Пандемија вируса корона обиљежила 2020. годину

Пандемија вируса корона свакако је обиљежила 2020. годину, а након тога и избори одржани у посебним условима, како регионални, тако и у САД-у. Свјетски економски и здравствени  системи су показали да се на ваљан начин не могу носити са кризним ситуацијама, поручили су учесници емисије “Глобално” БН ТВ.

Република Српска 30.12.2020 | 22:36
Пандемија вируса корона обиљежила 2020. годину

Пандемија вируса корона, која је обиљежила годину на измаку, отворила је бројна питања и након ње ништа неће бити исто, истакли су ученици емисије “Глобално”, разговарајући на тему-Пресјек 2020. Свједоци смо и показивања моћи појединаца који се појављују у свијету, а који управљају процесима, додају, те поручују да су националне државе и наднацинално организовање доживјели приличан неуспјех носећи се са изазовима.

“Па тако и економски и здравствени систем у Републици Српској који је показао све мањкавости и све што је годинама гурано под тепих испливало је на површину. Јасно је да живимо неодржив економски систем”, истакао је мр. Стеван Салатић, политиколог.

Развијеније земље имају ресурсе и могућност да контролишу кризу, настрадаће највише земље које су зависиле од сектора туризма, каже економиста Миленко Станић.

“Страдају и економије као што је БиХ. Последње процјене ММФ-а говоре да ће пад и контракција економије бити на нивоу 6,5%. То је огроман пад ако знамо да је економија Републике Српске 2009. године, када је била последња рецесија, пала за 3%. Дакле, двоструко већи негативан ефекат се очекује. То се све преноси у наредну годину”, рекао је  Миленко Станић.

На свјетској сцени је прекомпозиција моћи, избори у САД-у доносе бројне промјене, још једна је од порука.

“Неки лидери су кризу претворили у прилику тако што је било довољно да се покажу у времену незнања и кризе као компетентни да раде све што могу и сачувају људске животе, што са Доналдом Трампом није био случај и зато је све то негативно утицало на њега. Други фактор су расни немири. Кризе су за сваког лидера и шанса и прилика како се у односу на њих постави, Трамп се и по једном и по другом питању поставио лоше”, појаснио је Димитрије Милић, “Нови трећи пут”.

Не можемо рећи ни да су мјере овдашње власти, у борби против вируса корона биле ефикасне, каже Станић.

“Не можемо рећи да су резултати донешених мјера били добри, али показало се на изборима да је власт некако искористила ванредну ситуацију, те су углавном задржане позиције. Било је одређених промјена у Црној Гори, али и у БиХ, додуше мањих.”

“Побједа Драшка Станивуковића у Бањалуци и Љубише Петровића у Бијељини показују ново, младо и енергично лице опозиције, са новим људима и новим политикама”, додаје политиколог Салатић.

Следећа година ће бити, као и ова, гледано економски пропала на нашим просторима.Тек 2022. године може се очекивати повратак на стање прије пандемије, поручили су учесници емисије “Глобално”.

(БН ТВ)

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар