настао прије неки дан кад је пукла ланчаница 1,5 километара узводно од хидроцентрале и смеће стигло до круне преградне бране хидроелектране", истакао је Перишић.

Предсједник Еко центра “Одбранимо ријеке Вишеграда“ Дејан Фуртула каже да је ужасно то што се догађа са водом Дрине.

"Наше удружење је поводом овог случаја имало састанке и договоре са другим сличним организацијама на којима је договорено да се формира још један еколошки тим под покровитељством „Еко БиХ“ како би се аплицирало према европским фондовима и коначно ријешио овај проблем са плутајућим отпадом", рекао је Фуртула.

Специјализоване екипе хидроелектране из Вишеграда годишње из акумулационог језера Хидроелектране "Вишеград"  уклоне око 8.000 метара кубних плаутајућег отпада.

БН ТВ 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Подрињац

05.01.2021 17:42

Јово Мемедовић је у својој емисији Сасвим природно детаљно означио одакле се Дрина загадјује.Човјек све обишао и снимио прије неколико година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фазлиновиц

06.01.2021 08:31

А ти Изете само чисти за њима..

Name

Три

05.01.2021 17:50

Државе???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трла баба лан

05.01.2021 18:33

Да им продју дани и медијска кампања. Једино реално рјесење ја да брана Висеград испусти сво смеце Бајиној басти које 90 % долази Лимом, онда це они као заједницко.предузеце да зауставе испустање смеца из ХЕ Потпец. А ово сто Перисиц прица, то је само лицна промоција и невладање ситуацијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

име

05.01.2021 19:22

Зато што им треба струја,иначе.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

05.01.2021 19:29

Јадни смо ми кад ни смеће не можемо покупити сами а овамо се хвале свим и свачим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дупло голо

05.01.2021 19:46

4 тоне ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДW

05.01.2021 20:18

Највећа помоћ ‘’Електропривреде Србије, огранка Дринско-лимских хидроелектрана ‘’ на превазилажењу проблема плутајућег отпада који се налазу у сливу ријека Дрине и Лима је, да Електропривреда Србије и Дринско –лимске електране изврше чишћење постојећег плутајућег отпада који се тренутно налази у акумулационом језеру ХЕ Потпећ у количини која је два пута већа од количине плутајућег отпада код бране ХЕ Вишеград. /процјена 10 000 м³/. Да ли ће Дринско-лимске хидроелектране то смеће пустити преко преливних поља бране ХЕ Потпећ и онда вршити чишћење акумулације ХЕ Вишеград, проблем треба рјешавати у својој кући и на својој акумулацији и спријечити да постојећи плутајући отпад доспје у акумулацију ХЕ Вишеград. Сваки облик помоћи у чишћењу плутајућег отпада из акумулације ХЕ Вишеград је добродошла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија, БИХ и Цг!

05.01.2021 20:59

Три државе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопта скоцица

06.01.2021 00:28

Дрзава би требала да законски направи станице за откупљивање пластике уз минималну цену која је вец била укљуцена у производ из пластицне амбалазе. Да допусти нову технологију без пореза за прераду пластике.Одвојити пластику која се користила за прехрану од остале.Користити биоразградиву пластику . И уцити дјецу да истразују како рјесити те проблеме јер када одрасту мозда несто и направе јер политицарима то није тако битно.

ОДГОВОРИТЕ