Економисти упутили поруку влади: Дуг је зао друг!

Да смо ипак близу банкрота говори податак да Српска планира ове године да се задужи за додатних 854 милиона марака, а да истовремено враћа 576 милиона марака. То је само доказ да нисмо у добром финансијском стању сматрају економисти и додају да да "дуг није добар друг"

Република Српска 04.01.2021 | 19:05
Економисти упутили поруку влади: Дуг је зао друг!

Коментаришући тврдњу министарке финансија Зоре Видовић да је Република Српска једна од најмање задужених земаља у региону, економисти тврде да то није тачно и да стална задуживања говоре супротно.

„Република Српска уопште није пред банкротом и још је једна од најмање задужених земаља у региону“, рекла је недавно министарка финансија РС.

Да смо ипак близу банкрота говори податак да Српска планира ове године да се задужи за додатних 854 милиона марака, а да истовремено враћа 576 милиона марака. То је само доказ да нисмо у добром финансијском стању сматрају економисти.

"Дугорочно гледано ми смо у потреби за новим задужењем и очигледно кад узмете да је 850 милиона план задужења за ову годину а да ћемо вратити 530 је доказ да се живи на кредит јер ако се ви задужујете дугорочно, а трошите краткорочно за нове аутомобиле или плате јавног сектора онда је јасно да живите на рачун дуга које ће морати враћати генерације послије нас“, сматра економиста Зоран Павловић.

Према званичним подацима ентитетских министарстава, Република Српска је двоструко задуженије од Федерације БиХ. Укупан дуг Републике Српске, по посљедњим доступним подацима Министарства финансија Српске, износи око 5,5 милијарди марака. У тај дуг нису урачунати дугови јавних предузећа нити здравственог система, а који износи око 1,1 милијарду марака. 

„Кад би сте у укупан дуг укључили дуг јавних здравствених установа што би требало бити укључено јер је то дуг РС  онда смо ми далеко изнад препоручених граница од 60% БДП-а који су прописани и нашим Законом о задужењу и дугу и гаранцијама а тренутно смо негдје на око 57% од БДП-а без обзира како они рачунају дуг и да ли је у то све укључено и можда и нешто сакривено“, истиче Јелена Тривић, посланик ПДП-а у НС РС.

Под изговором да ће бити потребан додатни новац за санирање посљедица изазваних вирусом корона, власт БиХ планира да се задужи код ММФ-а за додатних 1,5 милијарди марака.

Међутим, тај кредит још није одобрен јер Република Српска, како тврди министар финансија Српске, не може прихватити услове ММФ-а па су зато нашли нове изворе потенцијалног задуживања, не откривајући о којим изворима се ради. 

БН ТВ 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Владо

04.01.2021 19:19

Ево насекирао сам се, ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остао без фабрике

04.01.2021 19:31

Јесу ли економисти тужили владу због прекомерног задуживања за буџетске плате, то јест за текућу потришњу, а не за изградњу фабрука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

04.01.2021 19:41

Коме економисти шаљу поруку ? Влади РС ? Погледајте ту хрпу неспособњаковића и похлепника !!! Крените редом да анализирате сваког од министара понаособ и доћи ћете до поражавајућих резултата. Неки су већ толико огрезли у корупцији и криминалу да им је мјесто у затвору , а не у Влади.Неке су швалерке нечије, па су се заслугама из кревета нашле у Влади, неки су ту са неким смијешним квазидипломама, неки праве отирач од себе пред Додиком... Како год, ту нема ниједног стручњака из области којом се бави министарство на чијем су челу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

04.01.2021 20:04

Министар финансија не може прихватити улслове ММФ јер мисли да је РС држава а ММФ каже да је РС ентитет у БИХ који се задужује а држава БИХ је гарант отплате кредита.Сва финта је у томе...Е па народе јесмо ли држава или нисмо..????питање за милион.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дусине

04.01.2021 21:23

Ти си болестан као они.....!

Name

Ре

04.01.2021 22:43

Ех за милион, то је питање за милијарду и по. А миле би дупе дао и за марку, тако да це ипак бити ентитет.

Name

БЛ

04.01.2021 20:07

Њима 'дуг' није висе друг, бостао је кум...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаков

04.01.2021 20:12

Ја еxпwрата мајко мила Шта су они постигли у бизнису

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арена

04.01.2021 20:39

Неписмени имају све а народ дефинитивно пропада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.01.2021 21:06

Само греби на вратима ммф а :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

04.01.2021 23:42

Дупло задузенији од Федерације БиХ.... Па Федерација има 10 кантона, 10 кантоналних влада, влада Федерације итд итд, нисам све процитао, вец набрзину писем... И РС дупло задузенија... Молио би медаље и ордење за ове насе, ипак су у нецему напреднији, боље се задузују...

ОДГОВОРИТЕ