Влада Хрватске прогласила стање природне катастрофе

Сједница Владе Републике Хрватске везана уз санирање посљедица потреса који је погодио понајвише Сисачко-мославачку, али и сусједне жупаније, започела је минутом шутње за осморо младих људи који су трагично страдали у новогодишњој ноћи у Посушју, у сусједној Босни и Херцеговини, преноси Анадолија.

Регион 04.01.2021 | 13:37
Влада Хрватске прогласила стање природне катастрофе

Премијер Хрватске Андреј Пленковић уводно је на почетку сједнице рекао како Влада проглашава катастрофу на потресом погођеним подручјима због велике материјалне штете која је настала након потреса од 6,2 степена по Рицхтеру.

– У име цијеле Владе изражавам саучешће породицама погинулих суграђана – казао је Пленковић.

– Тло се од понедјељка и даље тресе, то смо видјели и јутрос, јер се потрес осјетио и у Загребу. То не значи да морамо и даље бити у страху, али и даље сви морамо бити на опрезу – поручио је Андреј Пленковић.

Хрватски премијер се захвалио војсци, Црвеном крсту, ХГСС, ватрогасцима, волонтерима, свим људима добре воље који су помогли унесрећенима.

– То је било јединство на које сви заједно можемо бити поносни. На терену су бројни статичари, грађевински инжењери, а бројне грађевинске фирме су дале допринос. Желим захвалити и бројним државама, чланицама ЕУ и онима које нису, које су у кратком року кроз механизам цивилне заштите дале подршку и доставиле кључне потрепштине – рекао је Пленковић.

– С обзиром да је Влада тренутно суочена с двије велике кризе, потресе и ЦОВИД-19, ми смо одлучили данас прогласити катастрофу на подручју Сисачко-мославачке, дијеловима Карловачке и Загребачке жупаније, те оформити и штаб на чијем ће челу бити министар томо Медвед, потпредсједници ће бити Борис Милошевић и Дарко Хорват – додао је  премијер Хрватске, преноси Радио Сарајево.

(Радиосарајево)

Коментари / 0

Оставите коментар