Конституисана скупштина Шамца, усвојен и буџет

У Шамцу је данас одржана сједница Скупштине општине у новом сазиву, изабрани су  предсједник Скупштине Симо Варадиновић из СДС, потпредсједник  Скупштине Јадранка Ђукић из СП, секретар Блаженка Макисимовић, а  именовани су и вршиоци дужности начелника одјељења и усвојен Буџет за ову годину у износу од 8.180.000 КМ.

Република Српска 05.01.2021 | 15:14
Конституисана скупштина Шамца, усвојен и буџет

На самом почетку сједнице  проглашени су мандати одборника Скупштине општине Шамац у мандатном сазиву 2020 -2024 година, а затим су начелник општине Ђорђе Милићевић и одборници у новом сазиву за Скупштину положили свечану заклетву.

За вршиоца дужности начелника  Одјељења за привреду и инспекцијске послове именован је Предраг Недић, за начелника Одјељења за финансије Велимир Андрић, за начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено – комуналне послове Ведрана Михаљчић,  за начелника Службе за  друштвене дјелатности и послове цивилне заштите Мишо Дервенић, за начелника Службе  за локално економски развој  Слађана Мишић.

На истој сједници Скупштине  разријешени су дужности  чланови и предсједници сталних радних тијела  Скупштине  мандатног сазива 2016 – 2020 године и именовани нови скупштинског сазива 2020 – 2024 године.

Новоизабрани предсједник Скупштине општине Симо Варадиновић  захвалио се СДС и коалиционим партнерима  који су га предложили и подржали његову кандидатуру, те додао да ће његов задатак бити максимално чување дигнитета Скупштине.

„Очекујем од овог сазива у наредном периоду  да максимално чувамо дигнитет  и да кроз конструктивне дискусије  на самим сједницама идемо ка приједлогу најбољих одлука које ћемо  усвајати и  да оправдамо повјерење које су нам грађани Шамца на изборима указали", каже Варадиновић.

Он је додао да су одборници данас у радном дијелу имали усвајање Приједлога Буџета општине за 2021. годину, те да су тако створени услови да корисници Буџета могу нормално да функционишу.

„Имали смо мало времена да извршимо конституисање приједлога одлуке о буџету тако да је и то један од показатеља да ће скупштински сазив бити ефикасан и  препознавати потребе свих грађана општине", каже Варадиновић.

Начелник  општине Шамац је изразио задовољство формирањем  и констиуисањем Скупштине општине Шамац и формирањем једне стабилне скупштинске већине која ће  у наредном четверогодишњем периоду наставити континуитет функционисања и реализацију активности из претходног периода.

„Радује ме да се нисмо вратили у 2016 годину  када смо имали проблем са конститисањем скупштинске већине и да ће данас изабрани вршиоци дужности,  начелници Одјељења већ 8. јануара бити на својим радним мјестима и добити конкретне оперативне задатке које треба да реализују у наредном периоду", рекао је Милићевић.

Он је додао да жели да имају Скупштину која ће бити са много мање оштрих ријечи, а са што више конкретних приједлога и сугестија  које ће он и његов Кабинет уважити у наредном пероду.

„ Шамац иде даље са формирањем  скупштинске већине која превазилази 15 одборника имајући у виду одлуке које су данас доношене јер су их  подржали и одборници који не чине скупштинску већину , тако да сам   сигуран да постоји скупштинска већина и више од 15 одборника", каже Милићевић.

Милићевић је додао да  је данас усвојен Приједлог Буџета за 2021 годину  у износу 8.170.000 КМ и ако  се изузме кредитно задужење током 2020. године Буџет је  на истом нивоу као и 2020. године.

„Имајући у виду закључке  Владе РС и Министарства финансија  у Буџету  нису предвиђена нова запошљавања у Општинској административној служби, а Законом о локалној самоуправи предвиђено је смањење броја запослених радника. Кроз Буџет  смо и даље одржали социјалну компоненту  која подразумијева да сва подршка породици  са четворо и више дјеце са 100 КМ сада буде 150 КМ, подршка превозу ученика, стипендирање студента",  каже Милићевић.

Он је додао да је у Буџету посебно битна  подршка кроз грант Дому здравља са 60.000 КМ на 70.000 имајући у виду пандемију вируса корона.

„ Оно што је битно за будуће  привлачење инвестиција у Буџету смо предвидјели 70.000 КМ  као подршку новом запошљавању, а сваке године је  предвиђен и подстицај за пољопривреду са пројектима и учешће у пројектима 110.000  КМ. Битно је да Буџет  буде ликвидан и да се сагледају могућности повећања непореских прихода. Озбиљан   је задатак пред новим вршиоцем дужности начелника Одјељења за финансије   да заједно самном  као начелником општине нађемо могућност како би непореских приходи током 2021 године како би они  били на оном нивоу на којем смо планирали", каже Милићевић.

БН ТВ 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Професор

05.01.2021 16:44

Очигледно је опозиција слабија а власт јача него у претходном сазиву, мислим да је и општинско руководство квалитетније, па ипак то није разлог за превелико самозадовољство и опуштеност. Још много тога треба да се уради у Шамцу да би народ био задовољан.

ОДГОВОРИТЕ