Токсиколог објаснио како долази до смрти тровањем

"Код кориштења плинских бојлера и гријалица најбитније је редовно и темељито прозрачивање просторија у којима такви уређаји раде како би се трагедија избјегла."

Босна и Херцеговина 01.01.2021 | 18:53
Токсиколог објаснио како долази до смрти тровањем

“Узрок трагедије у којој су страдали младићи и дјевојке из Посушја је, највјероватније, угљенмоноксид из плинске гријалице”, казао је за "Слободну Далмацију" познати токсиколог, проф. Фрањо Плавшић те појаснио да тровање овим плином наступа врло брзо и завршава најчешће смртним исходом уколико се врло брзо унесрећеном не пружи стручна помоћ.

У овом случају оно што је могло бити спасоносно је кисик и барокомора. Но, у близини мјеста трагедије таква помоћ се очигледно није могла пружити и не одмах, а осим тога, трагедија се догодила током ноћи док су млади људи спавали.

Дакле, заправо им није било помоћи, а и да су преживјели, каже Плавшић, имали би тешка оштећења мозга, али и срца и других органа. И те би посљедице биле трајне, нарочито оне на мозгу. Нажалост, овакве се трагедије догађају сваке године, али не овако масовне.

“Обично су то појединачни случајеви који су обично узроковани плинским бојлерима. Иначе, дјеловање угљенмоноксида на хемоглобин у нашој крви је 200 пута снажнији и бржи него дјеловање кисика и, што је изложеност већа, то је резултат тровања тежи.

У овом случају млади су, највјероватније, након веселе ноћи заспали у непрозраченом простору који се испунио плином и трагедија се догодила а да то нису ни осјетили.

Стога је код кориштења плинских бојлера и гријалица најбитније редовно и темељито прозрачивање просторија у којима такви уређаји раде, како би се трагедија избјегла. А млади људи су, очигледно, у жару весеља, а можда и под утицајем алкохола, заборавили на смртну опасност која је тихо вребала", појаснио је др. Плавшић.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мм

01.01.2021 18:15

Страшно,сваки коментар је сувишан. Породицама искрено саучешће,да им драги Бог да снаге да издрже....

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

01.01.2021 19:45

Катастрофа не могу да схватим да такви уређаји могу добити Атест за употрбу без видног упозорења за провјетравање... није то први случај ... шта дјеца знају о томе ... залост туга и јад ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

01.01.2021 20:15

Страшно. Посљедица лошег школства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

02.01.2021 10:48

Познато ми је да има сенсора које стално мјере присуство плина и у противном дајуи свјетлосниеи и звуцни аларм. Велики Губитци и Залост.

Name

Миленко

01.01.2021 20:20

Са сузама у оцима цитам вијести о несрецном догадају, НЕ ДАЈ БОЗЕ НИКОМЕ, молим се за дусе ове дјеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.01.2021 02:03

До смрти долази ако се отрујес!

ОДГОВОРИТЕ
Name

апис

02.01.2021 14:19

ова трагедија се не би догодила да нису на снази ове забране окупљања и кретања. дрзава у банани, хаос у друству, криминал и корупција на сваком кораку. искрено сауцесце породицама и зал за младим зивотима!

ОДГОВОРИТЕ