Од симбола короне до крцатих улица и клубова

Пре годину дана, у децембру 2019, први симптоматични случајеви Ковида-19 пријављени су у Вухану, престоници кинеске провинције Хубеј са 11 милиона становника. Кад је тај број скочио на 400 потврђених случајева заразе, град је 23. јануара за 24 сата изолован од остатка Кине и света и остао у блокади следећих 76 дана.

Свијет 02.01.2021 | 00:25
Од симбола короне до крцатих улица и клубова

Аутобуски, трајектни, подземни, железнички, авио и међуградски саобраћај је био обустављен, забрањена су јавна окупљања, грађанима је саветовано да не излазе из града, а изласци из куће су строго ограничени на нужне. Такође је саграђена нова болница и покренуто је масовно тестирање становника.

Тешка изолација престонице Хубеја није, међутим, била довољно благовремена да спречи да се зараза не прошири даље. Корона вирус убрзо је детектован у Пекингу, Шангају, Хонг Конгу, потом у Италији и остатку Европе, Сједињеним Америчким Државама, Тајвану, Јужној Кореји и Јапану.

Тако да је у време кад је пандемија кренула да дрма Европу, Вухан прошао кризу, а власти кренуле да постепено лабаве мере, да би 8. априла потпуно укинуле карантин.

Још у августу су свет су обишле фотографије са фестивала који је одржан у воденом парку у Вухану. И многи Кинези су били изненађени, али су из хубејске престонице – чије су власти у мају одлучиле да тестирају све становнике – образложили да нису имали локалних преноса инфекције током три месеца.

Живот у граду данас се увелике вратио у уобичајене оквире. Улице и радње су поново крцате, на улицама је густ саобраћај, ресторани су пуни. Ситуација изгледа нормално до те мере да су само маске на лицима становника Вухана сведочанство кризе која, надамо се, пролази. Чак се и ноћни живот вратио у град.


- Недостајала ми је забава, попут излазака у шопинг или вечере са пријатељима – каже за “Воа њуз” 27-годишњи Ху Ханг.

Раде и пијаце, укључујући оне са морском храном и живим животињима, осим оне која је била жариште пандемије, “Хуанан”. На њима, живот изгледа као некад – људи долазе и купују свеже поврће, рибу и месо.

- Не плашим се, чега да се плашим? – каже продавац рибе Ние Гуангџен, указујући да она и даље користи дезинфекциона средства и искувава своју одећу.

- Не плашим се јер се добро штитим. Чак и да избије други талас, држаћу се тога.

И ДАЉЕ НА ОПРЕЗУ

Док свет улази у нову годину опоравак Кине у значајном је контрасту са другим великим економијама. САД су на првом месту у свету по броју оболелих и умрлих. Здравствени систем је под притиском док број случајева расте, а стручњаци упозоравају да најгоре тек долази. Широм Европе земље уводе нове рестрикције уочи празника не би ли спречиле нови талас инфекције.

И Кина је предузела неколико превентивних мера, укључујући масовно тестирање становника након избијања мањих епидемија. На улазима у зграде радници проверавају здравствене кодове на паметним телефонима становника. Поруке на јавним местима подстичу људе на опрезност.

Становницима Вухана такво упозорење не треба. Иако се ситуација значајно унормалила, они и даље носе маске и поштују друга упутства владе. Дуг, тежак карантин приморао их је да остану опрезни упркос побољшању стања.

- Након иницијалне епидемије у јануару мислим да нећемо имати другу велику инфекцију у Вухану – каже за “Дојче веле” 29-годишњи Јен.

– Чак и ако број потврђених случајева поново крене да расте, знамо како да правилно спречимо да се не заразимо. Ако погледате около, видећете да скоро сви на улицама прате владин протокол. Ако заборавите да ставите маску у јавности, неко ће вас подсетити.

- Од почетка лета ишли смо у биоскопе, пратили жива дешавања, чак путовали у друге градове – рекао је други становник, Лин.

– Ипак, сви и даље носе маске и многи имају у својим торбама дезинфекциона средства. Кад сам прошлог месеца био у Шангају видео сам да људи у другим градовима нису тако опрезни као у Вухану. Мање људи носи маске у јавности.

Не само што се живот у епицентру корона пандемије унормалио, многи у Вухану су збуњени што се друге земље боре да сведу пандемију под контролу.

- Тешко ми је да разумем како САД не могу да контролишу здравствену кризу упркос поновљеним покушајима да примене мере друштвене дистанце или строгог карантина – каже Јен.

– Делује да су увек били прекинути националним дешавањима, укључујући антирасистичке протесте, председничке изборе и празнике. Мислим да та дешавања доприносе њиховој неспособности да задрже епидемију.

Лин је рекао да му је жао земаља које се боре да контролишу вирус.

- Веома ми је жао због остатка света јер се пандемија појавила прво у Вухану. Мислим да такође можемо да видимо разлику у томе како људи из различитих земаља реагују на превентивне мере. По мом мишљењу, пандемија одражава природу кинеског народа да следи правила, док људи у западним земљама више оклевају да жртвују своје слободе и права – навео је он.

Ли, улични продавац хране, рекао је за “Воа њуз” да му, судећи према вестима, “делује да стране земље нису ставиле људске животе на прво место”.

ОЖИЉЦИ СУ ОСТАЛИ

Иако се живот углавном вратио у Вухан, ожиљци су остали.

Иако у Вухану од маја није забележен случај локалног преноса Ковида, како се у неколико делова Кине појавио мали број потврђених случајева заразе, становници хубејске престонице ослањају се на превенцију како не би поново дошло до епидемије. Након што је кинеска влада пронашла трагове корона вируса на смрзнутој храни из увоза, неки су одлучили да не купују такве производе ове зиме.

- Поново смо почели да носимо маске, многи гомилају залихе маски, дезинфекционих средстава и друге заштитне опреме која ће бити корисна ако дође до нове епидемије Ковида – каже за “Дојче веле” Јен.

(Блиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јаа

01.01.2021 23:38

Прљави и неуредни су мнооого ови кинези. Њима не треба пандемија они су и прије носили маске, па они сами себи смрде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

славко

02.01.2021 07:52

ЈАА за тебе и такве вреди она пословица стало ругло насред пута и руга се другима ,а невиди и сам да је ругло.

Name

Надаа

02.01.2021 08:34

А ми као чисти. Па погледајте смеће по улицама. Маске, дистанца, хигијена нас једино може спасити ако не наиђе нешто горе.

Name

РЕ

02.01.2021 08:49

Ја када сам гледао њихову пијацу животиња у Вухану све ми је било јасно, како пате животиње је посебна прича, мачке, пси, змије, штакори...на лицу мјеста се коље, реже, пече...крви до кољена..оно нема нигдје. УЖАС ?

Name

славко

02.01.2021 10:39

РЕ замисли милијарду ипол руцаака ,доруцака и вечера на камари на једном мјесту ,сто мислиш која је то колицина?треба то нахранити.Није чудо сто једу све.

Name

Иги

02.01.2021 01:19

Цуди ме засто и даље носе маске кад наси скептицни струцњаци казу да су маске опасне по здравље и кад паметују да је то против људских права?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.01.2021 08:05

Ако пратис имало кинезе могао би сконтати да кинези уназад 10 година ако не и висе носе маске.

Name

ДОКТОР

02.01.2021 02:00

Па нормално да ће опет доћи епидемија, јер ипак је то само вирус грипе, али мало познатији од осталих хехехехеее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

02.01.2021 02:42

Од милионског града па да тако све глатко продје и да зиве као да ниста није било оцит је примјер билијевог успјеха. Ста да се ради сада се неколицина бандита такмици ко це висе имати. Глобализам је цудо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

02.01.2021 06:42

Па проблем и јесте маска.А то сто је дрзава ограницила многе ствари,то и није толики проблем.Сто се мене тице,нек само укину маске,а остало мозе остати на снази.Према томе,ова кинеска побједа није побједа,вец само лазна слика...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиздохана

02.01.2021 08:51

Ма дај хљеба музике и игара,не зивимо ми орлова вијека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

02.01.2021 09:03

Нови сој вируса је исти вирус, али праве нова, јача жаришта. Иначе да не убризгавају нове количине вируса, вирус би сам нестао као вирус грипа. Зато је вирус у Вухану нестао, а није се проширио по цијелој Кини, што је невјероватно да није, јер нису правили нова жаришта и вирус би сам нестао и да није било никаквих мјера. Вухан је ту само био лажна мета да је ту настао вирус као у некој лабараторији,коју је Запад направио и посјећивао је Бил Гејтс, или да је прешао са пса на човјека, пошто Кинези воле јести псе. А вирус је могао настати у једној од најсавременијих лабараторија која почиње са словом С у Енглеској. Ово је атак великих моћника на Западну цивилизацију а не толико због зараде од вакцине. На западу је велики пад економије, док је у Кини 6% раст, ипак је Кинеску економију уздигао новац великих моћника.Све је то једна ујдурма против људи, убрзо ће се то видјети.

ОДГОВОРИТЕ