Не можеш у биоскоп, ресторан, авион ако ниси вакцинисан?

У њемачким медијима и у редовима политичара тренутно је гласна критика политике сузбијања пандемије.

Свијет 01.01.2021 | 19:59
Не можеш у биоскоп, ресторан, авион ако ниси вакцинисан?

„Њемачка је прошлог прољећа била нека врста шампиона у борби против пандемије“, каже за ДW Јанош Дамен, политичар Зелених и члан здравственог одбора Бундестага и додаје да је предност изгубљена и да земља сада заостаје.

Тренутно се критика односи на незграпан почетак масовне вакцинације. У неким мјестима, као што је Берлин, има много мање доза вакцине него што је обећано. Није јасно ни када ће бити вакцинисани сви који то желе.

Упоредо са тим води се дебата, која, ако то формулишемо позитивно, сеже далеко у будућност. Какав ће бити однос према људима који су имунизовани? Да ли ће они живјети нормалније од оних који још нису вакцинисани?

Да ли ће друштво да се подијели на двије класе?

Стална комисија за вакцину при њемачком Министарству здравља даје препоруке за вакцинацију у цијелој Њемачкој. Предсједник те Комисије, Томас Мертенс, каже за ДW да би о привилегијама вакцинисаних особа требало повести јавну дебату.

„Када вакцина буде свима на располагању, лично сматрам би 'привилегијие' биле замисливе у приватним сферама, на примјер у ресторанима, биоскопима, на концертима и у авионима. Привилегије не би требало да постоје за 'основне ствари', дакле у болницама, градским институцијама и јавном превозу“, каже Мертенс.

Дијелови њемачке Владе и неки посланици Бундестага мисле другачије. Немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер не жели привилегије за вакцинисане особе.

Неки посланици се чак залажу да се такве привилегије законски забране. Јоханес Фехнер, социјалдемократски правни експерт у Бундестагу, рекао је за дневни лист Велт: „Посланички клуб немачких Социјалдемократа преиспитује законске мере којима би се спријечило да приватна економија неједнако третира вакцинисане и невакцинисане особе.“

Министар здравља Јенс Шпан признаје да је и сам неодлучан у одговору на то питање и сматра да не би требало превише тога регулисати. Управо је он још на прољеће покренуо сличну дебату.

„Претјерано жустра дебата“

Први талас пандемије: из Министарства здравља је речено да постоји идеја о такозваној потврди о имуности. У јавности то није добро примљено. Министар здравља Јенс Шпан је стога одлучио да сазове Етички савет који окупља 24 врхунска научника. После дугих разматрања, резултат је стигао у септембру и није био једнозначан.

Половина чланова савјета сматра да је потврда о имуности замислива, када буде јасно колико дуго је неко имун, и то у „одређеним случајевима који се морају регулисати законом“.

Друга половина је одбила могућност такве исказнице и то не само „због научне неизвесности, већ и због етичких и практичних разлога“. Навели су примјер да би се људима могао онемогућити приступ образовним установама.

Предсједница Етичког савета Алена Букс је за ДW рекла да привилегије за вакцинисане особе тренутно не би биле сврсисходне, називајући целу дебату „превише жустром“.

Напослетку, каже она, земља се суочава са строгим мјерама закључавања усред снажног пандемијског таласа, па би се требало усредоточити на оно што повезује људе.

Вакцинисани и ипак заразни?

Свеједно да ли се ради о потврди која доказује имунитет или да је неко вакцинисан, у оба случаја је смисао – гаранција да та особа није заразна.  А управу ту још увијек влада несигурност. „Још увијек није ријешено најважније питање: да ли се неко ко је вакцинисан може заразити и постати преносилац вируса”, каже Мертенс.

Другим ријечима, неко ко није вакцинисан могао би да се зарази на скупу на којем су сви присутни вакцинисани. Ни њемачка Влада није знала да наведе када ће више знати о овоме. Ситуација није једноставна, због чега многи вирусолози, како кажу за ДW, не желе да учествују у тренутној расправи,

Дијелови привреде у Њемачкој су већ постали нестрпљиви јер су имали велике губитке за вријеме пандемије. Рецимо баварско Удружење хотелијера и угоститеља прижељкује ублажавање мјера за вакцинисане особе.

У другим земљама се мање оклијева – у Великој Британији размишљају о техничким решењима која би омогућила забрану уласка у ресторане особама које одбијају да се вакцинишу. У САД компаније као што је ИБМ већ раде на стварању дигиталне исказнице о вакцинисању.

Русија је објавила да ће такву исказницу увести од јануара. Градоначелник Москве је најавио олакшице у свакодневници за вакцинисане особе. Аустралијска авионска компанија Qантас најавила је да ће на одређеним летовима примати само вакцинисане путнике.

Намјера је да се вакцинацијом у Њемачкој постигне колективни имунитет – то би значило повратак нормалном животу. Али да би се то постигло, потребно је да се вакцинише 60 до 70 одсто становништва. Анкете о спремности на вакцинисање говоре да би резултат могао бити тијесан. 

„Постизање таквог стања могло би трајати мјесецима и зависило би од познатих фактора – од расположивих доза вакцине, центара за вакцинацију и учешћа становништва у кампањи вакцинације“, каже Мертенс.

(ДW)

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Библија

01.01.2021 19:13

Почело је да се остварује---жиг звијери

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

01.01.2021 20:11

Какав зиг звјери друзе ста лупас.Запитај се мало о истинитости тих прица из библије.Јеси се икад запитао ?

Name

Адолф

01.01.2021 20:19

Зашто се они који су вакцинисани боје невакцинисаних ? Само немојте о "теорији завјере", питање је врло једноставно !

Name

РадеЛукиц

01.01.2021 20:42

Сатанисти и њихови плаценици раде Дјавољи посао медјутим не иде све по плану има их доста сто су на бозијој страни свјетлости и неце да се пелцују јер то знаци прелазак у таму Палог ањела Сотоне.

Name

Ре РадеЛукиц

01.01.2021 21:59

На чему си човече?

Name

милоао

01.01.2021 22:06

Цим ти неки босанац казе друзе, бјези од њега колико те ноге носе.

Name

Рераделукиц

01.01.2021 22:16

Колико си књига у зивоту процитао. А дао бих и десну руку да библију ниси процитао

Name

РЕ МИТАР

02.01.2021 04:15

МИТРЕ ОВО ЈЕ НАЈВЕЦИ ЛОПОВЛУК У ИСТОРИЈИ. НЕМА ВАКЦИНА СА МЈЕЊАЊЕМ ДНК ИЛИ РНК. ТО НИСУ ВАКЦИНЕ НЕГО СВЈЕТСКИ ГАНГАТЕРАЈ. И КО МИ МОЗЕ ЗАБРАНИТИ ДА НЕГДЈЕ УДЈЕМ И БЕЗ ВАКЦИНЕ, АКО УОПСТЕ НИСАМ ЗАРАЗЕН. КО. ДРУГО. ОВО ЈЕ ПЉАЦКА. ЗАДУЗУЈУ НАС СВИЈУ МЈЕРАМА ДРЗАВЕ, ОДНОСНО СОЦИЈАЛИЗМА, ПО КОЈЕМ СУ ПЉУВАЛИ, ДА БИ СЕ БОГАТИЛИ САМО БОГАТИ- БЕЗОС, МАСК, ГЕЈТС. КО СЕ ОБОГАТИО ОД ОВОГ.

Name

xxx

02.01.2021 08:03

саце јос мало увести и то да коније примијо вакцину да неце моци купити ни у продавницама ниста право библијско пророцанство алије господ остављо свог сведока небеске птице немогу вакцинисат а оне нити зању нити праве залихе а ипаких господ храни такоце презивит и они којисе не вакцинису тоје све спремно за нови сведски поредак првосу говорили дасу у опасности они којису оперисани од карцинома и који су срцани и кардијолоски болесници али то није истина нормално морассе цувати и водити рацуна о себи

Name

Хм

02.01.2021 08:56

Људи морамо се борити против овог зла и пландемицарима стати у крај. Смртност 0.14 посто и да су губа и куга удрузене ово се не мозе толерисати. Треба им у куце улазити. Овима сво подрзавају глобалисте и проводе њихову агенду. Ниста тргови само куце и некретнине. Свуда у свијету.

Name

ре раде лукић

02.01.2021 09:11

На свему само не на памети.

Name

Добој

02.01.2021 20:15

Не мозе ме нико и ниста упласити! Церацемо се јос око те вакцине. Увест цемо и ми свој нацин зигосања

Name

Бањо

01.01.2021 19:15

Без факултерске дипломе не може се бити на високим држаним функцијама а стање је сасвим другачије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бањи

02.01.2021 17:37

Не вреди ти та никаква факултетска диплома када са њом мозес самокромпира и бијелог лука јести па ти мозак не провјетрава...

Name

Бањалучанин

01.01.2021 19:33

Те покушаје треба назвати правим именом: Медицинско-фармацеутски фашизам. А досад је сваки фашизам, на крају, након што причини велике штете, био поражен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИПОВАЊЕ

01.01.2021 20:15

Поцело је циповање, ако се народ не пробуди на вријеме, велика завјера у свијету од моцних људи, не мозес у авион јер су авионске компаније пропале, добијају паре од дрзаве - политицара који их уцјењују да тразе вакцине, а фармацутске куце профитирају, а циљ је да се смањи број становника на једну милијарду.

Name

Домаци странац

01.01.2021 20:22

Одлицан коментар

Name

Ре Циповање

01.01.2021 21:05

Чему брига, Република Српска ионако неће добити вакцину бар до половине године а и тада ће доћи премало доза. Тако, док се богати свијет вакцинисе, код сиротиње це селекција ици природним путем.

Name

Иги

01.01.2021 21:16

Сад кад вас цхипују, ста то знаци, хоцете ли да свијетлите у мраку? Или ста? Како функционисхе тај цхип , колики је, мислим знамо да батерија од телефона велицине 5x5 цм траје 1 дан, колики је тај нови цхип? И како цемо се допуњавати?

Name

Ре

01.01.2021 22:08

Па је ли ви стварно мислите да је ова вакцина та која ће побити човјечанство? Неко тамо моћан је то одлучио и једини начин за то је ова вакцина!? Не може се то урадити нпр. преко неке друге вакцине, лијека, таблета, тровања хране, воде, ваздуха, великих ратова, биолошког оружја, измишљањем много опасније и смртоносније болести... Како тако повјерујете у сваку глупост и бесмислицу коју прочитате на интернету? Чуј чиповање!? Па то је трагикомично. То нема ни у холивудским филмовима жњ продукције.

Name

Ре Циповање

01.01.2021 22:25

Е баш ће тебе неко чиповати. Некоме је баш стало до тебе и твог малог биједног животића. Пуно ће неко профитирати ако тебе има или нема. Мислиш ли и да је Земља равна плоча?

Name

Ре ре циповање

01.01.2021 23:49

То ти мислиш о себи да си биједан и неважан док мислиш да друго људско биће може бити небитно.

Name

Јој

02.01.2021 09:01

Цип за ове невјерне томе није цип сто ви замисљате него су наноцестице мали нанороботи који могу да се крецу спајају и раздвајају у васем тијелу ако се убризгају путем вакцине....свјетлост коју помиње били од мајкрософта долази од ензима луциферасе и мозе да се види скенирањем тј да ли је неко пелцован....имате науцни рад и линкове код др. Јоване Стојковиц на фб...

Name

дрнд

01.01.2021 19:50

Колико знам, многи који су прелезали корону су стекли имунитет. Засто се онда и њима не дају та "права" која це добити вакцинисани? Имунитет стецен вакцинизацијом це као бити трајан??? Мало морген.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иги

01.01.2021 21:18

Срецо, многи јесу прелезали и добили је по други пут, након 8 седмица број антитјела убрзано опада тако и застита, зато и праве ту глупу вакцину да се то сви вакцинусху (70% маx) и не дјеца, да би се унистио вирус, а вирус це долазити из Африке и из Јузне америке. Зато маске це бити као у Азији, сви носе вируса нема.

Name

Рокаљ

02.01.2021 03:05

Ај не дрндај пуно

Name

Ицх

01.01.2021 20:14

Само да дођу вакцине и да их буде довољно,све вакцинисати само да прође ова пошаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.01.2021 21:10

Тебе је дзаба вакцинисати ти си готов.тебе је корона вец узела под своје ниједна вакцина ти друзе немозе помици.

Name

Ре

01.01.2021 21:38

За вас глупане биће довољно вакцина, таман колико вас има.

Name

Петар

01.01.2021 21:53

Доћи ће друга? Многи, нажалост, нису свјесни у ком добу живе?

Name

xxx

02.01.2021 08:08

првосу врсили едукацију народа сада дага вакцинису и готов нови сведски поредак права содома и гомора

Name

оле

02.01.2021 19:50

"Шведски"или "светски"

Name

Домаци странац

01.01.2021 20:21

Без бриге, врацају се у моду зуте траке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АББА

01.01.2021 20:42

Знаци хтјео нехтјео морас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хангар

01.01.2021 21:12

Ја вакцину нецу ако треба одметуцу се по сумама као Робинзон Крусо..одо у пустиње.

Name

Митар 2

01.01.2021 21:14

Знаци као тарзан у суму нигдје ниси пристао ово је рат над народом без орузја а убитацан..

Name

Словенац

01.01.2021 22:38

Ста је то биоскоп?

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

02.01.2021 00:33

РАДИЈЕ ЦУ У БРДА И ЦУВАТИ ОВЦЕ НЕГО ДА ТИ ДА МЕ ГЛОБАЛИСТИЦКА ФАСИСТИЦКА СТОКА УБИЈА ВАКЦИНОМ БОГ МЕ ЈЕ СТВОРИЈО И БОГ НЕКА МЕ УЗМЕ КАД ОН БУДЕ ОН ТО ХТИО А НЕ ДА МЕ УБИЈА БИЛ ГЕИТС И ТА ФАСИСТИЦКА ГАМАД КОЈА ЈЕ СВЕ ОВО ДАВНО ОСМИСЛИЛА

Name

Рокаљ

02.01.2021 03:03

То ти је пријатељу там гдје ти неш ић

Name

Деда

02.01.2021 04:13

Ма није обавезна али нецес моци на посао у воз у авион у сколу у вртиц. Није обавезна??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

02.01.2021 07:19

Да би се пандемија вируса обезглавила потребна је озбиљна имунизација становниства бар 90% Тако су искоријењене и мале богиње и друге заразе. Сви смо примали ТБЦ вакцине као дјеца и бруге. Не лупетајте ово је озбиљан вирус и сада кад је досла вакцина треба да будемо одговорни. Наравно да се нико не мозе натјерати али путовања и друзења са таквим особама мораце се ограничити Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

@доктор

02.01.2021 08:54

Па вакцинисес се и не бојис се онда да цес се заразит од оних који нису вакцинисани..У цему је проблем ако те стити вакцина од невакцинисаних ?Ја нецу па никад не отисао тамо гдје ми забране.нек обезбједе авионе , кафице, ресторане, биоскопе... за невакцинисане да се друзимо измедју кицмењака а не са безкицмењака..Тј вук медју овацама никад није мога бити а да буду све овце на броју

Name

Хм

02.01.2021 09:06

Ајде докторе сектасу такви ко ти и кумују вирусима и пландемијама....да нема васе секте не би било ни проблема. Али видјецемо ко це кога скецити неце васи фармаколобији сакатити ни нас ни насу дјецу висе да се разумијемо. И не једите висе г о вирусу са смртносцу од 0.14 посто. Твоје колеге у србији и хрватској стављају народ експериментално на респираторе....питамо се ста ви овдје радите?? О томе цемо јос уз тузбу за злоцин против цовјецности цовидгате. Јеси разумио??? Ако ниси разумјецес.

Name

ПЛАНдемија

02.01.2021 09:11

Ти ниси никакав доктор. А ако случајно и јеси, онда си на платном списку СЗО и фармако мафије. Сви знају да је ово НЕОЗБИЉАН вирус. Уствари, није ни вирус, већ отров, биолошко оружје...Ту не помаже никаква вакцина, поготово не она која мијења наш ДНК и која није чак ни на мишевима испитана. Јадни су они, доктире, које ти "лијечиш"...

Name

Ајде

02.01.2021 09:18

Вакциниси се докторе ко ти брани. На том рекфелеровом факултету вам мозак оперу са вакцинама и ниста не знате о истима вец само понављате мантру о вакцинацији. Зло и наопако.

Name

РЕ: Доктору

02.01.2021 10:10

Е бас дивно, ево да питамо доктора сто сте склонили Хлорокин који коста пар долара из терапије и који се показао јако ефикасан у терапији куртонавируса код пацијената групе од 300 америцких љекара који су измедју осталог потписници тузбе за корона злоцин против цовјецности, и замјенили ефикасну терапију фавипиравиром који коста пар хиљада долара и знатно је неефикаснији??? Сто се не ради на дијагностици куртонавируса вец се врти пландемијски пцр тест који се мозе користити искљуциво у експерименталне а никако у дијагностицке сврхе и који је мозе стимати тако да до 25 циклуса репликације имас негативне резултате а преко 45 циклуса су сви позитивни на све??? До кад планирате цутати и подрзавати небулозне вијести о заразеним на бази пцр позитивних тестова на којима су коза, папаја и кока кола позитивне и о умрлим од пцр позитивне куртоне без одрадјених обдукција??? Јел неко брани да се раде обдукције и ко??? Ако не брани сто се не раде???? До кад цете ходати у одијелима и цутати глумеци ванземаљце???? До кад цете се бојати сефова и секте??? Има ли медју вама особа са интегритетом да казу ста је корона??? Јел бојни отров, паразит, бактерија ста је??? Гдје је цитав геном вируса изолован??? Кад це неко народу реци истину. Сто се људи брзо лијеце на хлорокину и ивермецтину који су лијекови против паразита ако је корона вирус????

Name

Симе

02.01.2021 10:27

Ти доктор? Ради такве струке смо и доспели овде где смо, Хипократ давно умро па вас баш заболе ... само чувај положај и лични интерес, срам вас било!

Name

РЕ

02.01.2021 14:05

Е мој докторе, коме ти објашњаваш. Затуцаном, полуписменом и неуком народу. Ту и јест наш проблем, што свако "зна" све о свачему. Сад "више зна" о медицинској науци неки аутомеханичар, водоинсталатер, физиканер, конобар, него доктор. Људи прочитали неки научно-фантастични текст, погледали неки видео на yоутубу и одмах мисле да су стручњаци, да су разоткрили велику свјетску завјеру. Смијешни сте. А што идете код доктора кад се разболите, ако им не вјерујете? Што се не лијечите сами кад све знате? Ако огромна већина доктора, бар 95%, стоји иза става о вакцинисању, више треба вјеровати њима него неком незналици који знања стиче преко интернета.

Name

Бас

03.01.2021 08:48

Па док је бил гејтс финансијер и главни епидемиолог и вирусолог сзо наравно да сви треба да се баве овом планденијом. Ко то не конта глуп је. Тај лик нема ни средњу сколу, тако да свака баба на пијаци зна висе од њега о медицини.

Name

Некад се говорило

02.01.2021 07:33

Јадно је неције здравље кад се о њему брине политицар. Јадна је среца на путу кад је позели милиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

02.01.2021 09:25

Све речено у једној реченици!

Name

моме убаво

02.01.2021 10:12

Не можеш у биоскоп, ресторан, авион ако ниси вакцинисан. Оскудација .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имал грипе???

02.01.2021 10:21

Људи има ли грипе игдје??? Ста је реци, грипе нема јер се маске носе, а короне има јер се маске не носе. Медицину а и ове докторе це закопати логика, јер је немају ни грама. Слобода народу а глобалисти и њихове слуге нек одхебу??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема ту помоци

02.01.2021 11:55

Само оградити бодљикавом зицом долину губаваца и пустити им фарму, парове, задруге и епидемиологе типа Ј. Карлеуса. Ако не поцркају од короне, поцркаце од глади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оставио се њихов план

11.01.2021 15:49

Остварио им се план

ОДГОВОРИТЕ