Додатних 3,5 милиона еура за помоћ мигрантима

Европска комисија најавила је данас додатних 3,5 милиона еура хуманитарне помоћи за подршку угроженим избјеглицама и мигрантима суоченима са хуманитарном катастрофом у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 03.01.2021 | 18:47
Додатних 3,5 милиона еура за помоћ мигрантима
Више од 1.700 избјеглица и миграната и даље је без одговарајућег склоништа и подршке у Унско-санском кантону. На подручју бившег прихватног центра Липа тренутно борави 900 људи, након затварања и пожара у овом кампу, неусловном за боравак у зимском периоду. Надаље, додатних 800 избјеглица и миграната, међу којима су и дјеца, борави на отвореном у суровим зимским условима.

"Ситуација у Унско-санском кантону је неприхватљива. Адекватан смјештај за зимски период је основна претпоставка за хумане животне услове, а које је потребно осигурати у сваком тренутку. Локалне власти требају ставити на располагање постојеће објекте и осигурати привремено рјешење док се камп Липа не изгради у трајни објекат. Хуманитарна помоћ Европске уније осигураће људима у невољи приступ основним артиклима за хитно ублажавање њихових тренутних недаћа. Међутим, постоји хитна потреба за дугорочним рјешењима. Позивамо власти да не остављају људе на хладноћи, без приступа санитарним чворовима усред глобалне пандемије", казао је високи представник и потпредсједник Европске комисије Јосеп Боррелл.

Комесар за управљање кризним ситуацијама Јанез Ленарчич наглашава да се оваква хуманитарна катастрофа може избјећи уколико би власти успоставиле довољне капацитете у земљи за зимски период, укључујући кориштење постојећих објеката

"У Босни и Херцеговини, стотине људи, укључујући дјецу, спавају на отвореном, на ниским температурама. Европска унија ће осигурати додатну хитну помоћ, између осталог и за оне који спавају на отвореном, кроз подјелу хране, прекривача, топле одјеће те наставити пружати подршку малољетницима без пратње. Међутим, хуманитарна помоћ не би била потребна у Босни и Херцеговини када би земља примјењивала одговарајуће управљање миграцијама, као што је Европска унија тражила уназад дуги низ година", казао је Ленарчич.

Данас најављено хуманитарно финансирање осигурава избјеглицама и мигрантима топлу одјећу, прекриваче, храну, као и здравствену заштиту, ментално здравље и психосоцијалну подршку. Такође доприноси напорима на ограничавању ширења коронавируса.

Ријеч је о додатним средствима, поред већ претходно издвојених 4,5 милиона еура у априлу 2020. године, чиме укупна хуманитарна помоћ Европске уније за избјеглице и мигранте у Босни и Херцеговини износи 13,8 милиона еура од 2018. године, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.
 
(Н1)
 
 
 
 

 

 
 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Пратилац

03.01.2021 18:05

Па ЕУ их пустила да додју до БиХ,и сад смо ми криви сто су они овдје.Па ово је цисто испирање мозга,праве нас лудим.Сто их нису вратили са грцке границе било би им лаксе.Кад су их пустили да удју у еу,нека их пусте и овдје у Хрватску и нек наставе тамо гдје су посли.ЕУ и нато и америка направили су проблеме у вецини њихових земаља.Сад нек их приме кад су им тако драги.Примили су стотине хиљада и нек приме и ових пар хиљада.А на пролеце нека оцекују стотине хиљада а мозда и милионе избјеглица и миграната.Нека се вец припремају за доцек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

04.01.2021 06:34

Да су их хтјели примити, вец би то урадили. Поставили су зидове, зице и војску на хрватску и мадјарску границу, нема даље. Наса власт на БиХ нивоу, треба да их врате у њихове земље, гдје нема рата, јер њихово мјесто није овдје. Овдје је и превисе биједе, сиротиње, неизвјесности, с обзиром на теску привредну и зивотну ситуацију. Ови су додатни депримирајуци и безбједоносни фактор по нас народ,... власт треба конацно бити одговорна.

Name

Крко

03.01.2021 18:15

Неће они ни паре, ни да остану овде. Они хоће ЕУ! Џаба плаћате! Лијепо им отворите своје границе, па их тамо социјализујте, храните, облачите и дајте све погодности, које нема пола свијета! Закували сте, кусајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

03.01.2021 18:24

Ђе су им жене, дјеца, ћаћа, мати?! Све војно способно, а паламуде како бјеже од рата! Ближа им је Саудијска Арабија, која им финансира овај туризам у Европу! Ни један не иде тамо! Ни један од њих нема никакав документ, јер је таква наредба, да могу лагати. Ма, друкчије се с таквима ради, а и с оним муслиманским селима, која им овде пружају логистику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

03.01.2021 18:52

Све би ја то истјерао.ако нема породицу и ако је војно спосбн.

Name

ре

03.01.2021 18:53

то ти знас из искуства како се ради са цивилима.Нису досли да би остали свима је јасно ал то твоје ресење је добро познато на овим просторима.Сто не казес вратите их у Србију одакле су и досли.

Name

Ре

03.01.2021 20:00

Мислим да ниси у праву , ови су углавном из Афганиста и Пакистана, већина припадају Шитдској групи Муслимана, тако да они од Саудиске Арабије нису добили ни банке, а Саудијци су Сунити, као и наши Муслимани у БИХ. Међу њима нема љубави.

Name

од 3.5 милиона

03.01.2021 19:10

це се гарант три милиона наци главоњама у дзеповима а остатак це се нека супа направит за мигранте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

03.01.2021 20:31

Казе Орбан Дају 7 милијарди узму назад 10.Хвала задрзите и њих и паре ми имамо других проблема.

ОДГОВОРИТЕ