Незаконита акција МУП РС у БЛ

Акција „Фискална каса“, у којој су прије петнаестак дана претресани најпознатији бањалучки угоститељски објекти, према свему судећи, неће имати епилог, јер су докази, фискалне касе и друга опрема изузимани мимо одлуке Окружног суда Бања Лука па су незаконити.

Република Српска 28.12.2020 | 14:48
Незаконита акција МУП РС у БЛ

Претреси и изузимање доказа били су 14. децембра, а наредба Окружног суда Бања Лука о томе истекла је 12. децембра.

Претреси су рађени под надзором Републичког јавног тужилаштва, које је одбило да се прецизно изјасни на питања портала "Цапитал" о роковима из наредби у предмету „Фискална каса“, истичући само да не могу откривати детаље из истраге.

„С обзиром на то да се ради о предмету који се налази у фази истраге и на којем се активно ради, у циљу заштите истраге, Тужилаштво не може износити информације о радњама које су предузете, које се предузимају или тек треба да се предузму, нити о околностима под којима се исте одвијају. Свако изношење детаља у овом или у другим предметима у којима се проводе истражне радње, исту може угрозити“, навели су у Републичком јавном тужилаштву.

На конкретно питање да ли су испоштовани рокови из наредби, у Републичком јавном тужилаштву нису одговорили.

Један од бранилаца осумњичених у предмету „Фискална каса“ Милан Петковић потврдио је за "Цапитал" да рок из наредбе Окружног суда Бања Лука није испоштован.

„У том предмету лица су саслушана и дали су изјаве. Ми смо од почетка указивали и указиваћемо и даље, ако дође до оптужења, да овлаштена службена лица нису извршила претрес у складу с наредбом Суда. У питању је наредба за претресање Окружног суда Бањалука издата 27. новембра 2020. године и јасно је наведено да се претрес може вршити у року од 15 дана од дана издавања наредбе. С обзиром на то да је претрес био 14. децембра, очито је истекао рок од 15 дана, колико је наведено у самој наредби. То је један од основних процесних приговора на који ће одбрана, претпостављам свих осумњичених, указивати у току поступка, јер су докази који су прибављени у току претреса, незаконити. На тим доказима неће се моћи заснивати евентуално оптужење“, рекао је Петковић.

Додао је да предмет „Фискална каса“ нема апсолутно основа, јер из свих до сада прикупљених информација и доказа, ни на који начин није доказано да је програм који је наведен, садржавао вођење дуплих фискалних каса нити је то забиљежено код угоститеља код којих је вршен претрес.

„Ово је предмет који ће се завршити наредбом о обустави истраге. Сви осумњичени су рекли да немају ништа против контрола, али апсолутно у овом предмету нема ништа незаконито. Што се тиче те процесне грешке, сигурно је да је до полиције, али у сваком случају, није ни било основа за ту акцију, јер није постојала основана сумња да су осумњичени починили кривична дјела“, истакауо је Петковић.

Занимљиво је да је акција проведена у вријеме када се промовише потреба за увођењем новог фискалног система у Републици Српској и већ се шпекулише именима фирми које ће правити милионски софтвер за те намјене. Такође, акција је услиједила убрзо након што су угоститељи пријетили протестима, жалећи се да им Влада не помаже усљед пандемије коронавируса и указујући на Федерацију БиХ, која је подијелила око 30 милиона КМ за туристичко-угоститељски сектор.

Бањалучки портал "Цапитал" објавио је 14. децембра да Пореска управа и Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске проводе акцију широм РС-а због сумње да су угоститељи утајили порез, због чега изузимају документацију и опрему из угоститељских објеката.

Током тог дана, из МУП-а и Пореске управе званично су саопштили да је у акцији “Фискална каса” претресено на десетине објеката у Бањој Луци и Приједору због сумње да се у њима користио софтвер преко којег се вршила порезна утаја.

У Бањој Луци је извршен претрес у локалима "Ксет", "Цинецитта", "Мала станица", "Мала станица" (ТЦ "Мерцатор"), "Цасамассима", "Мац Тире Пуб", "Код Брке", "Казамат", "Стреамлине", "Виенна", "Оливиа", "Лукијан", "Вила Врбас", "Бизарре", "Јова бар", пекара "Малта", "Бy Мисцела", "Кафетерија 5", "Бонафидес", "Милкy онассис", "План Б", "МЦБ пивница", "Сан Тропе", "Себастијан", "Алегро" и "Сцорпион". У Приједору је претресен угоститељски објект "Воулез Воус". 

(Цапитал)

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Ђоко

28.12.2020 14:05

Нико на 30 локација није погледао јел наредба истекла.....? Сви назад у сколу ... "Никад није касно" С.Бријег ради од 8 до 16х

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2020 18:05

Способни нема шта ???

Name

Риболовац

28.12.2020 19:39

Све написано представља тврдње које износи адвокат, који заступа власнике кафића и он покушава да створи пометњу изјавом како је застарила наредба. Рокови у праву теку од дана који је наведен, а завршавају се након истека броја дана који су одређени самим роком, осим у случају да последњи дан рока пада у нерадне дане ( дане викенда и државне празнике) тада је посљедњи дан рока, први наредни радни дан.

Name

Випа

28.12.2020 20:09

Адвокат није ни политицар ни правник, па овај о ЗКП појма нема. Па кога овај мозе бранити, а да овако несто извали, не зна како се рацунају рокови, али зна лептир масну да стави. Мајсторе боље ти је да и даље возис Дабица, него да се хватас ове работе и играс тудјим судбинама.

Name

Јоцо

28.12.2020 20:31

Петковиц и Кременовиц једино знају да ти искамце задњу марку, хостоплери зиви, а о праву ниста не знају. Овај други је ментор првом, како обрлатити људе у несреци.

Name

Батар Љ. Бели

28.12.2020 20:37

Није лијепо то са фиксалним касама. Зивели!

Name

Станисављевиц

28.12.2020 14:11

Муп Рс је наса институција коју је мафија на власти отела од нас и користи га у мафијаске сврхе. Ту се налазе најгори криминалци који су до те тацке корумпирани и неписмени да свако њихово дјеловање се мозе оборити на суду јер обилује низом пропуста и кад их добар адвокат изресета они се покупе са суда а градјани РС плате троскове полуписмених припадника тзв.Мупа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.12.2020 16:52

Све рецено, свака цаст

Name

Милко

28.12.2020 17:30

Министар психопата, на кључним мјестима послушници без сподобности и знања. И поврх свега корупција. МУП це се једног дана сам угасити и прећи на БХ ниво, што је и циљ оних који су поставили ову власт.

Name

д

28.12.2020 14:16

Само храбро Полицијо и Тужилаштво, за 100 година некога ће те процесурати по закону и правилу. Лопове у затвор. Хапси полицијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

28.12.2020 14:25

Шта је брука то сто су радили или то сто су урадили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

28.12.2020 14:37

Ма ово је вецина локала који су блиски власти, и нек сад неко казе да није све намјестено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2020 17:15

Зато и неће добити епилог на суду због као грешака у процедури. Било је у међувремену такође и поткивања.

Name

Амазон

28.12.2020 14:38

Па и јесте циљ акције био ДА НЕ УСПИЈЕ. Ко ће сносити одговорност??? Ко и досад. Уиграна МАФИА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

28.12.2020 14:44

Па како не разумјете, намјерно незаконски да могу заташкати неправилности и крађу буџета. Код мале Додикице не смију ни то!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирке

28.12.2020 14:44

Петковиц и у законодавној и у правосудној власти. Мозе ли то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

29.12.2020 08:52

Добра примједба. Очигледан примјер сукоба интереса, и то најопасније врсте. А ако стварно нису испоштовани рокови, све инволвиране тужиоце посмјењивати и довести нове. То су катастрофалне грешке. Плате у судовима и тужилаштвима су највише, тако да се за грешке ту мора драстично кажњавати. Хоћеш то да радиш, мораш онда то радити људски.

Name

балкан

28.12.2020 14:45

мислим да би било корисно да оду код породице додик и њима блиским да виде да немају кос коју "икону" :) сигурно би имали доста тога да наду и виде !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

28.12.2020 14:49

Нису ови власници локала ни толико чисти као што се сад приказује. Овде је у питању ДИЛ на нивоу па је најбезболније да се наведе како је грешка у спровођењу истраге те да се није поштовала процедура. Извршиш убиство а истрага није испоштовала процедуру а ти слободан иако су сви докази против тебе. Још један у низу доказа колико имамо стручних и способних људи на кључним мјестима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

28.12.2020 15:10

Потпуно се слазем са васим 'реалним' коментаром...пао је велики 'дил' измедју власника кафица-ресторана са врхом владајуце пирамиде. А мој локал су затворили 2018 г на 15 дана + казна због једног неплаценог МТЛ -овог рацуна за фискалну касу од 9 КМ из 2017 г (није исао сигнал Пореској ) без упозорења и било каквог разговора.Само зута трака и тацка. Срам вас било, једнима не дате мира за најмању ситницу а ионако једва састављају крај с крајем а други који раде пуном паром, на кварно...њима све пролази. И због таквих као сто су ови са дуплим фискалним касама, нас који радимо све регуларно прозивају и пљују! Власници ,неколико прозваних локала, припадају владајуцим структурама па су се нагодили и пронасли рјесење ....не би ме изненадило да тразе и одстету за дусевну бол итд !!!!Гади ми се и Пореска и сви остали лазови, прелетаци и криминалци. Само код нас све мозе и криминал пролази, једна велика О од дрзаве! А овдје се и те како ради о теском криминалу.

Name

РЕ

28.12.2020 15:11

Наравно да нису чисти, али овде није у питању да се осујети утаја ПДВ већ се испод жита помиње софтверски програм за дупло књиговодство, а то се потенцира само, искључиво и једино да би дворска фирма Проинтер радила програм за нове фискалне касе да се поново пупуни буџет неколико дворских породица. Циљ оправдава средства, а смијепне, неозбољне се праве институције РС, а МУП је ту перјаница брукања.

Name

Нереално

28.12.2020 15:24

ови као дјаво кад није имао ста радити па старој сипо луг у п,,,.они кад немају ста перусају народ и крпе будзетске рупе јер нема пара висе нико ниста неда,,овај Телетина висе аранзмане и не спомиње,,нико зере неда.

Name

Милан

28.12.2020 15:37

Свака част за коментар.

Name

МиланБ

28.12.2020 16:20

Није овде уопште у питању стручност већ ИГРА. Стручни су они итекако, само што не раде за државу већ приватне интересе, који су им вјеројатно плаћени у еврићимс

Name

Миркан

29.12.2020 09:43

Још ће и оштете да добију за претрпљену бламажу,бол и пословање. Таман да се намире за умањену добит.

Name

Мики

28.12.2020 14:54

Овим су ослободјени за криминал, ако га је уопсте било. Никад нецемо сазнати, изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.12.2020 14:55

Цудо па имамо текуце воде и струје у куцама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.12.2020 14:56

Плански забрљали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кд

28.12.2020 14:57

Какви рокови то је све банда криминалаца која је оштетила државу за неколико милионске марака ,полиција може да изузме предмете који су предмети кривичног дјела о потврду о одузетим предметима и стварима због саме хитности ,те од бојазни да ће ти предмети бити одбачени,уништени или сакривени.Невидим шта је проблем .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2020 18:10

Каква хитност, када им је требало више од прописаних 15 дана да изврше претрес?

Name

РЕ Кд

30.12.2020 19:21

Проблем је у томе, што не знаш, а требао бих да знаш Боље и да не знаш,оно што бих требао да знаш. Да знаш, не био писао овако!!??

Name

Рашо

28.12.2020 15:00

Надам се да НАША ПОЛИЦИЈА НИЈЕ ТОЛИКО ГЛУПА И ДА ЈЕ ОВО ПОКУШАЈ АДВОКАТА ДА УБЛАЖИ СВЕ И ЗАВРШИ СА УЈЕО ВУК МАГАРЦА! НЕДАЈ СЕ ПОЛИЦИЈО ЈЕР АКО ОВО ПРОЂЕ НЕКАЖЊЕНО ИЗГУБИЋЕТЕ И ОВО МАЛО ПОВЈЕРЕЊА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицајац

28.12.2020 15:02

Глупост полиција може да изврши преглед а а за преглед нетреба наредба суда. Не издаје тезиластво наредбу за претрес већ суд.Ове све похапсити и осудити да су ово урадили у СВедској или Данској видио би колике би казне биле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2020 18:12

Шта си хтио рећи? Суд или тужилаштво?

Name

Премијер

28.12.2020 15:02

Ко све ради на пословима истрага привредног и организованог криминала није ни цудо...ти људи су вецином прескоцили у својој каријери низе организационе јединице и полицијске послове или нису ни радили вец досли странацки....то је тако кад висе нема ни п. од полиције оне сто је била пре пар година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2020 18:13

Тако је то, запишљавају се подобни а не способни.

Name

Ре Милан

28.12.2020 15:21

А Агапе.??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxоо

28.12.2020 15:39

Колико је само разно разних таквих акција изврсено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

28.12.2020 15:46

ВЛАСТИ ДОБРО-НЕЦЕ БИТИ ПРОСВЈЕДА И ИМАЈУ НЕКУ ПОДЛОГУ ЗА НОВЕ ФИСКАЛНЕ КАСЕ ВЛАСНИЦИМА ЛОКАЛА ДОБРО-НЕЦЕ БИТИ ПРОЦЕСУИРАНИ ЗА ПРЕКРСАЈЕ И НАСТАВИЦЕ ДАЉЕ СА УСТАЉЕНОМ ПРАКСОМ ПОЛИЦИЈИ ДОБРО-ПОКАЗАЛИ КО ЈЕ ГЛАВНИ И ДА СВЕ ЗНАЈУ СТА КО РАДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

7

28.12.2020 16:18

Како је могуце да заплијените преко 400 кг дроге а нико није ухапсен и задрзан?!?!? У којем свијету то има, гдје, а засједа, а како су досли до информација? Да ли је ово борба за превласт над муп-ом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

28.12.2020 16:20

Хоће ли коначно сељачина из крњеуше бити смјењен и кривично одговарати за злодјела што је направио смеће сеоско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

28.12.2020 16:26

А смије ли уци у локале додикових владара церкине ,зета незнам тацно коег има их висе богст је цовјек и у томе масалаЈес смјели у синове локале снајкине .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граха дилер са знацком

28.12.2020 16:34

Хахахахахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

28.12.2020 16:54

Полиција муп РС треба укинути одавно то је легион зла криминала ,плацке и криминалаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.12.2020 16:56

И сад це се направити нови софвер који це наравно правити ПРОИНТЕР. Да су целиници из полиције полуписмени то знамо вец а али су и криминални а и то вец знамо. Дакле ова њихова игра је покрице за куповину новог софтвера,наравно са парама из будзета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе

28.12.2020 16:57

А ста се цекало? Да неко јавне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

28.12.2020 17:52

Агапе и Драма, њих нико не контролише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

28.12.2020 18:02

Господин Марициц , директор Пореске, константно спомиње утаје, коверте, фискалне рацуне итд ....засто се сада не изјасни о овом теском криминалу, засто сути????? Гдје су сада зуте траке, затварање и казњавање прозваних угоститељских громада?! Колико ми је познато, људи раде нормално, спремају се за доцек НГ!!!! Брука, колико сте дволицни и лицимјерни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

28.12.2020 19:08

Хоче ли бити суспензија свих полицајаца који су учествовали???Тако нешто се десило у ФБИХ кад су специјаци упали у ресторан Зујевину а налог није издан,,,Сви суспендовани и отпуштени..Њих 19....Без обзира што је нађена дрога оружје....паре.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

28.12.2020 22:15

А ста има законито у републици српској ту од судства тузиластва полиције и здравства све је у криминалу до врата само смјена неподобних

ОДГОВОРИТЕ
Name

ооо Милицијо дје си

29.12.2020 10:48

Полиција која не познаје или не зели да познаје,законе и права...

ОДГОВОРИТЕ