Преговори с ММФ-ом завршавају у петак, какве су шансе за нови кредит?

Преговори БиХ с Међународним монетарним фондом (ММФ) о новом аранжману од 1,5 милијарди КМ још су у току и није сигурно да ће до 8. јануара бити прихваћено писмо намјере.

Босна и Херцеговина 05.01.2021 | 07:43
Преговори с ММФ-ом завршавају у петак, какве су шансе за нови кредит?

Зоран Тегелтија, предсједавајући Вијећа министара БиХ, за "Независне" је рекао да су, по његовом мишљењу, шансе 50:50 посто да се дође до договора у вези с новим аранжманом.

"Жао ми је што нисмо постигли сагласност. Сви преговори о свим аранжманима ММФ-а су тешки, трају дуже него што се планира, али сваки пут су се правили различити договори, компромиси, тражили смо најбоље рјешење и сваки пут смо успјели постићи сагласност о аранжману", истиче Тегелтија.

Додаје да му се чини да се у овом тренутку преговара у отежаним условима и да нема директне комуникације.

"Далеко смо једни од других и ово ће за мене лично бити неуспјех свих нас у БиХ, али и за ММФ уколико до 8. јануара не постигнемо договор. Мислим да је највећи дио на ММФ-у јер сматрам да у писму намјере постоје неки  захтјеви и неке мјере који нису директно у вези са циљевима овог аранжмана.

Чини ми се да се овдје преклапају неке обавезе које БиХ има према ЕУ с претходним мјерама које се постављају у аранжману ММФ-а. Нема озбиљних захтјева за озбиљне економске реформе, што су најчешће теме аранжмана са ММФ-ом, али постоје нека политичка питања која ће се вјероватно ријешити у неком периоду.

Али аранжман је сувише важан финансијски и свакако да би се те мјере постављене на тако оштар начин или у овако кратком периоду ријешиле. Мој је позив и владама ентитета и ММФ-у да пажљиво преговарају и изаберу најбоље рјешење које ће бити у интересу БиХ, прије свега привреде, здравственог сектора, па онда и свих грађана БиХ и да направимо тај аранжман.

Свакако ће се он имплементирати у наредне три године и нема разлога да се на самом почетку преговора заблокирамо, по мом мишљењу, да то мало грубо назовем, ипак неким политичким темама", казао је Тегелтија.

Упитан да каже да ли то значи  да је спорно то што овај пут у захтјевима ММФ-а има више политике него економије, Тегелтија је рекао да неке од тих тема не можемо назвати ни политикама, али са економијом јако мало имају тога заједничкога.

"Мислим да није тренутак да се то тако грубо постави", истиче Тегелтија.

Зора Видовић, министрица финансија Републике Српске, казала је да до сада није дошло до договора, јер РС не прихвата ставке које значе пренос надлежности с њеног на ниво БиХ.

"И даље смо на становишту да то не можемо прихватити ни на наредном састанку са људима из ММФ-а. Ако ММФ буде инсистирао на за нас спорним ставкама, аранжман сигурно неће бити потписан", рекла је Видовићева.

Она је истакла да је Српска дала одговарајућа рјешења на све захтјеве ММФ-а који се односе на пренос надлежности, односно да се то може одрадити и без преноса надлежности у складу са законима који вриједе у БиХ и РС.

Не откривајући детаље, поручила је да РС и без ММФ-овог кредита има изворе финансирања и да је нашла изворе потенцијалног задуживања.

Из Кабинета Фадила Новалића, премијера Федерације БиХ, за "Независне" су казали да преговори још трају, али да ФБиХ нема примједаба на захтјеве ММФ-а и да, што се тиче овог ентитета, ништа није спорно.

Ендрју Џуел, резидентни представник ММФ-а у БиХ, недавно је рекао за "Независне" да је остало још неколико питања неријешено, а односе се на успостављање регистра рачуна свих физичких лица у Централној банци (ЦБ) БиХ, рјешавање обавеза Енергетске заједнице због којих је БиХ у кршењу својих европских обавеза и нови осавремењени закон о електронском потпису.

(Независне)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Бели

05.01.2021 06:55

Овај папак Тегелтија прави је струцњак за узет кредите толики је папак да је и сам призно како је из новина цуо како је посто пресједавајуци савјета министара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

05.01.2021 07:18

Па банка је то.Дрзава це дати гаранције они кес.Ста њих брига сто то покраде политицка гамад.Њих интересује само добит.И највеци успјех власти је да добију кредит и свима је то постало нормално.То је страсно...

Name

Бане

05.01.2021 07:47

срамота

Name

ХРАНЕ БАНДУ

05.01.2021 07:49

ТИ АРАНЖМАНИ НЕ СЛУЖЕ НИ ЗАШТО НЕГО ДА ДОДИК И ЊЕМУ СЛИЧНИ У ФЕДЕРАЦИЈИ ХРАНЕ СВОЈЕ ПАРТИЈСКЕ ХЕМОРОИДЕ. ЈАДНЕ ЛИ ЗЕМЉЕ. НИ ШКОЛЕ, НИ КУЛТУРЕ, НИ ПОНАШАЊА, НИ МОЗГА. АМА БАШ НИШТА У ТЕ ФУКАРЕ НЕМА.

Name

Дон Жујан

05.01.2021 08:41

Надам се да ће ММФ инсистирати и истрајати на преносу надлежности и да ће тако пропасти овај аранжман, како год да било само нека пропадне. Мада сам скептичан, Баја ће пристати на све ко Шемса суљаковић, каса је празна

Name

НАРКО БУЏЕТ

05.01.2021 08:48

МА ЈА ММФ ЊИМА У БУЏЕТ, ОНИ ИЗ БУЏЕТА СВОЈИМ ТАЈКУНИМА, КОЈИ СУ НАРКО ДИЛЕРАЈЕМ ЗАРАДИЛИ ПАРЕ, А НАРОД ДА ГРЦА У ДУГОВИМА И ВРАЋА У НАРЕДНИХ СТОТИНУ ГОДИНА И ДА ЛИЈЕЧИ ДЈЕЦУ КОЈОЈ ПРЕД ОСНОВНОМ СКОЛОМ У ЖВАКАМА ДАЈУ ХЕРОИН, У ЧЕТВРТОМ ОСНОВНЕ. БАНДО ПОЛАКО. СВАНУЋЕ.ПОЛАКО.

Name

Вихор

05.01.2021 09:11

Овом идиоту зао због кредита па мора да зали одмах је лагани за пар стотина милиона ако не дадну .кои су то љигавци само дај да се краде одцегавдацсе врати кадсмо све унистили то он незна стока.

Name

ИМА БОЉЕ

05.01.2021 09:32

Ма само да овај цовид-19 попусти и ЕУ отвори врата сиром сто це и уцинити,требат це радне снаге,свих профила да би се санирали губитци због пандемије.Битце то као "златна грозница" у УСА, за нас напацени народ у БИХ.

Name

РЕ

05.01.2021 09:38

За Новалића ништа није спорно и све је прихватљиво, значи у федерацији прихватају да све буде транспарентно а у РС су искључиво против, паметном довољно. Да не буде забуне, ја сам против нових задуживања.

Name

Мирослав

05.01.2021 06:59

Све ће прихвати, зато Миле и излази из болнице, све стало ,ево и туристички радници траже минималац, само Јахорина на силу ради , јуче дир,каже , влада уложила 75 мил еура, па да су је златом окивали неби толике паре потрошили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

05.01.2021 07:04

Ма који црни кредит, ме дајте им ниста,свеједно то тросе на луксуз, СТОП кредитима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

05.01.2021 07:04

Дабогна НЕДОБИЛИ кредит оплхацкали сте народ сада га униставате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиса

05.01.2021 07:16

Сансе су 100 процентне да це кредит бити одобрен. Ови наси це све уцинити да га добију, коста ста коста. А ови сто дају це све уцини да им ваљукну паре, јер онда имају ове насе на удици. Луда куца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неразумијем

05.01.2021 07:18

Штаће РСу кредит па ми смо бољи јачи и нај љепшу. Само Дасе Миле врати свеће вас разбуцати чуј кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

05.01.2021 07:42

Дали та министарска велицина зна иста друго осим трезити кредите??Која биједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

05.01.2021 08:47

Циљ ММФ јесте да се дрзава уведе у дузницко ропство.Додик и његова банда су доведени на власт НАТО тенковима да одраде тај прљави посао и унисте властити народ за узврат це се неномално обогатити .Обавезно идите на yотубе и куцајте Џон Перкинс - економски убица

Name

Залосно је све

05.01.2021 07:44

Сав њихов интелектуални и струцни домет је узимање кредита, апсолутно задузивање будуцих генерација, а униставање свега постојецег, креативног. Оваквим нацином пословања и руководјења, вец јесмо, а тек цемо постати странци у својој земљи, зиранти бахатих на своје зивоте, народ без будуцности, а на своме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.01.2021 08:44

Те кредите неце имати ко да враца.Ови на власти гледају само да сто висе да покраду и обезбједе себе за 5 генерација а ста це бити са народом за 5 или 10 год њих не интресује БИХ вец данас има испод 2,5 милиона становника ,негативан природни прирастај и огромно исељавање у таквим околностима економија мозе само јос висе да пропада нароцито услузне дјелатности ,градјавински сектор,производња за трзисте бих и слицне производне услузне дјелатности за бих трзисте.Ово сто раде је тотално униставање

Name

ММФ

05.01.2021 07:49

Овдје што рече Тегелтија нема везе са везом. Неће РС да потпише зато што ће морати да испостави гдје се новац троши а то им баш не паше. РС влада је научила да троши као што је познато на властиту имовину а не за оно што ММФ да новац. Ето зато неће да потпишу а овај пут је ММФ јачи и управу је. Наравно могао би СНСД тражити новац и од Русије али Руси им никад неби могли дати зато што је Русија у великој кризи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН.. ЦЗ..

06.01.2021 02:01

Ре.. ММФ.. ПОТПУНО СЕ СЛАЖЕМ СА ТОБОМ, У ПРÁВУ СИ.. НАШОЈ ЛОПОВСКОЈ БАНДИ ТО НЕОДГОВАРА ЈЕР НЕМОГУ КРАСТИ КАО ПРЕ КАДА БУДЕ И АКО БУДЕ ОДОБРЕН А ММФ НИЈЕ ГЛУП ДА НЕКОМЕ ПОЗАМЉУЈЕ БЕЗ НЕКЕ ГАРАНЦИЈЕ А ГАРАНЦИЈЕ ЈЕ ЦЕНТРАЛНА БАНКА БОСНĚ И ХЕРЦЕГОВИНĚ А НЕ НЕКОГ ЕНТИТЕТА Р. С. ИЛИ ФЕДЕРАЦИЈА У СКЛОПУ Б И Х.. ТО И БУДАЛА ЗНÁ ЈЕДИНО МИ У Р. С. ПРЕДВОĎЕНИ СА БУРЛОМ ДОДИХХОМ, ВИШКОВИЧЕМ И ЗОРОМ ВИДОВИЧ НЕСВАЧАМО ТО ИЛИ НЕЧЕМО ЈЕР РАЗЛОГ ЈЕ ЈЕДНОСТАВАН НЕМÁ ВИШЕ КРАĎЕ КАДА ЈЕ СВЕ ПОД КОНТРОЛОМ. ММФ.. А ТО ЈЕ ИСПРАВНО, ПОЗАЈМИМ ТИ АЛИ ХОЧУ ДА ЗНÁМ ГДЕ СУ УТРОШЕНА ТА СТЕДСТВА... РЈЕШЕЊЕ ЈЕ,, УЗМИ ИЛИ ОСТАВИ.. НА ВАМА ЈЕ А САСВИМ ИСПРАВНО...

Name

Мери

05.01.2021 08:01

Ко ће и на који начин вратити оволике дугове?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

05.01.2021 08:03

гатала баба да небуде мраза оно освано снег

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

05.01.2021 08:09

Сансе за кредит су извјесне са Ммф,јер уз сваки кредит иде по један два или три услова која мафија на власти мора испунити да би добила лову да плати паразите на Будзету и поданике пензионере тако продузава своју пљацку и остаје на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

05.01.2021 08:27

Браво Новалицу и не треба да ти буде спорно сто год Европа нуди и предлазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

лет3

05.01.2021 08:44

сансе су ВЕЛИКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.01.2021 14:14

За још веће дужничко ропство.

Name

НЕМАДЗАБЕ НИ КОД СТАРЕ ....

05.01.2021 08:52

ОВО ЈЕ ВРХУНАЦ ИРОНИЈЕ И ЦИНИЗМА ...ОНИ МОЛЕ ЗА КРЕДИТЕ И ПОСТАВЉАЈУ УСЛОВЕ ...ММФ ПОЛАЗИ ОД ЈАСНОГ ПРИНЦИПА И СВОЈИХ ИНТЕРЕСА ...КО ЈЕ ЈОС ЛУД ДА ДАЈЕ ПАРЕ А ДА СЕ ДРУГИ КУР.Е...ТОГА НЕМА НА ЗАПАДУ , НИ РОДЈЕНОМ ДЈЕТЕТУ СЕ НОВАЦ НЕ ДАЈЕ БЕЗУСЛОВНО , А АНКОМ ДОДИКУ КОЈИ СЕ ОТВОРЕНО ДЕКЛАРИСЕ КАО РУСКИ ЦОВЈЕК

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја паја

05.01.2021 09:34

"Ако ММФ буде инсистирао на за нас спорним ставкама, аранжман сигурно неће бити потписан". Које су то спорне ставке, народ треба да буде упозорен.Мозда пола киле гљива сме да се узбере из суме месецно....Престати врацати кредите ммф док корона не продје, донијети закон јер тај исти ммф финансира светску здравствену организацију да прави проблеме по свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.01.2021 14:18

За ову власт и најобичнији захтијеви су спорни.

Name

греендестинy

05.01.2021 09:53

За оне који не знају да читају између редова: "није сигурно да ће до 8. јануара бити прихваћено писмо намјере" = до 8. јануара ће писмо намјере сигурно бити прихваћено "нема директне комуникације" = добили смо папирић са ултиматумима "постоје нека политичка питања која ће се вјероватно ријешити" = пренос надлежности на БиХ "аранжман сигурно неће бити потписан" = аранжман ће сигурно бити потписан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

05.01.2021 14:40

Истина. Додусе није пренос надлезноти вец само увид. Додик и раја су опљацкаји ентитет. Сад хоце да се узима кредит и даље да рове а да сви подједнако врацају. Па цовјеце у Босни немозес платити преко телефона ниста, цак ни преко банке јер централна банка нема све рацуне у дрзави у јединсвтвеном систему. У СОМАЛИЈИ мозес плацати ствари телефоном!!!! А у Босни не?! Јос хоце кредит милијарду и пол марака а неце да се гледа гдје новац иде?????? Људи зар народ ово схвата висе да је могуце да овако наставе? На западу је веца социјална помоц него просјецна плата у Босни . У сведској се добио 500 еура социјалне помоцни мјесецно, а ви се свадјате далли централна банка да има једиствнен регистар рацуна и да ја могу сутра наруцити несто из Ливна преко банке а зивим на Дрини рецимо???

Name

Рефа

05.01.2021 10:05

"Додаје да му се чини да се у овом тренутку преговара у отежаним условима и да нема директне комуникације" Не би се ни ја усудио тразити провизију преко скајпа и зоома, све се то снима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сое

05.01.2021 10:20

Ево Баја, ко цацка мецку добије новог свабу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

05.01.2021 11:10

Господо најлакше задужит грађане који живе на рубу егзистенције данас и ви сте неспособни за живот без кредита и никад вам кредит нико не треба дати,треба вам увест ембарго на све могуће кредите,што вам више одобравају исте ви сте све гори и гори а напредка ни близу,све сте ојадили срам да вас буде,да вам није ММФ-а давно би банкротирали,неспособњаковићи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.01.2021 14:07

Запело код електронског потписа? Е мој Тегелтија! Ако то не можеш да испуниш, онда мислим стварно! Шта би тек било, да су поставили неки тежак услов?

ОДГОВОРИТЕ