Редак феномен: Они немају отиске прстију!

Мушки чланови индијске породице Саркер из округа Рајсхахи, у северном Бангладешу у буквалном смислу немају отиске прстИју!

Занимљивости 05.01.2021 | 16:35
Редак феномен: Они немају отиске прстију!

У свету у којем се отисци прстију користе за биометријске податке и који су веома важни у данашње време за неке људе их немати је благослов али за неке и проклетство и велики животни проблем

Неколико (мушких) генерација из породице Саркер то јест, мушкарци се рађају са потпуно глатким врховима прстију то јест немају отиске пристију као што има нормалнан здрав свет.

Тако на пример, неки мушкарци из ове Бангладешке породице нису могли да добију возачку дозволу због недостатка отисака прстију, док други из истог разлога нису били у могуићности да путују због страха да не упадну у проблеме на аеродромима приликом рутинских контрола особља

"Платио сам таксу, положио испит, али нису издали лиценцу јер нисам могао да дам отисак прста", рекао је недавно Амал Саркер за ББЦ. "Ово је за мене бил веома неугодно искуство.“

Амал је додао да приликом вожње мотоцикла увек носи са собом потврду о возачкој дозволи, али то му није помогло када га је полиција зауставила. Показао им је дозволу и глатке врхове прстију, али полицајци се нису одрекли казне за њега.

Такође куповина СИМ картице проблематична је за мушкарце породице Саркер, будуц́и да је влада Бангладеша увела закон којим се условљава куповина СИМ картица давањем и упоређивањем отиска прста са националном базом података. Без отисака прстију, Апу и Амал Саркер нису успели да добију сопствене СИМ картице, а сада обоје користе картице купљене на име њихове мајке.

Мушкарци из породице Саркер, болују од изузетно ретког генетског стања званог Адерматоглифија.

Ова боелст је релативно новија и позната је тек од 2007. године, када је Петер Итин, швајцарски дерматолог, открио младу Швајцаркињу која је имала проблема са уласком у Сједињене Државе, јер није имала отиске прстију. Лице јој се поклапало са пасошем, али врхови прстију били су савршено глатки тј није имала отиске прстију

Испитивање отисака прстију ове прве пацијенткиње са адерматоглифијом и отисака неколико чланова њене породице усмерило је узрок стања на мутацију једног гена познатог као СМАРЦАД1. Чини се да стање, које је постало познато као "болест одлагања имиграције“, не производи никакве друге здравствене етегобе осим потпуног недостатка отисака прстију.

Адерматоглифија је толико невероватно ретка да је до сада примец́ена у само неколико породица широм света. Дерматолог Ели Спрецхер, који је помогао професору Петеру Итину да дијагностикује стање, понудио је да генетски тестира мушкарце из породице Саркер и утврди да ли пате од облика адерматоглифије.

Али иако то оболелима може дати мало јасније нец́е им помоц́и да се боље сналазе у свету у којем су отисци прстију постали толико важни.

Срец́ом, напредна технологија је помогла Апу и његовом његов брату као и оцу они су успели да добију паметну картицу скенирањем мрежњаче.

Према Одељењу за националну личну карту, мушкарци могу добити документе који су им потребни тако што ц́е се идентификовати скенирањем мрежњаче или препознавањем лица.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Давида Хиндман

26.10.2022 03:25

Хелло!

ОДГОВОРИТЕ