Redak fenomen: Oni nemaju otiske prstiju!

Muški članovi indijske porodice Sarker iz okruga Rajshahi, u severnom Bangladešu u bukvalnom smislu nemaju otiske prstIju!

Zanimljivosti 05.01.2021 | 16:35
Redak fenomen: Oni nemaju otiske prstiju!

U svetu u kojem se otisci prstiju koriste za biometrijske podatke i koji su veoma važni u današnje vreme za neke ljude ih nemati je blagoslov ali za neke i prokletstvo i veliki životni problem

Nekoliko (muških) generacija iz porodice Sarker to jest, muškarci se rađaju sa potpuno glatkim vrhovima prstiju to jest nemaju otiske pristiju kao što ima normalnan zdrav svet.

Tako na primer, neki muškarci iz ove Bangladeške porodice nisu mogli da dobiju vozačku dozvolu zbog nedostatka otisaka prstiju, dok drugi iz istog razloga nisu bili u moguićnosti da putuju zbog straha da ne upadnu u probleme na aerodromima prilikom rutinskih kontrola osoblja

"Platio sam taksu, položio ispit, ali nisu izdali licencu jer nisam mogao da dam otisak prsta", rekao je nedavno Amal Sarker za BBC. "Ovo je za mene bil veoma neugodno iskustvo.“

Amal je dodao da prilikom vožnje motocikla uvek nosi sa sobom potvrdu o vozačkoj dozvoli, ali to mu nije pomoglo kada ga je policija zaustavila. Pokazao im je dozvolu i glatke vrhove prstiju, ali policajci se nisu odrekli kazne za njega.

Takođe kupovina SIM kartice problematična je za muškarce porodice Sarker, budući da je vlada Bangladeša uvela zakon kojim se uslovljava kupovina SIM kartica davanjem i upoređivanjem otiska prsta sa nacionalnom bazom podataka. Bez otisaka prstiju, Apu i Amal Sarker nisu uspeli da dobiju sopstvene SIM kartice, a sada oboje koriste kartice kupljene na ime njihove majke.

Muškarci iz porodice Sarker, boluju od izuzetno retkog genetskog stanja zvanog Adermatoglifija.

Ova boelst je relativno novija i poznata je tek od 2007. godine, kada je Peter Itin, švajcarski dermatolog, otkrio mladu Švajcarkinju koja je imala problema sa ulaskom u Sjedinjene Države, jer nije imala otiske prstiju. Lice joj se poklapalo sa pasošem, ali vrhovi prstiju bili su savršeno glatki tj nije imala otiske prstiju

Ispitivanje otisaka prstiju ove prve pacijentkinje sa adermatoglifijom i otisaka nekoliko članova njene porodice usmerilo je uzrok stanja na mutaciju jednog gena poznatog kao SMARCAD1. Čini se da stanje, koje je postalo poznato kao "bolest odlaganja imigracije“, ne proizvodi nikakve druge zdravstvene etegobe osim potpunog nedostatka otisaka prstiju.

Adermatoglifija je toliko neverovatno retka da je do sada primećena u samo nekoliko porodica širom sveta. Dermatolog Eli Sprecher, koji je pomogao profesoru Peteru Itinu da dijagnostikuje stanje, ponudio je da genetski testira muškarce iz porodice Sarker i utvrdi da li pate od oblika adermatoglifije.

Ali iako to obolelima može dati malo jasnije neće im pomoći da se bolje snalaze u svetu u kojem su otisci prstiju postali toliko važni.

Srećom, napredna tehnologija je pomogla Apu i njegovom njegov bratu kao i ocu oni su uspeli da dobiju pametnu karticu skeniranjem mrežnjače.

Prema Odeljenju za nacionalnu ličnu kartu, muškarci mogu dobiti dokumente koji su im potrebni tako što će se identifikovati skeniranjem mrežnjače ili prepoznavanjem lica.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Davida Hindman

26.10.2022 03:25

Hello!

ODGOVORITE