Ekonomisti uputili poruku vladi: Dug je zao drug!

Da smo ipak blizu bankrota govori podatak da Srpska planira ove godine da se zaduži za dodatnih 854 miliona maraka, a da istovremeno vraća 576 miliona maraka. To je samo dokaz da nismo u dobrom finansijskom stanju smatraju ekonomisti i dodaju da da "dug nije dobar drug"

Republika Srpska 04.01.2021 | 19:05
Ekonomisti uputili poruku vladi: Dug je zao drug!

Komentarišući tvrdnju ministarke finansija Zore Vidović da je Republika Srpska jedna od najmanje zaduženih zemalja u regionu, ekonomisti tvrde da to nije tačno i da stalna zaduživanja govore suprotno.

„Republika Srpska uopšte nije pred bankrotom i još je jedna od najmanje zaduženih zemalja u regionu“, rekla je nedavno ministarka finansija RS.

Da smo ipak blizu bankrota govori podatak da Srpska planira ove godine da se zaduži za dodatnih 854 miliona maraka, a da istovremeno vraća 576 miliona maraka. To je samo dokaz da nismo u dobrom finansijskom stanju smatraju ekonomisti.

"Dugoročno gledano mi smo u potrebi za novim zaduženjem i očigledno kad uzmete da je 850 miliona plan zaduženja za ovu godinu a da ćemo vratiti 530 je dokaz da se živi na kredit jer ako se vi zadužujete dugoročno, a trošite kratkoročno za nove automobile ili plate javnog sektora onda je jasno da živite na račun duga koje će morati vraćati generacije poslije nas“, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Prema zvaničnim podacima entitetskih ministarstava, Republika Srpska je dvostruko zaduženije od Federacije BiH. Ukupan dug Republike Srpske, po posljednjim dostupnim podacima Ministarstva finansija Srpske, iznosi oko 5,5 milijardi maraka. U taj dug nisu uračunati dugovi javnih preduzeća niti zdravstvenog sistema, a koji iznosi oko 1,1 milijardu maraka. 

„Kad bi ste u ukupan dug uključili dug javnih zdravstvenih ustanova što bi trebalo biti uključeno jer je to dug RS  onda smo mi daleko iznad preporučenih granica od 60% BDP-a koji su propisani i našim Zakonom o zaduženju i dugu i garancijama a trenutno smo negdje na oko 57% od BDP-a bez obzira kako oni računaju dug i da li je u to sve uključeno i možda i nešto sakriveno“, ističe Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NS RS.

Pod izgovorom da će biti potreban dodatni novac za saniranje posljedica izazvanih virusom korona, vlast BiH planira da se zaduži kod MMF-a za dodatnih 1,5 milijardi maraka.

Međutim, taj kredit još nije odobren jer Republika Srpska, kako tvrdi ministar finansija Srpske, ne može prihvatiti uslove MMF-a pa su zato našli nove izvore potencijalnog zaduživanja, ne otkrivajući o kojim izvorima se radi. 

BN TV 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Vlado

04.01.2021 19:19

Evo nasekirao sam se, ha ha

ODGOVORITE
Name

Ostao bez fabrike

04.01.2021 19:31

Jesu li ekonomisti tužili vladu zbog prekomernog zaduživanja za budžetske plate, to jest za tekuću potrišnju, a ne za izgradnju fabruka.

ODGOVORITE
Name

pitanje

04.01.2021 19:41

Kome ekonomisti šalju poruku ? Vladi RS ? Pogledajte tu hrpu nesposobnjakovića i pohlepnika !!! Krenite redom da analizirate svakog od ministara ponaosob i doći ćete do poražavajućih rezultata. Neki su već toliko ogrezli u korupciji i kriminalu da im je mjesto u zatvoru , a ne u Vladi.Neke su švalerke nečije, pa su se zaslugama iz kreveta našle u Vladi, neki su tu sa nekim smiješnim kvazidiplomama, neki prave otirač od sebe pred Dodikom... Kako god, tu nema nijednog stručnjaka iz oblasti kojom se bavi ministarstvo na čijem su čelu.

ODGOVORITE
Name

Dušan

04.01.2021 20:04

Ministar finansija ne može prihvatiti ulslove MMF jer misli da je RS država a MMF kaže da je RS entitet u BIH koji se zadužuje a država BIH je garant otplate kredita.Sva finta je u tome...E pa narode jesmo li država ili nismo..????pitanje za milion.....

ODGOVORITE
Name

re Dusine

04.01.2021 21:23

Ti si bolestan kao oni.....!

Name

Re

04.01.2021 22:43

Eh za milion, to je pitanje za milijardu i po. A mile bi dupe dao i za marku, tako da ce ipak biti entitet.

Name

BL

04.01.2021 20:07

Njima 'dug' nije vise drug, bostao je kum...

ODGOVORITE
Name

jakov

04.01.2021 20:12

Ja expwrata majko mila Šta su oni postigli u biznisu

ODGOVORITE
Name

Arena

04.01.2021 20:39

Nepismeni imaju sve a narod definitivno propada.

ODGOVORITE
Name

Milan

04.01.2021 21:06

Samo grebi na vratima mmf a :)

ODGOVORITE
Name

Igor

04.01.2021 23:42

Duplo zaduzeniji od Federacije BiH.... Pa Federacija ima 10 kantona, 10 kantonalnih vlada, vlada Federacije itd itd, nisam sve procitao, vec nabrzinu pisem... I RS duplo zaduzenija... Molio bi medalje i ordenje za ove nase, ipak su u necemu napredniji, bolje se zaduzuju...

ODGOVORITE