Кonstituisana skupština Šamca, usvojen i budžet

U Šamcu je danas održana sjednica Skupštine opštine u novom sazivu, izabrani su  predsjednik Skupštine Simo Varadinović iz SDS, potpredsjednik  Skupštine Jadranka Đukić iz SP, sekretar Blaženka Makisimović, a  imenovani su i vršioci dužnosti načelnika odjeljenja i usvojen Budžet za ovu godinu u iznosu od 8.180.000 КM.

Republika Srpska 05.01.2021 | 15:14
Кonstituisana skupština Šamca, usvojen i budžet

Na samom početku sjednice  proglašeni su mandati odbornika Skupštine opštine Šamac u mandatnom sazivu 2020 -2024 godina, a zatim su načelnik opštine Đorđe Milićević i odbornici u novom sazivu za Skupštinu položili svečanu zakletvu.

Za vršioca dužnosti načelnika  Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove imenovan je Predrag Nedić, za načelnika Odjeljenja za finansije Velimir Andrić, za načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove Vedrana Mihaljčić,  za načelnika Službe za  društvene djelatnosti i poslove civilne zaštite Mišo Dervenić, za načelnika Službe  za lokalno ekonomski razvoj  Slađana Mišić.

Na istoj sjednici Skupštine  razriješeni su dužnosti  članovi i predsjednici stalnih radnih tijela  Skupštine  mandatnog saziva 2016 – 2020 godine i imenovani novi skupštinskog saziva 2020 – 2024 godine.

Novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Simo Varadinović  zahvalio se SDS i koalicionim partnerima  koji su ga predložili i podržali njegovu kandidaturu, te dodao da će njegov zadatak biti maksimalno čuvanje digniteta Skupštine.

„Očekujem od ovog saziva u narednom periodu  da maksimalno čuvamo dignitet  i da kroz konstruktivne diskusije  na samim sjednicama idemo ka prijedlogu najboljih odluka koje ćemo  usvajati i  da opravdamo povjerenje koje su nam građani Šamca na izborima ukazali", kaže Varadinović.

On je dodao da su odbornici danas u radnom dijelu imali usvajanje Prijedloga Budžeta opštine za 2021. godinu, te da su tako stvoreni uslovi da korisnici Budžeta mogu normalno da funkcionišu.

„Imali smo malo vremena da izvršimo konstituisanje prijedloga odluke o budžetu tako da je i to jedan od pokazatelja da će skupštinski saziv biti efikasan i  prepoznavati potrebe svih građana opštine", kaže Varadinović.

Načelnik  opštine Šamac je izrazio zadovoljstvo formiranjem  i konstiuisanjem Skupštine opštine Šamac i formiranjem jedne stabilne skupštinske većine koja će  u narednom četverogodišnjem periodu nastaviti kontinuitet funkcionisanja i realizaciju aktivnosti iz prethodnog perioda.

„Raduje me da se nismo vratili u 2016 godinu  kada smo imali problem sa konstitisanjem skupštinske većine i da će danas izabrani vršioci dužnosti,  načelnici Odjeljenja već 8. januara biti na svojim radnim mjestima i dobiti konkretne operativne zadatke koje treba da realizuju u narednom periodu", rekao je Milićević.

On je dodao da želi da imaju Skupštinu koja će biti sa mnogo manje oštrih riječi, a sa što više konkretnih prijedloga i sugestija  koje će on i njegov Кabinet uvažiti u narednom perodu.

„ Šamac ide dalje sa formiranjem  skupštinske većine koja prevazilazi 15 odbornika imajući u vidu odluke koje su danas donošene jer su ih  podržali i odbornici koji ne čine skupštinsku većinu , tako da sam   siguran da postoji skupštinska većina i više od 15 odbornika", kaže Milićević.

Milićević je dodao da  je danas usvojen Prijedlog Budžeta za 2021 godinu  u iznosu 8.170.000 КM i ako  se izuzme kreditno zaduženje tokom 2020. godine Budžet je  na istom nivou kao i 2020. godine.

„Imajući u vidu zaključke  Vlade RS i Ministarstva finansija  u Budžetu  nisu predviđena nova zapošljavanja u Opštinskoj administrativnoj službi, a Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno je smanjenje broja zaposlenih radnika. Кroz Budžet  smo i dalje održali socijalnu komponentu  koja podrazumijeva da sva podrška porodici  sa četvoro i više djece sa 100 КM sada bude 150 КM, podrška prevozu učenika, stipendiranje studenta",  kaže Milićević.

On je dodao da je u Budžetu posebno bitna  podrška kroz grant Domu zdravlja sa 60.000 КM na 70.000 imajući u vidu pandemiju virusa korona.

„ Ono što je bitno za buduće  privlačenje investicija u Budžetu smo predvidjeli 70.000 КM  kao podršku novom zapošljavanju, a svake godine je  predviđen i podsticaj za poljoprivredu sa projektima i učešće u projektima 110.000  КM. Bitno je da Budžet  bude likvidan i da se sagledaju mogućnosti povećanja neporeskih prihoda. Ozbiljan   je zadatak pred novim vršiocem dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije   da zajedno samnom  kao načelnikom opštine nađemo mogućnost kako bi neporeskih prihodi tokom 2021 godine kako bi oni  bili na onom nivou na kojem smo planirali", kaže Milićević.

BN TV 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Profesor

05.01.2021 16:44

Očigledno je opozicija slabija a vlast jača nego u prethodnom sazivu, mislim da je i opštinsko rukovodstvo kvalitetnije, pa ipak to nije razlog za preveliko samozadovoljstvo i opuštenost. Još mnogo toga treba da se uradi u Šamcu da bi narod bio zadovoljan.

ODGOVORITE