U Kostajnici je oštećeno 60 odsto objekata

 - Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je da je opština Кostajnica najugroženija zemljotresom, jer je više od 60 odsto objekata oštećeno u većoj ili manjoj mjeri.

Republika Srpska 30.12.2020 | 10:04
U Kostajnici je oštećeno 60 odsto objekata

"Još se ne radi procjena štete. Radi se na prikupljanju podataka i informacija o onesposobljenosti objekata, odnosno i njihovoj funkcionalnoj upotrebi", rekao je Novitović Srni.

On je podsjetio da je juče, nakon jakog zemljotresa u Hrvatskoj čiji je epicentar bio u Petrinji, više desetina građana Кostajnice raseljeno i nije prenoćilo u svojim objektima, jer su nebezbjedni za korištenje, što je danas u fokusu Republičke uprave civilne zaštite.

"Posljedice prvog i najjačeg zemljotresa u toku jučerašnjeg dana, ali i ovih jutrošnjih, pored Кostajnice, osjetili su se i u Prijedoru, Gradišci, Banjaluci", rekao je Novitović, te dodao da je materijalna šteta manjeg obima.

Prema njegovim riječima, oštećeno je pet objekata u Banjaluci, u Prijedoru nekoliko, a radi se na saniranju štete.

"Danas očekujemo da se u Кostajnici pojave pripadnici zaštite i spasavanja, kao i pripadnici vatrogasnih jedinica iz Prijedora i Gradiške, zajedno sa pripadnicima Republičke uprave i pripadnicima zaštite i spasavanja iz Кostajnice", istakao je Novitović.

On je rekao da je jutros u Кostajnici održan sastanak Štaba za vanredne sitiacije, da su pripadnici Republičke uprave - specijalizovanih timova u Gradišci, te da se rade redovne aktivnosti koje su povjerene Upravi.

Novitović je poručio građanima Republike Srpske da u ovakvim situacijama nipošto ne paniče i ne podlegnu strahu.

"Treba da znaju kako da se ponašaju u objektima za vrijeme i nakon zemljotresa, da pripreme one osnovne stvari u slučaju da zemljotres bude veće jačine, da koriste zaklone koji su im na raspolaganju, ako se zateknu u objektima, a treba obavezno da poštuju instrukcije štabova za vanredne situacije lokalnih zajednica, koji su u tim trenucima i najodgovorniji i najupućeniji u stanje na terenu", istakao je Novitović.

Prema njegovim riječima, Republička uprave je prije nekoliko godina uradila video klipove koji se odnose na ponašanje učenika u ovakvim situacijama, a na zvaničnom sajtu Uprave date su sadržajne instrukcije kako se ponašati u trenutku zemljotresa, a kako nakon.

"Zemljotres je nepredvidiv, niko ne može znati kada i gdje će se desiti, ne može se znati ni njegova snaga, intenzitet, ni njegova razorna moć. Ali, bez obzira što je tako, građani moraju biti spremni, pribrani, da ne podlegnu strahu i panici. Opravdan strah u ovakvim situacijama postoji, pogotovo u seizmološki aktivnim sredinama, a u ovom trenutku su to opštine zapadnog dijela Republike Srpske", rekao je Novitović.

On je istakao da građani svojim djelovanjem i ponašanjem doprinose smanjenju šteta, posljedica, kako po njihovo zdravlje i život, tako i po imovinu. 

(Srna/BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zizi

30.12.2020 09:15

Kad je takva situacija zasto niste pozvali novinare i tv ekipe da to medijski prikazete. Pomoc vam je jako potrebna. Hrvatski mediji su sve objavili i EU ce pomoci. Srbija daje milion evra pomoci Hrvatskoj.

ODGOVORITE
Name

Gst

30.12.2020 10:03

Tako je

Name

Andric

30.12.2020 10:05

Slazem se s prvim dijelom komentara.Ali zasto Srbija salje pomoc.Ta ista Srbija je puna raseljenih ljudi iz te iste Hrvatske,koja ih je onako mucki protjerala,uz pomoc zapadnih sila.Pa nek im sad zapad i pomogne,a ti Srbijo podijeli te pare tim raseljenim ljudima,bolje bi vam bilo.Ali,jbg,Vucic ostaje Vucic,jednom poltron uvijek poltron...

Name

re

30.12.2020 10:31

pa video materijal ogranicava 'stetu' i novac potreban za 'renovaciju'..

Name

VRS

30.12.2020 10:43

Tačno. Hrvati već treći dan neprekidno izvještavaju i prate stanje u Petrinji i na taj način drže pažnju domaće i svjetske javnosti. Naši mediji su uglavnom ispratili posjetu predsjednice i premijera. Kostajnica kao siromašna i nerazvijena opština je pretrpila ozbiljna oštećenja, mislim da zaslužje veću pažnju.

Name

RE

30.12.2020 13:19

Treba aktivirati robne rezerve da se pomogne tom narodu.

Name

075

30.12.2020 14:08

Prenosim komentar koji nije moj sa drugog portala! "Ne znam za to ali znam da se odlagalište nuklearnog otpada iz NE Krško gradi ili je već gotovo u vojarni Čerkezovac par stotina metara zračne udaljenosti od rijeke Une koja je tu granica sa BiH i jedan ovakav potres će dovesti do toga da će cijeli sliv rijeka Une, Sane i Save biti kontaminiran, dakle ” Černobil u središtu Europe ” a nitko o tomu ne piše ! Zamislite reagiranje vlasti iz Banja Luke i Sarajeva da i oni naprave neko tako odlagalište iznad Dubrovnika ?!"

Name

Jesi pametan

30.12.2020 09:41

Kao da si svu pamet svijeta pokupio a samo pametujes, bolje obavjesti cijeli svet o stanju i ucini nesto nesto za taj jadni narod i makni guzicu iz fotelje i auta.

ODGOVORITE
Name

Rade Novi Grad

30.12.2020 10:39

I na teritoriji opstine Novi Grad ima dosta stete, posaljite ekipu, ovi iz opstine cute

ODGOVORITE
Name

Tražiti pomoć

30.12.2020 11:22

Sarajeva. Ipak je glavni grad.

ODGOVORITE