Да ли ће БиХ морати да уклони кинеску 4Г мрежу?

Босна и Херцеговина би, према свему судећи, могла врло лако доћи у ситуацију да мора замијенити постојећу 4Г мрежу, коју су поставиле кинеске компаније, сазнаје „Дневни аваз“.

Босна и Херцеговина 04.01.2021 | 07:16
Да ли ће БиХ морати да уклони кинеску 4Г мрежу?

Наиме, Сједињене Америчке Државе окупљају међународну коалицију, у оквиру које планирају посебне активности у централној и источној Европи, укључујући и нашу земљу, у намјери да се користе чисте телекомуникацијске мреже.

Ових дана је у Конгресу САД предложен закон којим ће се дефинисати активности на спречавању утицаја Кине и Русије на телекомуникацијске мреже у ширем европском подручју.

Једна од мјера, како открива „Аваз“, јесте уклањање уређаја и опреме коју су произвеле кинеске компаније ''Хуаwеи'' и ЗТЕ.

Сигурна опрема

- Амерички државни секретар ће, заједно с надлежним институцијама, Европском комисијом и владама држава источне и централне Европе, радити на дипломатским активностима и подршци за, између осталог, уклањање кинеске телекомуникацијске опреме и услуга које би се требале замијенити сигурном опремом и услугама - наводи се у приједлогу закона представнице Демократске странке. 

Та чињеница говори да ће и нова америчка администрација, коју ће предводити новоизабрани предсједник Џо Бајден (Јое Биден), ово питање држати високо у агенди.

Највећи телеком оператер у БиХ је приликом увођења 4Г мреже склопио уговор с кинеском компанијом „Хуаwеи“.

Према плановима америчке администрације, тражиће се и од Брисела и Европске комисије да партиципирају у пројектима успостављања и замјене телекомуникацијских мрежа, те да заједно с америчким развојним агенцијама обезбједе средства за провођење ових мјера.

- Сједињене Државе морају окупити коалицију демократских истомишљеника, савезника и партнера и супротставити се порасту глобалних малигних актера, као што су Кина и Русија, и градити отпорност у централној и источној Европи против малигних утицаја - наведено је у предложеном закону.

Градити отпорност

С обзиром на то да БиХ још није започела инсталацију модерније 5Г интернет-мреже, није искључено да ће се од БиХ изричито захтијевати да приликом избора опреме и извођача радова обавезно изузме произвођаче које САД сматрају непоузданима и штетнима по њихове интересе. 

Важна реформа и за НАТО

Увођење чистих телекомуникацијских мрежа и опреме један је од важних сегмената за чланице НАТО-а и државе попут БиХ које то желе бити. Закон који је предложен у Конгресу то посебно наглашава. 

- Како би се обезбједила снажна војна координација и интероперабилност с НАТО-ом и трансатлантским савезницима и партнерима, Сједињене Државе требале би обезбједитида телекомуникацијска мрежа савезника и партнера дјелује сигурно и без потенцијалних пријетњи, у складу с НАТО-овом Лондонском декларацијом из 2019. године - закључено је у тексту приједлога закона.

(Аваз)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драган

04.01.2021 06:36

Зликовацка америцка намјера. Они нису ниста добро донијели овом свијету осим убијања

ОДГОВОРИТЕ
Name

А није Ц

04.01.2021 08:46

Да. Кина укида Гоогле, Америка укида Хуаwеи. Ми смо нико и ништа за све њих у суштини, ништа им не можемо, то је све се може рећи.

Name

Андриц

04.01.2021 06:43

Нек уклоне,нама обицним радницима је довољна и 3г...

ОДГОВОРИТЕ
Name

3 г

04.01.2021 09:07

Се полако гаси, искљуцује.

Name

Вец видјено

04.01.2021 07:04

Ови наси целници, са било ког нивоа власти, показали су се у свим ситуацијама као најнизи полтрони, понизне слуге и скутоносе странцима, док су итекако осиони, силни и бахати према народу. Не сумњам да неце испунити све наведене захтјеве, макар било и најгоре рјесење по народ, уз вец видјено заклињање у нацију, вјеру, "цаст",...

ОДГОВОРИТЕ
Name

04.01.2021 07:16

Резултат и посљедица потписаног добро познатог АНП-а од прије годину дана, на који смо јако брзо заборавили, а представља много вецу издају од свих предаја надлезности, представља големију бруку и срамоту од свих поклоњених украдених икона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.01.2021 12:20

Зар постоји АНП?

Name

5 Г

04.01.2021 07:43

ево објашњења како ће да уведу 5Г мрежу ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

6 Г

04.01.2021 09:16

Иде ли?

Name

Иде то у бескоцаност

04.01.2021 18:38

Док нас мајка природа све абортира.

Name

Хм

04.01.2021 16:15

Мени не треба преко 3г уопсте.

ОДГОВОРИТЕ