Суд БиХ потврдио оптужницу против Новалића и осталих

 - Суд БиХ потврдио је оптужницу против предсједника Владе Федерације БиХ Фадила Новалића и осталих у предмету "Респиратори" за удруживање ради злоупотребе положаја, примања награде за трговину утицајем, прања новца и кривотворења исправа.

Босна и Херцеговина 04.01.2021 | 17:43
Суд БиХ потврдио оптужницу против Новалића и осталих

Осим Новалића, оптужени су и суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, правно лице "Ф.Х. Сребрена малина" Сребреница и директор ове фирме Фикрет Хоџић, те министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, потврдила је Новалићев бранилац Васвија Видовић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, прање новца, кривотворење или уништење пословних или трговачких књига или исправа, кривотворење службене исправе и повреду обвезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финанцијских извјешћа и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићеву оптужница терети за несавјестан рад у служби, преноси "Бирн".

"Оптуженима се ставља на терет почињење тих кривичних дјела у вези са набавком 100 комада респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ, те заштитне опреме у вриједности од 2.900.000 КМ за потребе борбе против вируса корона у ФБиХ у вријеме непосредно након проглашења стања несреће", саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва је наведено да је Новалићу стављено на терет да је, користећи околности проглашења пандемије, као и капацитете овлаштења предсједника Владе ФБиХ, осмислио план незаконите исплате буџетских средстава за потребе куповине средстава и опреме за борбу против вируса корона.

У оптужници се наводи да је ова удружена група набавила 100 респиратора "АЦМ812А" по увећаним цијенама, при чему се испоручени медицински уређаји не могу користити за сврху ради које су набављени - потребе лијечења болести ковид 19, усљед чега је по буџет ФБиХ настала имовинска штета и омогућено стицање противправне имовинске користи која би била подијељена између оптужених.

Истрагу о набавци 100 респиратора из Кине које је Федерација купила посредством фирме "Ф.Х. Сребрена малина", која се бави продајом воћа и поврћа, Тужилаштво БиХ је спроводило од маја прошле године.

Суд БиХ вратио је 21. децембра на дораду Тужилаштву оптужницу подигнуту против Новалића и осталих оптужених за набавку спорних респиратора из Кине за потребе ФБиХ.

(Срна) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Б.Лука

04.01.2021 17:13

Страшно.треба их осудити да робијају читав живот. Људи се боре за живот у овој пандемији.а они гледају да покраду свој народ у тако тешкој сетуацији. Само робија.и порјекло имовине.да им породице не уживају са народним новцем.украденим.отетим на такав начин у таквим околностима.страсно шта ћоро Новалиц уради.а увјек је причао само о постењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

04.01.2021 18:10

Да ти је. Запамти да је све монтирано и са ће бити ослобођени. Још један у низу неуспјелих покyшаја двојца без кормилара..

Name

Нострадамус

04.01.2021 20:19

Тако је Б.лука,а овај сто реплицира и призељкује ослобадјање ове банде и помињуци неку двојицу.Знам на коју двојицу мисли е и та двојица исто да иду на рибију.

Name

Борац

04.01.2021 21:59

А ста је за сатор и вентилаторе? Када це њима судјење?

Name

Намјештаљка

04.01.2021 18:17

Власима се не суди а доказа на претек. Сад нек неко каже да су Бошњаци зли? Ову Јелку ће ослободити, а три Бошњака ће осудити... Наравно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

04.01.2021 19:17

Како ти се звала пра пра бака.фукаро нацијоналистицка.Турци су ти некада давно говорили пра пра баки влахињо

Name

Ре

04.01.2021 19:30

А они сем Јелке сви постени... не знају маску ставити, а паре узети знају...

Name

Ненад

04.01.2021 20:22

Само ви ститите своје лопове ја нисам ститио ни Тегелтију и подрзавао сам да се тај криминалац избаци.А ста ви радите своје кримосе залите ми јесмо власи,али ви сте овце.

Name

Ре

04.01.2021 20:22

Ако су криви нека осуди! Знаци ако су наси нек краду? Ста мислис ста би се догодило у БиХ када би један народ све своје лопове хапсио и осуђивао? Да ли би то и остали поцели радити или још боље не би се могли талити с њима. Не контам ту васу логику торова.

Name

Аки

04.01.2021 19:24

Битанга а знао је да исмијава и понижава пензионере

ОДГОВОРИТЕ