Ко и због чега кочи измјене Закона о раду?

Влада РС припремила је и упутила у парламентарну процедуру закон о изменама и допунама Закона о раду. Вијест је која је јутрос осванула у јавности и обрадовала многе раднике. Међутим узалуд радовање, јер Измјене закона нису близу уласка у Парламент Српске. Питали смо социјалне партнере – ко је кочничар и шта се чека?

Република Српска 04.01.2021 | 16:27
Ко и због чега кочи измјене Закона о раду?

Измјене Закона о раду још нису упућене у прламентарну процедуру. Када ће – питање је на које социјални партнери дају различите одговоре. Управо због тих различитости највише испаштају радници, чија права послодавци тумаче од случаја до случаја. Ко је крив што се и даље чека на измјене закона које су давно требале да буду договорене?

''Да није било ове ситуације са пандемијом то би било завршено у прошлој години. Ми интензивно радимо да овај посао завршимо у току ове године', каже генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић.

 И тако од године до године се пролонгирају измјене Закона о раду. Из ових или оних разлога. Синдикат инсистира на томе да се прецизније дефинише појам најниже и плате уопште.

''Ми сад имамо најнижу плату за привреду, имамо најнижу плату за буџетске кориснике – различити износи. Негдје је топли оброк у плати, негдје није. Негдје имамо увећање плате, па не знамо да ли минули рад улази у износ најниже плате, доста је недефинисаних питања'', каже Станковић.

- Синдикат тражи да се дисциплински поступак уређује путем Колективног уговора, да износ регреса буде једна најнижа плату у РС и да годишњи одмор буде увећан за најмање један дан на сваке четири године. Овакви захтјеви нису оправдани сада када је привреда потонула због посљедица вируса корона – одговор је другог социјалног партнера.

''У овом тренутку апострофирати питање повећање броја дана годишњих одмора или права која су проистекла у неком другом времену сматрамо да нису адекватни и да у неком наредном периоду сви заједно морамо више пажње посветити раду, а не одмарању", каже директор Уније удружења послодаваца РС.

На основу различитих ставова оних који треба да постигну једнствен став, јасно је да измјене Закона о раду неће тако брзо угледати свјетлост дана. Прије двије године формирана је радна група која ради на Измјенама закона. Састали су се 13 пута али без коначно донесеног системског закона.

БН ТВ 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Радован

04.01.2021 15:56

Неће ни донијети док је ових социјалиста Пере Дјокиц, они 15 година нису ништа урадили ни за борце ни за раднике. Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Социјалисти, гдје сте?

05.01.2021 07:02

Социјална правда! изговарају мултимилијардери и то социјалисти. Унија послодаваца не да овом народу да живи. Заради им милијарде, изгласај их на изборима, за минималац. Највећи пљачкароши из три система. Крали у СФРЈ, крали у рату, први ушли у приватизацију из "поштеног" система послије рата, краду и данас. Уништили сте све, зарад својих милиона. Ви сте обезвриједили праве људске вриједности, али корона дође да се и ви осјећате безвриједни и минорни, као што сте и раднике и народ обезвриједили.

ОДГОВОРИТЕ