„Bojim se da najveći potresi mogu biti iznad prvog"

Seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a gostovao je u "RTL Direktu".

Region 31.12.2020 | 08:09
„Bojim se da najveći potresi mogu biti iznad prvog"

Potvrdio je da seizmolozi ne mogu reći kada će biti drugi potres i koliko će biti jak. "Nakon glavnog potresa je počela serija naknadnih potresa. U globalu, otprilike znamo koliko će trajati da se seizmička aktivnost vrati na normalu kao što je bila prije", kazao je. 

"Tresti se može možda i do godinu dana. Između šest, sedam, osam mjeseci i godinu dana. A najveći potresi se bojim da mogu biti i veći od onog prvog, 5,0. Pa će onda biti za svaki potres magnitude 5, desetak magnitude 4, stotinjak magnitude 3. Kada će se dogoditi, to se ne može reći. Čak se ne može reći i da će se taj najjači naknadni potres dogoditi uskoro", rekao je Herak.

"Svaki dvadeseti ili petnaesti potres je takav da nakon njega slijedi jači", kazao je.

Na pitanje može li potres u Petrinji povećati mogućnost potresa u Zagrebu, kazao je da neće. "Ono što se može dogoditi, a rijetko se dogodi. Zamislite da nije bilo petrinjskih potresa, a za nedeljam se u Zagrebu dogodio potres magnitude 1,5. Sad se može dogoditi da se taj potres dogodi sutra umjesto za 15 dana. Ali, neće biti jači nego bi bio malo slabiji nego za 15 dana. Ta aktivnost može trigerirati samo one potrese koji su se skoro pa već dogodili", objasnio je. 

Prije 111 godina se dogodio potres na istom području, a proučavanjem njega i drugih potresa je Andrija Mohorovičić došao do otkrića da Zemlja ima koru, da je ispod nje plašt koji je drugih fizikalnih svojstava. "To je fundamentalno promijenilo način na koji seizmolozi gledaju Zemlju", rekao je. 

(SB)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

XXL

31.12.2020 07:29

Imate li osjećaja prema ovom narod, ili pričate o koroni, sad predvidjate i zemljotres. Pa dajte vise pustite te mračne price.

ODGOVORITE
Name

reXXL

31.12.2020 09:02

Ko te tjera da čitaš prika moj?! Ako si se nasekirao prebaci na balet ??

Name

Dubicanka

31.12.2020 07:49

O Boze pomozi vise

ODGOVORITE
Name

Skeptik

31.12.2020 07:51

Nemaš ti pojma, samo nagađaš. Ništa ti nisi izučio. Kakva je to prognoza, može biti zemljotres ali i ne mora, može biti jači ali može biti i slabiji, može stalno tresti godinu dana ali i ne mora...????? I zato primaš platu??? Gori si od meterologa i epidemiologa, zajedno.

ODGOVORITE
Name

@Skeptik

31.12.2020 08:55

Kritikujete a ne ocigledno ne razumijete i ne znate da neke naucne oblasti nisu egzaktne, i da jos ne raspolazu metodama predvidjanja. Cijenim svakoga ko kriticki prilazi i nauci i medijima, ali je zaista iritantno kada to radite iz pukog neznanja. Niko jos nije otkrio kako predvidjeti potres. Ono sto seizmolozi mogu da urade jeste da upozore gradjane, vlasti i sluzbe onoliko koliko mogu - da svi budu pripravni. Isto je i sa drugim strucnjacima. Sta je vas ucinilo kompetentnim da ocjenjujete koliko je neko obrazovan?

Name

Geolog

31.12.2020 09:11

Seizmologija mjeri, a ne predviđa. Bitno je poštovati realnost, a to je da je Balkan trusno područje. Dubrovnik je propao tako što je bio zemljotres. Najugroženije područje je primorje u HR, CG zbog okretanja Apenina, rasjed između Banjaluke i Zagreba. Tu je bitno ono što se ne poštuje, a to je standard gradnje. Japanci koji imaju najviše iskustva su pokazali izgradnjom apartmana na Slovenksoj plaži kakva gradnja je moguća, a sada su pored narko prljavim novcem izgradili nebodere 20 + spratova, Isto se radi u BL. Šta bi bilo da je na Trgovskoj Gori bilo skladište nuklearnog otpada? Toliko se ne poštuje geologija, seizmologija, građevina-statika pa kada se desi zemljotres krivi su seizmolozi.Afrička ploča se podvlači pod evropsku i izaziva potrese na grčkim ostrvima i Albaniji. Vulkan Etna je proradio. Trenutno je jug Evrope seizmološki aktivno područje.

Name

Grunf TNT

31.12.2020 11:24

Nakon zemljotresa 1969 u Banjaluci se nisu gradile zgrade preko osam spratova bas zbog zemljotresa a sad je dopusteno malo vise uz drugaciju metodologiju gradnje gdje ide mnogo vise armature u temelje i nosive stubove a i beton je kvalitetniji jer se mijesa kompjuterski. Tako da su najveci problem stare kuce i zgrade kao sto smo vidjeli i u Petrinji Glini i Zagreva a i u Kostajnici Dubici Novom.

Name

Re Grunf

31.12.2020 15:32

Nakon zemljotresa se poceo graditi Borik, pocetkom i sredinom sedmdesetih. Neboderi, lamele sa 12, cak i 16 spratova.

Name

Re Grunf

31.12.2020 16:20

I ja sam zapazio na snimcima iz Petrinje da su stradali objekti bili sa vrlo malo betonskih elemenata ili totalno bez betona, čak i beton bez armature. Tužna slika, jadan narod.

Name

RASPUCHIN

31.12.2020 08:04

Да , проблем је што се , нанон ових земљотреса , нико није сјетио да постави питање градње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској Гори код Двора. Сада је свима јасно да је ово , ипак , прилично трусно подручје и да је изградња таквог објекта веома опасна за приличан број становника. И то не само оних у непосредној близини објекта него и на ширем подручју.

ODGOVORITE
Name

XXX

31.12.2020 08:51

Ma kakva crna Trgovska gora, Pelješki most je bio prioritet i vitalni nacionalni interes...

Name

Pero

31.12.2020 08:55

Pricaj te Malo o izgradnji Sto prijedase taj napaceni Narod sto prija smesti u svoje kuce. Fase ubaci sto vise firmi iz svih zemallja da im se to svanirà da mogu sa porodicama fase smjeste. Fase sklone sa ove Hladnoce.

Name

Laka

31.12.2020 08:50

Pitam se čemu služe ovi seizmolozi. Samo se bave statistikom a ništa ne mogu predvideti. Moj pas je cvilio pre potresa i vidio sam da nešto nije u redu....

ODGOVORITE
Name

Tuzno je sve

31.12.2020 08:52

Da li je ovaj zemljotres i svekoliko stradanje, potisnuo pricu o ovoj posasti kojom tlace narod mjesecima, prijete, kaznjavaju??? Kako ce opet tu pricu nametnuti, valjda ovim nemustim objasnjenjima, hoce li krenuti inspekcije, maske na rusevinama,...sve je toliko jadno, a njihove price ofucane, providne i tragikomicne...

ODGOVORITE
Name

Dzoni

31.12.2020 09:17

Bolje da ljulja nego da zulja

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

31.12.2020 10:01

Evo objavite i moj komentar kao novopečeni "seizmolog" kažem da će u narednom periodu biti zemljotresa sigurno, gotovo 100 posto sam siguran,a vrlo vjerovatno da može biti u bilo kojem području na kugli Zemaljskoj!!E sad molim dajte mi platu!!

ODGOVORITE