Ko i zbog čega koči izmjene Zakona o radu?

Vlada RS pripremila je i uputila u parlamentarnu proceduru zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu. Vijest je koja je jutros osvanula u javnosti i obradovala mnoge radnike. Međutim uzalud radovanje, jer Izmjene zakona nisu blizu ulaska u Parlament Srpske. Pitali smo socijalne partnere – ko je kočničar i šta se čeka?

Republika Srpska 04.01.2021 | 16:27
Ko i zbog čega koči izmjene Zakona o radu?

Izmjene Zakona o radu još nisu upućene u prlamentarnu proceduru. Kada će – pitanje je na koje socijalni partneri daju različite odgovore. Upravo zbog tih različitosti najviše ispaštaju radnici, čija prava poslodavci tumače od slučaja do slučaja. Ko je kriv što se i dalje čeka na izmjene zakona koje su davno trebale da budu dogovorene?

''Da nije bilo ove situacije sa pandemijom to bi bilo završeno u prošloj godini. Mi intenzivno radimo da ovaj posao završimo u toku ove godine', kaže generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

 I tako od godine do godine se prolongiraju izmjene Zakona o radu. Iz ovih ili onih razloga. Sindikat insistira na tome da se preciznije definiše pojam najniže i plate uopšte.

''Mi sad imamo najnižu platu za privredu, imamo najnižu platu za budžetske korisnike – različiti iznosi. Negdje je topli obrok u plati, negdje nije. Negdje imamo uvećanje plate, pa ne znamo da li minuli rad ulazi u iznos najniže plate, dosta je nedefinisanih pitanja'', kaže Stanković.

- Sindikat traži da se disciplinski postupak uređuje putem Kolektivnog ugovora, da iznos regresa bude jedna najniža platu u RS i da godišnji odmor bude uvećan za najmanje jedan dan na svake četiri godine. Ovakvi zahtjevi nisu opravdani sada kada je privreda potonula zbog posljedica virusa korona – odgovor je drugog socijalnog partnera.

''U ovom trenutku apostrofirati pitanje povećanje broja dana godišnjih odmora ili prava koja su proistekla u nekom drugom vremenu smatramo da nisu adekvatni i da u nekom narednom periodu svi zajedno moramo više pažnje posvetiti radu, a ne odmaranju", kaže direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

Na osnovu različitih stavova onih koji treba da postignu jednstven stav, jasno je da izmjene Zakona o radu neće tako brzo ugledati svjetlost dana. Prije dvije godine formirana je radna grupa koja radi na Izmjenama zakona. Sastali su se 13 puta ali bez konačno donesenog sistemskog zakona.

BN TV 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Radovan

04.01.2021 15:56

Neće ni donijeti dok je ovih socijalista Pere Djokic, oni 15 godina nisu ništa uradili ni za borce ni za radnike. Sramota

ODGOVORITE
Name

Socijalisti, gdje ste?

05.01.2021 07:02

Socijalna pravda! izgovaraju multimilijarderi i to socijalisti. Unija poslodavaca ne da ovom narodu da živi. Zaradi im milijarde, izglasaj ih na izborima, za minimalac. Najveći pljačkaroši iz tri sistema. Krali u SFRJ, krali u ratu, prvi ušli u privatizaciju iz "poštenog" sistema poslije rata, kradu i danas. Uništili ste sve, zarad svojih miliona. Vi ste obezvrijedili prave ljudske vrijednosti, ali korona dođe da se i vi osjećate bezvrijedni i minorni, kao što ste i radnike i narod obezvrijedili.

ODGOVORITE