Moguće odlaganje potvrde izbora predsjednika

Jedanaest republikanskih senatora neće glasati da se potvrdi ishod predsjedničkih izbora u SAD.

Svijet 03.01.2021 | 16:53
Moguće odlaganje potvrde izbora predsjednika

Po svemu sudeći, to može malo da odloži zvaničnu potvrdu izbora predsjednika, prenosi DW. Inauguracija 20. januara se ne dovodi u pitanje.

U srijedu, 6. januara, bi američki Kongres trebalo da potvrdi ishod predsjedničkih izbora i pobjedu Džozefa Bajdena.

Ali ovog puta to izgleda neće biti formalnost - jedanaest republikanskih senatora najavilo je da će podnijeti prigovore na ishod glasanja. To objašnjavaju navodnim izbornim prevarama i nepravilnostima.

Ova grupa zahtijeva da Kongres formira posebnu komisiju koja bi ispitala optužbe i to u hitnom postupku - za samo deset dana.

Jer, već 20. januara trebalo bi da se održi inauguracija novog šefa države. Bez takve komisije, kažu ovi senatori, oni neće dati svoj blagoslov izbornim rezultatima.

Prva violina ovih republikanskih pobunjenika je senator Ted Kruz iz Teksasa, tvrdo konzervativni političar lojalan odlazećem predsjedniku Donaldu Trampu. Neki drugi senatori tek su u novembru izabrani u gornji dom parlamenta.

Predsjednik Tramp još uvek odbija da prizna izborni poraz od demokratskog izazivača Bajdena. No do sada je više od pedeset tužbi iz njegovog tabora odbačeno od strane sudova, između ostalog i Vrhovnog suda. Bajdenovu pobjedu su potvrdili elektorski glasovi.

Prema zakonu, oba doma Kongresa se 6. januara nakon izbora sastaju na zajedničkoj sjednici kako bi zvanično pročitali rezultate, zbrojali glasove i saopštili ishod.

Senatori koje predvodi Ted Kruz kao i stotinak republikanskih kongresmena teško mogu da spreče Bajdenov izbor, ali mogu da otegnu proceduru. Oni bi mogli da isposluju da Senat i Predstavnički dom moraju da održe razdvojene sjednice.

U pitanju je "politička smicalica", ocijenio je Derek Miler, profesor prava na Univerzitetu Ajova. On za agenciju Rojters kaže da zakon iz 1887. godine nije izričit, ali da ga većina stručnjaka i sudija tumači tako da Kongres nema pravo da provjerava izborne rezultate. Čak i kad bi imao to pravo, dodao je Miler, za to bi bila potrebna većina u oba doma.

Trampova namjera da do kraja osporava pobjedu rivala međutim nema toliko pristalica. Mič Mekonel, vođa republikanske većine u Senatu, sredinom decembra već je čestitao Bajdenu na pobjedi i pozvao partijske kolege da potvrde ishod izbora.

(DW)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tramp

03.01.2021 17:51

Sokolac ima prazni kreveta.

ODGOVORITE
Name

Bajden

03.01.2021 18:37

Sokolac ima prazni kreveta.

Name

Pratilac

03.01.2021 18:48

I jos nam drze predavanja o izborima.Namjestanje,prevare,lazirani rezultati,vrece sa glasackim listicima nalaze po parkinzima,demokratski nema se sta reci.I to je valjda amerika.

Name

KIKI

04.01.2021 01:40

SELJACINE KAO STO JE OVAJ "PRATILAC" IZGLEDA NE RAZUMEJU DA POSTOJE SUDOVI , ZAKONI I PRAVOSUDE , A NE NJEGOVE VESTI SA FACEBOOK I ONO STO MU JE REKAO RODAK OD SINA OD TETKOVOG UJAKA KOME JE REKLA KOMSINICA . CIST PRIMER BUDALETINE I IDIOTA .

Name

born in USA

04.01.2021 00:35

Amerika nije rad i znoj postoje Hollywood i Frankie boy Disneyland, baseball i rock'n'roll, petrodolar, Vrijeme ocaja, vrijeme nade jedni ruse a drugi grade prolaze ratovi, padaju vlade Pitove ruke vise nisu mlade Od Aljaske do Meksika to je ona druga slika Pit, i to je Amerika

ODGOVORITE
Name

Tramp Srbin

04.01.2021 06:10

"ali da ga većina stručnjaka i sudija tumači tako da Kongres nema pravo da provjerava izborne rezultate." A Ko IMA pravo ? Trump PRESIDENT of USA.

ODGOVORITE
Name

hrkljus

04.01.2021 12:40

Bivsi.