Vlada Hrvatske proglasila stanje prirodne katastrofe

Sjednica Vlade Republike Hrvatske vezana uz saniranje posljedica potresa koji je pogodio ponajviše Sisačko-moslavačku, ali i susjedne županije, započela je minutom šutnje za osmoro mladih ljudi koji su tragično stradali u novogodišnjoj noći u Posušju, u susjednoj Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

Region 04.01.2021 | 13:37
Vlada Hrvatske proglasila stanje prirodne katastrofe

Premijer Hrvatske Andrej Plenković uvodno je na početku sjednice rekao kako Vlada proglašava katastrofu na potresom pogođenim područjima zbog velike materijalne štete koja je nastala nakon potresa od 6,2 stepena po Richteru.

– U ime cijele Vlade izražavam saučešće porodicama poginulih sugrađana – kazao je Plenković.

– Tlo se od ponedjeljka i dalje trese, to smo vidjeli i jutros, jer se potres osjetio i u Zagrebu. To ne znači da moramo i dalje biti u strahu, ali i dalje svi moramo biti na oprezu – poručio je Andrej Plenković.

Hrvatski premijer se zahvalio vojsci, Crvenom krstu, HGSS, vatrogascima, volonterima, svim ljudima dobre volje koji su pomogli unesrećenima.

– To je bilo jedinstvo na koje svi zajedno možemo biti ponosni. Na terenu su brojni statičari, građevinski inženjeri, a brojne građevinske firme su dale doprinos. Želim zahvaliti i brojnim državama, članicama EU i onima koje nisu, koje su u kratkom roku kroz mehanizam civilne zaštite dale podršku i dostavile ključne potrepštine – rekao je Plenković.

– S obzirom da je Vlada trenutno suočena s dvije velike krize, potrese i COVID-19, mi smo odlučili danas proglasiti katastrofu na području Sisačko-moslavačke, dijelovima Karlovačke i Zagrebačke županije, te oformiti i štab na čijem će čelu biti ministar tomo Medved, potpredsjednici će biti Boris Milošević i Darko Horvat – dodao je  premijer Hrvatske, prenosi Radio Sarajevo.

(Radiosarajevo)

Komentari / 0

Ostavite komentar