Trnovo: Odlaganje otpada i dalje problem

Deponija Krupac, na području opštine Trnovo i dalje pravi probleme mještanima Trnova i Istočne Ilidže. Oni zahtjevaju hitnu sanaciju deponije i zabranu odlaganja medicinskog otpada.

Republika Srpska 02.01.2021 | 20:03
Trnovo: Odlaganje otpada i dalje problem

Krajem prošle godine stanovnici Trnova i Istočne Ilidže zahtjevali su da se riješi problem deponije Krupac koja im, kako tvrde, ugrožava život i zdravlje.

Prijetili su protestima i blokadom saobraćaja ali su ih, odgovorni za stanje na deponiji, optuživali da vode predizbornu kampanju.

Izbori su bili i prošli, a problem deponije i dalje stoji.

,,Ne mogu ni da priđem svojoj zemlji koja graniči sa deponijom, a nekada smo tu sve sijali'', kaže Mladen Lalović stanovnik Trnova.

Mladenu nikada nisu ponudili ni neko obeštećenje ili naknadu jer ne može da koristi svoju zemlju.

,,Rekli su mi tuži nas", kaže Mladen i dodaje da je zabrinjavajuće i to što se deponija nalazi na 50 metara od rijeke Željeznice i što sve otpadne vode sa deponije idu u rijeku i u podzemne vode.

To brine i Vladimira Luburu iz Istočne Ilidže.

,,Mi smo se nekada kupali u Željeznici, pili vodu iz nje'', kaže Vladimir i priča da su prije par godina neki mladići ušli u Željeznicu da se okupaju i svi su završili u bolnici zbog kožnih oboljenja.

,,To znači da mi sad ne smijemo ni zagaziti u Željeznicu. Ovo više nema smisla. Došlo je 5 do 12, nešto se mora rješavati'', kaže Vladimir.

Nezadovoljni mještani traže da se izvrši sanacija deponije te da se zabrani odlaganje medicinskog, hemijskog i animalnog otpada koji, kako tvrde, dolazi iz Zapadne Hercegovine.

Tražili su pravdu i u Ministarstvu Ekologije Republike Srpske ali odgovora nema. Nezvanično su saznali da deponija nema svu neophodnu dokumentaciju za rad,ali se na to niko ne obazire.

Potražili su pomoć i od nevladinog sektora.

Emir Kustura iz Centara civilnih inicijativa kaže da su preuzeli njihov slučaj jer po njima postoji sumnja na nelegane, koruptivne radnje.

Od nadležnih u opštini i komunalnom preduzeću Trnovo, koji ne rade zbog novogodišnjih praznika, nismo dobili odgovor da li je rad deponije legalan te da li su ispoštovane ranije naredbe gradske komunalne inspekcije da se na deponiji zabrani odlaganje medicinskog otpada i dovoz smeća nakon radnog vremena.

U ranijim dopisima koje smo od njih dobili tvrdili su da je sve legalno te da se na deponiju Krupac odlaže isključivo tzv.kućno smeće i građevinski šut.

Međutim mještani Trnova i Istočne Ilidže tvrde da se i dalje pod okriljem noći na deponiju Krupac odlaže medicinski i životinski otpad sa područja Zapadne Hercegovine.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Lijevče boy

02.01.2021 19:16

Dovezite ga Srebrenki Golić u dvorište!

ODGOVORITE
Name

Duško

02.01.2021 20:28

Lukač da podnese ostavku zbog ovog.

ODGOVORITE
Name

Boki

02.01.2021 21:52

Neka Bakinci budu deponija.

ODGOVORITE
Name

Pojedinci se bogate

02.01.2021 21:55

Bez ikakva obzira prema prirodnim ljepotama sto imamo.....

ODGOVORITE
Name

ja ovde prodajem samo knjige

03.01.2021 12:58

Pa valjda medecinski otpad treba da se pali.Nemoj neko da pokusa da uzme frulu.Ni brige ni pameti.

ODGOVORITE
Name

Samokritika ili politika?

03.01.2021 13:53

"Deponija nema svu neophodnu dokumentaciju za rad", a otvorena oko 1997. godine. Pitanje: Ko je bio na vlasti kad se otvarala deponija i što nije izvršena sanacija? Čist dokaz da oni koji kritikuju sami po sebi pljuju!

ODGOVORITE