Трново: Одлагање отпада и даље проблем

Депонија Крупац, на подручју општине Трново и даље прави проблеме мјештанима Трнова и Источне Илиџе. Они захтјевају хитну санацију депоније и забрану одлагања медицинског отпада.

Република Српска 02.01.2021 | 20:03
Трново: Одлагање отпада и даље проблем

Крајем прошле године становници Трнова и Источне Илиџе захтјевали су да се ријеши проблем депоније Крупац која им, како тврде, угрожава живот и здравље.

Пријетили су протестима и блокадом саобраћаја али су их, одговорни за стање на депонији, оптуживали да воде предизборну кампању.

Избори су били и прошли, а проблем депоније и даље стоји.

,,Не могу ни да приђем својој земљи која граничи са депонијом, а некада смо ту све сијали'', каже Младен Лаловић становник Трнова.

Младену никада нису понудили ни неко обештећење или накнаду јер не може да користи своју земљу.

,,Рекли су ми тужи нас", каже Младен и додаје да је забрињавајуће и то што се депонија налази на 50 метара од ријеке Жељезнице и што све отпадне воде са депоније иду у ријеку и у подземне воде.

То брине и Владимира Лубуру из Источне Илиџе.

,,Ми смо се некада купали у Жељезници, пили воду из ње'', каже Владимир и прича да су прије пар година неки младићи ушли у Жељезницу да се окупају и сви су завршили у болници због кожних обољења.

,,То значи да ми сад не смијемо ни загазити у Жељезницу. Ово више нема смисла. Дошло је 5 до 12, нешто се мора рјешавати'', каже Владимир.

Незадовољни мјештани траже да се изврши санација депоније те да се забрани одлагање медицинског, хемијског и анималног отпада који, како тврде, долази из Западне Херцеговине.

Тражили су правду и у Министарству Екологије Републике Српске али одговора нема. Незванично су сазнали да депонија нема сву неопходну документацију за рад,али се на то нико не обазире.

Потражили су помоћ и од невладиног сектора.

Емир Кустура из Центара цивилних иницијатива каже да су преузели њихов случај јер по њима постоји сумња на нелегане, коруптивне радње.

Од надлежних у општини и комуналном предузећу Трново, који не раде због новогодишњих празника, нисмо добили одговор да ли је рад депоније легалан те да ли су испоштоване раније наредбе градске комуналне инспекције да се на депонији забрани одлагање медицинског отпада и довоз смећа након радног времена.

У ранијим дописима које смо од њих добили тврдили су да је све легално те да се на депонију Крупац одлаже искључиво тзв.кућно смеће и грађевински шут.

Међутим мјештани Трнова и Источне Илиџе тврде да се и даље под окриљем ноћи на депонију Крупац одлаже медицински и животински отпад са подручја Западне Херцеговине.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Лијевче боy

02.01.2021 19:16

Довезите га Сребренки Голић у двориште!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

02.01.2021 20:28

Лукач да поднесе оставку због овог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.01.2021 21:52

Нека Бакинци буду депонија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Појединци се богате

02.01.2021 21:55

Без икаква обзира према природним љепотама сто имамо.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја овде продајем само књиге

03.01.2021 12:58

Па ваљда медецински отпад треба да се пали.Немој неко да покуса да узме фрулу.Ни бриге ни памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самокритика или политика?

03.01.2021 13:53

"Депонија нема сву неопходну документацију за рад", а отворена око 1997. године. Питање: Ко је био на власти кад се отварала депонија и што није извршена санација? Чист доказ да они који критикују сами по себи пљују!

ОДГОВОРИТЕ