Dodatnih 3,5 miliona eura za pomoć migrantima

Evropska komisija najavila je danas dodatnih 3,5 miliona eura humanitarne pomoći za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima suočenima sa humanitarnom katastrofom u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 03.01.2021 | 18:47
Dodatnih 3,5 miliona eura za pomoć migrantima
Više od 1.700 izbjeglica i migranata i dalje je bez odgovarajućeg skloništa i podrške u Unsko-sanskom kantonu. Na području bivšeg prihvatnog centra Lipa trenutno boravi 900 ljudi, nakon zatvaranja i požara u ovom kampu, neuslovnom za boravak u zimskom periodu. Nadalje, dodatnih 800 izbjeglica i migranata, među kojima su i djeca, boravi na otvorenom u surovim zimskim uslovima.

"Situacija u Unsko-sanskom kantonu je neprihvatljiva. Adekvatan smještaj za zimski period je osnovna pretpostavka za humane životne uslove, a koje je potrebno osigurati u svakom trenutku. Lokalne vlasti trebaju staviti na raspolaganje postojeće objekte i osigurati privremeno rješenje dok se kamp Lipa ne izgradi u trajni objekat. Humanitarna pomoć Evropske unije osiguraće ljudima u nevolji pristup osnovnim artiklima za hitno ublažavanje njihovih trenutnih nedaća. Međutim, postoji hitna potreba za dugoročnim rješenjima. Pozivamo vlasti da ne ostavljaju ljude na hladnoći, bez pristupa sanitarnim čvorovima usred globalne pandemije", kazao je visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell.

Komesar za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič naglašava da se ovakva humanitarna katastrofa može izbjeći ukoliko bi vlasti uspostavile dovoljne kapacitete u zemlji za zimski period, uključujući korištenje postojećih objekata

"U Bosni i Hercegovini, stotine ljudi, uključujući djecu, spavaju na otvorenom, na niskim temperaturama. Evropska unija će osigurati dodatnu hitnu pomoć, između ostalog i za one koji spavaju na otvorenom, kroz podjelu hrane, prekrivača, tople odjeće te nastaviti pružati podršku maloljetnicima bez pratnje. Međutim, humanitarna pomoć ne bi bila potrebna u Bosni i Hercegovini kada bi zemlja primjenjivala odgovarajuće upravljanje migracijama, kao što je Evropska unija tražila unazad dugi niz godina", kazao je Lenarčič.

Danas najavljeno humanitarno finansiranje osigurava izbjeglicama i migrantima toplu odjeću, prekrivače, hranu, kao i zdravstvenu zaštitu, mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku. Takođe doprinosi naporima na ograničavanju širenja koronavirusa.

Riječ je o dodatnim sredstvima, pored već prethodno izdvojenih 4,5 miliona eura u aprilu 2020. godine, čime ukupna humanitarna pomoć Evropske unije za izbjeglice i migrante u Bosni i Hercegovini iznosi 13,8 miliona eura od 2018. godine, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.
 
(N1)
 
 
 
 

 

 
 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Pratilac

03.01.2021 18:05

Pa EU ih pustila da dodju do BiH,i sad smo mi krivi sto su oni ovdje.Pa ovo je cisto ispiranje mozga,prave nas ludim.Sto ih nisu vratili sa grcke granice bilo bi im lakse.Kad su ih pustili da udju u eu,neka ih puste i ovdje u Hrvatsku i nek nastave tamo gdje su posli.EU i nato i amerika napravili su probleme u vecini njihovih zemalja.Sad nek ih prime kad su im tako dragi.Primili su stotine hiljada i nek prime i ovih par hiljada.A na prolece neka ocekuju stotine hiljada a mozda i milione izbjeglica i migranata.Neka se vec pripremaju za docek.

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

04.01.2021 06:34

Da su ih htjeli primiti, vec bi to uradili. Postavili su zidove, zice i vojsku na hrvatsku i madjarsku granicu, nema dalje. Nasa vlast na BiH nivou, treba da ih vrate u njihove zemlje, gdje nema rata, jer njihovo mjesto nije ovdje. Ovdje je i previse bijede, sirotinje, neizvjesnosti, s obzirom na tesku privrednu i zivotnu situaciju. Ovi su dodatni deprimirajuci i bezbjedonosni faktor po nas narod,... vlast treba konacno biti odgovorna.

Name

Крко

03.01.2021 18:15

Неће они ни паре, ни да остану овде. Они хоће ЕУ! Џаба плаћате! Лијепо им отворите своје границе, па их тамо социјализујте, храните, облачите и дајте све погодности, које нема пола свијета! Закували сте, кусајте!

ODGOVORITE
Name

...

03.01.2021 18:24

Đe su im žene, djeca, ćaća, mati?! Sve vojno sposobno, a palamude kako bježe od rata! Bliža im je Saudijska Arabija, koja im finansira ovaj turizam u Evropu! Ni jedan ne ide tamo! Ni jedan od njih nema nikakav dokument, jer je takva naredba, da mogu lagati. Ma, drukčije se s takvima radi, a i s onim muslimanskim selima, koja im ovde pružaju logistiku!

ODGOVORITE
Name

Borac

03.01.2021 18:52

Sve bi ja to istjerao.ako nema porodicu i ako je vojno sposbn.

Name

re

03.01.2021 18:53

to ti znas iz iskustva kako se radi sa civilima.Nisu dosli da bi ostali svima je jasno al to tvoje resenje je dobro poznato na ovim prostorima.Sto ne kazes vratite ih u Srbiju odakle su i dosli.

Name

Re

03.01.2021 20:00

Mislim da nisi u pravu , ovi su uglavnom iz Afganista i Pakistana, većina pripadaju Šitdskoj grupi Muslimana, tako da oni od Saudiske Arabije nisu dobili ni banke, a Saudijci su Suniti, kao i naši Muslimani u BIH. Među njima nema ljubavi.

Name

od 3.5 miliona

03.01.2021 19:10

ce se garant tri miliona naci glavonjama u dzepovima a ostatak ce se neka supa napravit za migrante

ODGOVORITE
Name

Sta

03.01.2021 20:31

Kaze Orban Daju 7 milijardi uzmu nazad 10.Hvala zadrzite i njih i pare mi imamo drugih problema.

ODGOVORITE