Pandemija virusa korona obilježila 2020. godinu

Pandemija virusa korona svakako je obilježila 2020. godinu, a nakon toga i izbori održani u posebnim uslovima, kako regionalni, tako i u SAD-u. Svjetski ekonomski i zdravstveni  sistemi su pokazali da se na valjan način ne mogu nositi sa kriznim situacijama, poručili su učesnici emisije “Globalno” BN TV.

Republika Srpska 30.12.2020 | 22:36
Pandemija virusa korona obilježila 2020. godinu

Pandemija virusa korona, koja je obilježila godinu na izmaku, otvorila je brojna pitanja i nakon nje ništa neće biti isto, istakli su učenici emisije “Globalno”, razgovarajući na temu-Presjek 2020. Svjedoci smo i pokazivanja moći pojedinaca koji se pojavljuju u svijetu, a koji upravljaju procesima, dodaju, te poručuju da su nacionalne države i nadnacinalno organizovanje doživjeli priličan neuspjeh noseći se sa izazovima.

“Pa tako i ekonomski i zdravstveni sistem u Republici Srpskoj koji je pokazao sve manjkavosti i sve što je godinama gurano pod tepih isplivalo je na površinu. Jasno je da živimo neodrživ ekonomski sistem”, istakao je mr. Stevan Salatić, politikolog.

Razvijenije zemlje imaju resurse i mogućnost da kontrolišu krizu, nastradaće najviše zemlje koje su zavisile od sektora turizma, kaže ekonomista Milenko Stanić.

“Stradaju i ekonomije kao što je BiH. Poslednje procjene MMF-a govore da će pad i kontrakcija ekonomije biti na nivou 6,5%. To je ogroman pad ako znamo da je ekonomija Republike Srpske 2009. godine, kada je bila poslednja recesija, pala za 3%. Dakle, dvostruko veći negativan efekat se očekuje. To se sve prenosi u narednu godinu”, rekao je  Milenko Stanić.

Na svjetskoj sceni je prekompozicija moći, izbori u SAD-u donose brojne promjene, još jedna je od poruka.

“Neki lideri su krizu pretvorili u priliku tako što je bilo dovoljno da se pokažu u vremenu neznanja i krize kao kompetentni da rade sve što mogu i sačuvaju ljudske živote, što sa Donaldom Trampom nije bio slučaj i zato je sve to negativno uticalo na njega. Drugi faktor su rasni nemiri. Krize su za svakog lidera i šansa i prilika kako se u odnosu na njih postavi, Tramp se i po jednom i po drugom pitanju postavio loše”, pojasnio je Dimitrije Milić, “Novi treći put”.

Ne možemo reći ni da su mjere ovdašnje vlasti, u borbi protiv virusa korona bile efikasne, kaže Stanić.

“Ne možemo reći da su rezultati donešenih mjera bili dobri, ali pokazalo se na izborima da je vlast nekako iskoristila vanrednu situaciju, te su uglavnom zadržane pozicije. Bilo je određenih promjena u Crnoj Gori, ali i u BiH, doduše manjih.”

“Pobjeda Draška Stanivukovića u Banjaluci i Ljubiše Petrovića u Bijeljini pokazuju novo, mlado i energično lice opozicije, sa novim ljudima i novim politikama”, dodaje politikolog Salatić.

Sledeća godina će biti, kao i ova, gledano ekonomski propala na našim prostorima.Tek 2022. godine može se očekivati povratak na stanje prije pandemije, poručili su učesnici emisije “Globalno”.

(BN TV)

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar