Могуће одлагање потврде избора предсједника

Једанаест републиканских сенатора неће гласати да се потврди исход предсједничких избора у САД.

Свијет 03.01.2021 | 16:53
Могуће одлагање потврде избора предсједника

По свему судећи, то може мало да одложи званичну потврду избора предсједника, преноси ДW. Инаугурација 20. јануара се не доводи у питање.

У сриједу, 6. јануара, би амерички Конгрес требало да потврди исход предсједничких избора и побједу Џозефа Бајдена.

Али овог пута то изгледа неће бити формалност - једанаест републиканских сенатора најавило је да ће поднијети приговоре на исход гласања. То објашњавају наводним изборним преварама и неправилностима.

Ова група захтијева да Конгрес формира посебну комисију која би испитала оптужбе и то у хитном поступку - за само десет дана.

Јер, већ 20. јануара требало би да се одржи инаугурација новог шефа државе. Без такве комисије, кажу ови сенатори, они неће дати свој благослов изборним резултатима.

Прва виолина ових републиканских побуњеника је сенатор Тед Круз из Тексаса, тврдо конзервативни политичар лојалан одлазећем предсједнику Доналду Трампу. Неки други сенатори тек су у новембру изабрани у горњи дом парламента.

Предсједник Трамп још увек одбија да призна изборни пораз од демократског изазивача Бајдена. Но до сада је више од педесет тужби из његовог табора одбачено од стране судова, између осталог и Врховног суда. Бајденову побједу су потврдили електорски гласови.

Према закону, оба дома Конгреса се 6. јануара након избора састају на заједничкој сједници како би званично прочитали резултате, збројали гласове и саопштили исход.

Сенатори које предводи Тед Круз као и стотинак републиканских конгресмена тешко могу да спрече Бајденов избор, али могу да отегну процедуру. Они би могли да испослују да Сенат и Представнички дом морају да одрже раздвојене сједнице.

У питању је "политичка смицалица", оцијенио је Дерек Милер, професор права на Универзитету Ајова. Он за агенцију Ројтерс каже да закон из 1887. године није изричит, али да га већина стручњака и судија тумачи тако да Конгрес нема право да провјерава изборне резултате. Чак и кад би имао то право, додао је Милер, за то би била потребна већина у оба дома.

Трампова намјера да до краја оспорава побједу ривала међутим нема толико присталица. Мич Меконел, вођа републиканске већине у Сенату, средином децембра већ је честитао Бајдену на побједи и позвао партијске колеге да потврде исход избора.

(ДW)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Трамп

03.01.2021 16:51

Соколац има празни кревета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајден

03.01.2021 17:37

Соколац има празни кревета.

Name

Пратилац

03.01.2021 17:48

И јос нам дрзе предавања о изборима.Намјестање,преваре,лазирани резултати,вреце са гласацким листицима налазе по паркинзима,демократски нема се ста реци.И то је ваљда америка.

Name

КИКИ

04.01.2021 00:40

СЕЉАЦИНЕ КАО СТО ЈЕ ОВАЈ "ПРАТИЛАЦ" ИЗГЛЕДА НЕ РАЗУМЕЈУ ДА ПОСТОЈЕ СУДОВИ , ЗАКОНИ И ПРАВОСУДЕ , А НЕ ЊЕГОВЕ ВЕСТИ СА ФАЦЕБООК И ОНО СТО МУ ЈЕ РЕКАО РОДАК ОД СИНА ОД ТЕТКОВОГ УЈАКА КОМЕ ЈЕ РЕКЛА КОМСИНИЦА . ЦИСТ ПРИМЕР БУДАЛЕТИНЕ И ИДИОТА .

Name

борн ин УСА

03.01.2021 23:35

Америка није рад и зној постоје Холлywоод и Франкие боy Диснеyланд, басебалл и роцк'н'ролл, петродолар, Вријеме оцаја, вријеме наде једни русе а други граде пролазе ратови, падају владе Питове руке висе нису младе Од Аљаске до Мексика то је она друга слика Пит, и то је Америка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трамп Србин

04.01.2021 05:10

"али да га већина стручњака и судија тумачи тако да Конгрес нема право да провјерава изборне резултате." А Ко ИМА право ? Трумп ПРЕСИДЕНТ оф УСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хркљус

04.01.2021 11:40

Бивси.