„Бојим се да највећи потреси могу бити изнад првог"

Сеизмолог Маријан Херак с Геофизичког одсјека загребачког ПМФ-а гостовао је у "РТЛ Директу".

Регион 31.12.2020 | 08:09
„Бојим се да највећи потреси могу бити изнад првог"

Потврдио је да сеизмолози не могу рећи када ће бити други потрес и колико ће бити јак. "Након главног потреса је почела серија накнадних потреса. У глобалу, отприлике знамо колико ће трајати да се сеизмичка активност врати на нормалу као што је била прије", казао је. 

"Трести се може можда и до годину дана. Између шест, седам, осам мјесеци и годину дана. А највећи потреси се бојим да могу бити и већи од оног првог, 5,0. Па ће онда бити за сваки потрес магнитуде 5, десетак магнитуде 4, стотињак магнитуде 3. Када ће се догодити, то се не може рећи. Чак се не може рећи и да ће се тај најјачи накнадни потрес догодити ускоро", рекао је Херак.

"Сваки двадесети или петнаести потрес је такав да након њега слиједи јачи", казао је.

На питање може ли потрес у Петрињи повећати могућност потреса у Загребу, казао је да неће. "Оно што се може догодити, а ријетко се догоди. Замислите да није било петрињских потреса, а за недељам се у Загребу догодио потрес магнитуде 1,5. Сад се може догодити да се тај потрес догоди сутра умјесто за 15 дана. Али, неће бити јачи него би био мало слабији него за 15 дана. Та активност може тригерирати само оне потресе који су се скоро па већ догодили", објаснио је. 

Прије 111 година се догодио потрес на истом подручју, а проучавањем њега и других потреса је Андрија Мохоровичић дошао до открића да Земља има кору, да је испод ње плашт који је других физикалних својстава. "То је фундаментално промијенило начин на који сеизмолози гледају Земљу", рекао је. 

(СБ)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

XXЛ

31.12.2020 07:29

Имате ли осјећаја према овом народ, или причате о корони, сад предвидјате и земљотрес. Па дајте висе пустите те мрачне прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реXXЛ

31.12.2020 09:02

Ко те тјера да читаш прика мој?! Ако си се насекирао пребаци на балет ??

Name

Дубицанка

31.12.2020 07:49

О Бозе помози висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

31.12.2020 07:51

Немаш ти појма, само нагађаш. Ништа ти ниси изучио. Каква је то прогноза, може бити земљотрес али и не мора, може бити јачи али може бити и слабији, може стално трести годину дана али и не мора...????? И зато примаш плату??? Гори си од метеролога и епидемиолога, заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Скептик

31.12.2020 08:55

Критикујете а не оцигледно не разумијете и не знате да неке науцне области нису егзактне, и да јос не располазу методама предвидјања. Цијеним свакога ко критицки прилази и науци и медијима, али је заиста иритантно када то радите из пуког незнања. Нико јос није открио како предвидјети потрес. Оно сто сеизмолози могу да ураде јесте да упозоре градјане, власти и слузбе онолико колико могу - да сви буду приправни. Исто је и са другим струцњацима. Ста је вас уцинило компетентним да оцјењујете колико је неко образован?

Name

Геолог

31.12.2020 09:11

Сеизмологија мјери, а не предвиђа. Битно је поштовати реалност, а то је да је Балкан трусно подручје. Дубровник је пропао тако што је био земљотрес. Најугроженије подручје је приморје у ХР, ЦГ због окретања Апенина, расјед између Бањалуке и Загреба. Ту је битно оно што се не поштује, а то је стандард градње. Јапанци који имају највише искуства су показали изградњом апартмана на Словенксој плажи каква градња је могућа, а сада су поред нарко прљавим новцем изградили небодере 20 + спратова, Исто се ради у БЛ. Шта би било да је на Трговској Гори било складиште нуклеарног отпада? Толико се не поштује геологија, сеизмологија, грађевина-статика па када се деси земљотрес криви су сеизмолози.Афричка плоча се подвлачи под европску и изазива потресе на грчким острвима и Албанији. Вулкан Етна је прорадио. Тренутно је југ Европе сеизмолошки активно подручје.

Name

Грунф ТНТ

31.12.2020 11:24

Након земљотреса 1969 у Бањалуци се нису градиле зграде преко осам спратова бас због земљотреса а сад је допустено мало висе уз другацију методологију градње гдје иде много висе арматуре у темеље и носиве стубове а и бетон је квалитетнији јер се мијеса компјутерски. Тако да су највеци проблем старе куце и зграде као сто смо видјели и у Петрињи Глини и Загрева а и у Костајници Дубици Новом.

Name

Ре Грунф

31.12.2020 15:32

Након земљотреса се поцео градити Борик, поцетком и средином седмдесетих. Небодери, ламеле са 12, цак и 16 спратова.

Name

Ре Грунф

31.12.2020 16:20

И ја сам запазио на снимцима из Петриње да су страдали објекти били са врло мало бетонских елемената или тотално без бетона, чак и бетон без арматуре. Тужна слика, јадан народ.

Name

РАСПУЦХИН

31.12.2020 08:04

Да , проблем је што се , нанон ових земљотреса , нико није сјетио да постави питање градње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској Гори код Двора. Сада је свима јасно да је ово , ипак , прилично трусно подручје и да је изградња таквог објекта веома опасна за приличан број становника. И то не само оних у непосредној близини објекта него и на ширем подручју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

31.12.2020 08:51

Ма каква црна Трговска гора, Пељешки мост је био приоритет и витални национални интерес...

Name

Перо

31.12.2020 08:55

Прицај те Мало о изградњи Сто приједасе тај напацени Народ сто прија смести у своје куце. Фасе убаци сто висе фирми из свих земалља да им се то сванирà да могу са породицама фасе смјесте. Фасе склоне са ове Хладноце.

Name

Лака

31.12.2020 08:50

Питам се чему служе ови сеизмолози. Само се баве статистиком а ништа не могу предвидети. Мој пас је цвилио пре потреса и видио сам да нешто није у реду....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузно је све

31.12.2020 08:52

Да ли је овај земљотрес и свеколико страдање, потиснуо прицу о овој посасти којом тлаце народ мјесецима, пријете, казњавају??? Како це опет ту прицу наметнути, ваљда овим немустим објасњењима, хоце ли кренути инспекције, маске на русевинама,...све је толико јадно, а њихове прице офуцане, провидне и трагикомицне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзони

31.12.2020 09:17

Боље да љуља него да зуља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

31.12.2020 10:01

Ево објавите и мој коментар као новопечени "сеизмолог" кажем да ће у наредном периоду бити земљотреса сигурно, готово 100 посто сам сигуран,а врло вјероватно да може бити у било којем подручју на кугли Земаљској!!Е сад молим дајте ми плату!!

ОДГОВОРИТЕ