Srbija će ukloniti otpad iz rijeke Drine u Višegradu

Elektroprivreda Srbije sa Drinsko-limskim hidroelektranama pomoći će preduzeću „HE na Drini“ da očisti više od četiri tone plutajućeg otpada koje je ovih dana pritokama rijeke Drine stiglo do krune brane višegradske hidroelektrane.

Republika Srpska 05.01.2021 | 17:59
Srbija će ukloniti otpad iz rijeke Drine u Višegradu

"Nismo više sami u ovom projektu jer je danas potpisan ugovor između „Elektroprivrede Srbije, ogranka Drinsko-limskih hidroelektrana i izvođača radova koji će za nekoliko dana bitu uveden u posao čišćenja akumulacije Hidroelektrane „Višegrad“, rekao je direktor Preduzeća „HE na Drini“ Nedeljko Perišić.

Da bi se dugoročno riješio problem plutajućeg otpada u akumulaciji Hidroelektrane „Višegrad“ obećano je da će se konačno zajednički uključiti Srbije, Crna Gora i Republika Srpska.

"Dogovoreno je da se lociraju sve divlje deponije uz Drinu i njene pritoke uz pokroviteljstvo ministarstava za ekologiju u tri države iz čijih opština otpad dolazi. Najviše otpada stiže do Višegrada rijekom Lim.“ dodao je Perišić.

Prve količine smeća iz vode izvadili su danas radinici višegradske hidroelektrane.

„Кrenuli smo danas sa saniranjem problema koji je nastao prije neki dan kad je pukla lančanica 1,5 kilometara uzvodno od hidrocentrale i smeće stiglo do krune pregradne brane hidroelektrane", istakao je Perišić.

Predsjednik Eko centra “Odbranimo rijeke Višegrada“ Dejan Furtula kaže da je užasno to što se događa sa vodom Drine.

"Naše udruženje je povodom ovog slučaja imalo sastanke i dogovore sa drugim sličnim organizacijama na kojima je dogovoreno da se formira još jedan ekološki tim pod pokroviteljstvom „Eko BiH“ kako bi se apliciralo prema evropskim fondovima i konačno riješio ovaj problem sa plutajućim otpadom", rekao je Furtula.

Specijalizovane ekipe hidroelektrane iz Višegrada godišnje iz akumulacionog jezera Hidroelektrane "Višegrad"  uklone oko 8.000 metara kubnih plautajućeg otpada.

BN TV 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Podrinjac

05.01.2021 17:42

Jovo Memedović je u svojoj emisiji Sasvim prirodno detaljno označio odakle se Drina zagadjuje.Čovjek sve obišao i snimio prije nekoliko godina.

ODGOVORITE
Name

Fazlinovic

06.01.2021 08:31

A ti Izete samo čisti za njima..

Name

Tri

05.01.2021 17:50

Države???

ODGOVORITE
Name

Trla baba lan

05.01.2021 18:33

Da im prodju dani i medijska kampanja. Jedino realno rjesenje ja da brana Visegrad ispusti svo smece Bajinoj basti koje 90 % dolazi Limom, onda ce oni kao zajednicko.preduzece da zaustave ispustanje smeca iz HE Potpec. A ovo sto Perisic prica, to je samo licna promocija i nevladanje situacijom.

ODGOVORITE
Name

ime

05.01.2021 19:22

Zato što im treba struja,inače.?

ODGOVORITE
Name

Laki

05.01.2021 19:29

Jadni smo mi kad ni smeće ne možemo pokupiti sami a ovamo se hvale svim i svačim.

ODGOVORITE
Name

Duplo golo

05.01.2021 19:46

4 tone ?

ODGOVORITE
Name

DW

05.01.2021 20:18

Najveća pomoć ‘’Elektroprivrede Srbije, ogranka Drinsko-limskih hidroelektrana ‘’ na prevazilaženju problema plutajućeg otpada koji se nalazu u slivu rijeka Drine i Lima je, da Elektroprivreda Srbije i Drinsko –limske elektrane izvrše čišćenje postojećeg plutajućeg otpada koji se trenutno nalazi u akumulacionom jezeru HE Potpeć u količini koja je dva puta veća od količine plutajućeg otpada kod brane HE Višegrad. /procjena 10 000 m³/. Da li će Drinsko-limske hidroelektrane to smeće pustiti preko prelivnih polja brane HE Potpeć i onda vršiti čišćenje akumulacije HE Višegrad, problem treba rješavati u svojoj kući i na svojoj akumulaciji i spriječiti da postojeći plutajući otpad dospje u akumulaciju HE Višegrad. Svaki oblik pomoći u čišćenju plutajućeg otpada iz akumulacije HE Višegrad je dobrodošla.

ODGOVORITE
Name

Srbija, BIH i Cg!

05.01.2021 20:59

Tri države!

ODGOVORITE
Name

lopta skocica

06.01.2021 00:28

Drzava bi trebala da zakonski napravi stanice za otkupljivanje plastike uz minimalnu cenu koja je vec bila ukljucena u proizvod iz plasticne ambalaze. Da dopusti novu tehnologiju bez poreza za preradu plastike.Odvojiti plastiku koja se koristila za prehranu od ostale.Koristiti biorazgradivu plastiku . I uciti djecu da istrazuju kako rjesiti te probleme jer kada odrastu mozda nesto i naprave jer politicarima to nije tako bitno.

ODGOVORITE