У Костајници је оштећено 60 одсто објеката

 - Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је да је општина Костајница најугроженија земљотресом, јер је више од 60 одсто објеката оштећено у већој или мањој мјери.

Република Српска 30.12.2020 | 10:04
У Костајници је оштећено 60 одсто објеката

"Још се не ради процјена штете. Ради се на прикупљању података и информација о онеспособљености објеката, односно и њиховој функционалној употреби", рекао је Новитовић Срни.

Он је подсјетио да је јуче, након јаког земљотреса у Хрватској чији је епицентар био у Петрињи, више десетина грађана Костајнице расељено и није преноћило у својим објектима, јер су небезбједни за кориштење, што је данас у фокусу Републичке управе цивилне заштите.

"Посљедице првог и најјачег земљотреса у току јучерашњег дана, али и ових јутрошњих, поред Костајнице, осјетили су се и у Приједору, Градишци, Бањалуци", рекао је Новитовић, те додао да је материјална штета мањег обима.

Према његовим ријечима, оштећено је пет објеката у Бањалуци, у Приједору неколико, а ради се на санирању штете.

"Данас очекујемо да се у Костајници појаве припадници заштите и спасавања, као и припадници ватрогасних јединица из Приједора и Градишке, заједно са припадницима Републичке управе и припадницима заштите и спасавања из Костајнице", истакао је Новитовић.

Он је рекао да је јутрос у Костајници одржан састанак Штаба за ванредне ситиације, да су припадници Републичке управе - специјализованих тимова у Градишци, те да се раде редовне активности које су повјерене Управи.

Новитовић је поручио грађанима Републике Српске да у оваквим ситуацијама нипошто не паниче и не подлегну страху.

"Треба да знају како да се понашају у објектима за вријеме и након земљотреса, да припреме оне основне ствари у случају да земљотрес буде веће јачине, да користе заклоне који су им на располагању, ако се затекну у објектима, а треба обавезно да поштују инструкције штабова за ванредне ситуације локалних заједница, који су у тим тренуцима и најодговорнији и најупућенији у стање на терену", истакао је Новитовић.

Према његовим ријечима, Републичка управе је прије неколико година урадила видео клипове који се односе на понашање ученика у оваквим ситуацијама, а на званичном сајту Управе дате су садржајне инструкције како се понашати у тренутку земљотреса, а како након.

"Земљотрес је непредвидив, нико не може знати када и гдје ће се десити, не може се знати ни његова снага, интензитет, ни његова разорна моћ. Али, без обзира што је тако, грађани морају бити спремни, прибрани, да не подлегну страху и паници. Оправдан страх у оваквим ситуацијама постоји, поготово у сеизмолошки активним срединама, а у овом тренутку су то општине западног дијела Републике Српске", рекао је Новитовић.

Он је истакао да грађани својим дјеловањем и понашањем доприносе смањењу штета, посљедица, како по њихово здравље и живот, тако и по имовину. 

(Срна/БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Зизи

30.12.2020 09:15

Кад је таква ситуација засто нисте позвали новинаре и тв екипе да то медијски приказете. Помоц вам је јако потребна. Хрватски медији су све објавили и ЕУ це помоци. Србија даје милион евра помоци Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гст

30.12.2020 10:03

Тако је

Name

Андриц

30.12.2020 10:05

Слазем се с првим дијелом коментара.Али засто Србија саље помоц.Та иста Србија је пуна расељених људи из те исте Хрватске,која их је онако муцки протјерала,уз помоц западних сила.Па нек им сад запад и помогне,а ти Србијо подијели те паре тим расељеним људима,боље би вам било.Али,јбг,Вуциц остаје Вуциц,једном полтрон увијек полтрон...

Name

ре

30.12.2020 10:31

па видео материјал ограницава 'стету' и новац потребан за 'реновацију'..

Name

ВРС

30.12.2020 10:43

Тачно. Хрвати већ трећи дан непрекидно извјештавају и прате стање у Петрињи и на тај начин држе пажњу домаће и свјетске јавности. Наши медији су углавном испратили посјету предсједнице и премијера. Костајница као сиромашна и неразвијена општина је претрпила озбиљна оштећења, мислим да заслужје већу пажњу.

Name

РЕ

30.12.2020 13:19

Треба активирати робне резерве да се помогне том народу.

Name

075

30.12.2020 14:08

Преносим коментар који није мој са другог портала! "Не знам за то али знам да се одлагалиште нуклеарног отпада из НЕ Кршко гради или је већ готово у војарни Черкезовац пар стотина метара зрачне удаљености од ријеке Уне која је ту граница са БиХ и један овакав потрес ће довести до тога да ће цијели слив ријека Уне, Сане и Саве бити контаминиран, дакле ” Чернобил у средишту Еуропе ” а нитко о тому не пише ! Замислите реагирање власти из Бања Луке и Сарајева да и они направе неко тако одлагалиште изнад Дубровника ?!"

Name

Јеси паметан

30.12.2020 09:41

Као да си сву памет свијета покупио а само паметујес, боље обавјести цијели свет о стању и уцини несто несто за тај јадни народ и макни гузицу из фотеље и аута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде Нови Град

30.12.2020 10:39

И на територији опстине Нови Град има доста стете, посаљите екипу, ови из опстине цуте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тражити помоћ

30.12.2020 11:22

Сарајева. Ипак је главни град.

ОДГОВОРИТЕ