Nezakonita akcija MUP RS u BL

Akcija „Fiskalna kasa“, u kojoj su prije petnaestak dana pretresani najpoznatiji banjalučki ugostiteljski objekti, prema svemu sudeći, neće imati epilog, jer su dokazi, fiskalne kase i druga oprema izuzimani mimo odluke Okružnog suda Banja Luka pa su nezakoniti.

Republika Srpska 28.12.2020 | 14:48
Nezakonita akcija MUP RS u BL

Pretresi i izuzimanje dokaza bili su 14. decembra, a naredba Okružnog suda Banja Luka o tome istekla je 12. decembra.

Pretresi su rađeni pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva, koje je odbilo da se precizno izjasni na pitanja portala "Capital" o rokovima iz naredbi u predmetu „Fiskalna kasa“, ističući samo da ne mogu otkrivati detalje iz istrage.

„S obzirom na to da se radi o predmetu koji se nalazi u fazi istrage i na kojem se aktivno radi, u cilju zaštite istrage, Tužilaštvo ne može iznositi informacije o radnjama koje su preduzete, koje se preduzimaju ili tek treba da se preduzmu, niti o okolnostima pod kojima se iste odvijaju. Svako iznošenje detalja u ovom ili u drugim predmetima u kojima se provode istražne radnje, istu može ugroziti“, naveli su u Republičkom javnom tužilaštvu.

Na konkretno pitanje da li su ispoštovani rokovi iz naredbi, u Republičkom javnom tužilaštvu nisu odgovorili.

Jedan od branilaca osumnjičenih u predmetu „Fiskalna kasa“ Milan Petković potvrdio je za "Capital" da rok iz naredbe Okružnog suda Banja Luka nije ispoštovan.

„U tom predmetu lica su saslušana i dali su izjave. Mi smo od početka ukazivali i ukazivaćemo i dalje, ako dođe do optuženja, da ovlaštena službena lica nisu izvršila pretres u skladu s naredbom Suda. U pitanju je naredba za pretresanje Okružnog suda Banjaluka izdata 27. novembra 2020. godine i jasno je navedeno da se pretres može vršiti u roku od 15 dana od dana izdavanja naredbe. S obzirom na to da je pretres bio 14. decembra, očito je istekao rok od 15 dana, koliko je navedeno u samoj naredbi. To je jedan od osnovnih procesnih prigovora na koji će odbrana, pretpostavljam svih osumnjičenih, ukazivati u toku postupka, jer su dokazi koji su pribavljeni u toku pretresa, nezakoniti. Na tim dokazima neće se moći zasnivati eventualno optuženje“, rekao je Petković.

Dodao je da predmet „Fiskalna kasa“ nema apsolutno osnova, jer iz svih do sada prikupljenih informacija i dokaza, ni na koji način nije dokazano da je program koji je naveden, sadržavao vođenje duplih fiskalnih kasa niti je to zabilježeno kod ugostitelja kod kojih je vršen pretres.

„Ovo je predmet koji će se završiti naredbom o obustavi istrage. Svi osumnjičeni su rekli da nemaju ništa protiv kontrola, ali apsolutno u ovom predmetu nema ništa nezakonito. Što se tiče te procesne greške, sigurno je da je do policije, ali u svakom slučaju, nije ni bilo osnova za tu akciju, jer nije postojala osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela“, istakauo je Petković.

Zanimljivo je da je akcija provedena u vrijeme kada se promoviše potreba za uvođenjem novog fiskalnog sistema u Republici Srpskoj i već se špekuliše imenima firmi koje će praviti milionski softver za te namjene. Takođe, akcija je uslijedila ubrzo nakon što su ugostitelji prijetili protestima, žaleći se da im Vlada ne pomaže usljed pandemije koronavirusa i ukazujući na Federaciju BiH, koja je podijelila oko 30 miliona KM za turističko-ugostiteljski sektor.

Banjalučki portal "Capital" objavio je 14. decembra da Poreska uprava i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske provode akciju širom RS-a zbog sumnje da su ugostitelji utajili porez, zbog čega izuzimaju dokumentaciju i opremu iz ugostiteljskih objekata.

Tokom tog dana, iz MUP-a i Poreske uprave zvanično su saopštili da je u akciji “Fiskalna kasa” pretreseno na desetine objekata u Banjoj Luci i Prijedoru zbog sumnje da se u njima koristio softver preko kojeg se vršila porezna utaja.

U Banjoj Luci je izvršen pretres u lokalima "Kset", "Cinecitta", "Mala stanica", "Mala stanica" (TC "Mercator"), "Casamassima", "Mac Tire Pub", "Kod Brke", "Kazamat", "Streamline", "Vienna", "Olivia", "Lukijan", "Vila Vrbas", "Bizarre", "Jova bar", pekara "Malta", "By Miscela", "Kafeterija 5", "Bonafides", "Milky onassis", "Plan B", "MCB pivnica", "San Trope", "Sebastijan", "Alegro" i "Scorpion". U Prijedoru je pretresen ugostiteljski objekt "Voulez Vous". 

(Capital)

Komentari / 51

Ostavite komentar
Name

Đoko

28.12.2020 14:05

Niko na 30 lokacija nije pogledao jel naredba istekla.....? Svi nazad u skolu ... "Nikad nije kasno" S.Brijeg radi od 8 do 16h

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2020 18:05

Sposobni nema šta ???

Name

Ribolovac

28.12.2020 19:39

Sve napisano predstavlja tvrdnje koje iznosi advokat, koji zastupa vlasnike kafića i on pokušava da stvori pometnju izjavom kako je zastarila naredba. Rokovi u pravu teku od dana koji je naveden, a završavaju se nakon isteka broja dana koji su određeni samim rokom, osim u slučaju da poslednji dan roka pada u neradne dane ( dane vikenda i državne praznike) tada je posljednji dan roka, prvi naredni radni dan.

Name

Vipa

28.12.2020 20:09

Advokat nije ni politicar ni pravnik, pa ovaj o ZKP pojma nema. Pa koga ovaj moze braniti, a da ovako nesto izvali, ne zna kako se racunaju rokovi, ali zna leptir masnu da stavi. Majstore bolje ti je da i dalje vozis Dabica, nego da se hvatas ove rabote i igras tudjim sudbinama.

Name

Joco

28.12.2020 20:31

Petkovic i Kremenovic jedino znaju da ti iskamce zadnju marku, hostopleri zivi, a o pravu nista ne znaju. Ovaj drugi je mentor prvom, kako obrlatiti ljude u nesreci.

Name

Batar Lj. Beli

28.12.2020 20:37

Nije lijepo to sa fiksalnim kasama. Ziveli!

Name

Stanisavljevic

28.12.2020 14:11

Mup Rs je nasa institucija koju je mafija na vlasti otela od nas i koristi ga u mafijaske svrhe. Tu se nalaze najgori kriminalci koji su do te tacke korumpirani i nepismeni da svako njihovo djelovanje se moze oboriti na sudu jer obiluje nizom propusta i kad ih dobar advokat izreseta oni se pokupe sa suda a gradjani RS plate troskove polupismenih pripadnika tzv.Mupa

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.12.2020 16:52

Sve receno, svaka cast

Name

Milko

28.12.2020 17:30

Ministar psihopata, na ključnim mjestima poslušnici bez spodobnosti i znanja. I povrh svega korupcija. MUP ce se jednog dana sam ugasiti i preći na BH nivo, što je i cilj onih koji su postavili ovu vlast.

Name

d

28.12.2020 14:16

Samo hrabro Policijo i Tužilaštvo, za 100 godina nekoga će te procesurati po zakonu i pravilu. Lopove u zatvor. Hapsi policijo.

ODGOVORITE
Name

Bn

28.12.2020 14:25

Šta je bruka to sto su radili ili to sto su uradili

ODGOVORITE
Name

Niko

28.12.2020 14:37

Ma ovo je vecina lokala koji su bliski vlasti, i nek sad neko kaze da nije sve namjesteno

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2020 17:15

Zato i neće dobiti epilog na sudu zbog kao grešaka u proceduri. Bilo je u međuvremenu takođe i potkivanja.

Name

Amazon

28.12.2020 14:38

Pa i jeste cilj akcije bio DA NE USPIJE. Ko će snositi odgovornost??? Ko i dosad. Uigrana MAFIA!!!

ODGOVORITE
Name

Crni

28.12.2020 14:44

Pa kako ne razumjete, namjerno nezakonski da mogu zataškati nepravilnosti i krađu budžeta. Kod male Dodikice ne smiju ni to!!!!

ODGOVORITE
Name

pirke

28.12.2020 14:44

Petkovic i u zakonodavnoj i u pravosudnoj vlasti. Moze li to

ODGOVORITE
Name

Đuro

29.12.2020 08:52

Добра примједба. Очигледан примјер сукоба интереса, и то најопасније врсте. А ако стварно нису испоштовани рокови, све инволвиране тужиоце посмјењивати и довести нове. То су катастрофалне грешке. Плате у судовима и тужилаштвима су највише, тако да се за грешке ту мора драстично кажњавати. Хоћеш то да радиш, мораш онда то радити људски.

Name

balkan

28.12.2020 14:45

mislim da bi bilo korisno da odu kod porodice dodik i njima bliskim da vide da nemaju kos koju "ikonu" :) sigurno bi imali dosta toga da nadu i vide !

ODGOVORITE
Name

Realan

28.12.2020 14:49

Nisu ovi vlasnici lokala ni toliko čisti kao što se sad prikazuje. Ovde je u pitanju DIL na nivou pa je najbezbolnije da se navede kako je greška u sprovođenju istrage te da se nije poštovala procedura. Izvršiš ubistvo a istraga nije ispoštovala proceduru a ti slobodan iako su svi dokazi protiv tebe. Još jedan u nizu dokaza koliko imamo stručnih i sposobnih ljudi na ključnim mjestima

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

28.12.2020 15:10

Potpuno se slazem sa vasim 'realnim' komentarom...pao je veliki 'dil' izmedju vlasnika kafica-restorana sa vrhom vladajuce piramide. A moj lokal su zatvorili 2018 g na 15 dana + kazna zbog jednog neplacenog MTL -ovog racuna za fiskalnu kasu od 9 KM iz 2017 g (nije isao signal Poreskoj ) bez upozorenja i bilo kakvog razgovora.Samo zuta traka i tacka. Sram vas bilo, jednima ne date mira za najmanju sitnicu a ionako jedva sastavljaju kraj s krajem a drugi koji rade punom parom, na kvarno...njima sve prolazi. I zbog takvih kao sto su ovi sa duplim fiskalnim kasama, nas koji radimo sve regularno prozivaju i pljuju! Vlasnici ,nekoliko prozvanih lokala, pripadaju vladajucim strukturama pa su se nagodili i pronasli rjesenje ....ne bi me iznenadilo da traze i odstetu za dusevnu bol itd !!!!Gadi mi se i Poreska i svi ostali lazovi, preletaci i kriminalci. Samo kod nas sve moze i kriminal prolazi, jedna velika O od drzave! A ovdje se i te kako radi o teskom kriminalu.

Name

RE

28.12.2020 15:11

Naravno da nisu čisti, ali ovde nije u pitanju da se osujeti utaja PDV već se ispod žita pominje softverski program za duplo knjigovodstvo, a to se potencira samo, isključivo i jedino da bi dvorska firma Prointer radila program za nove fiskalne kase da se ponovo pupuni budžet nekoliko dvorskih porodica. Cilj opravdava sredstva, a smijepne, neozboljne se prave institucije RS, a MUP je tu perjanica brukanja.

Name

Nerealno

28.12.2020 15:24

ovi kao djavo kad nije imao sta raditi pa staroj sipo lug u p,,,.oni kad nemaju sta perusaju narod i krpe budzetske rupe jer nema para vise niko nista neda,,ovaj Teletina vise aranzmane i ne spominje,,niko zere neda.

Name

Milan

28.12.2020 15:37

Svaka čast za komentar.

Name

MilanB

28.12.2020 16:20

Nije ovde uopšte u pitanju stručnost već IGRA. Stručni su oni itekako, samo što ne rade za državu već privatne interese, koji su im vjerojatno plaćeni u evrićims

Name

Mirkan

29.12.2020 09:43

Još će i oštete da dobiju za pretrpljenu blamažu,bol i poslovanje. Taman da se namire za umanjenu dobit.

Name

Miki

28.12.2020 14:54

Ovim su oslobodjeni za kriminal, ako ga je uopste bilo. Nikad necemo saznati, izgleda.

ODGOVORITE
Name

BL

28.12.2020 14:55

Cudo pa imamo tekuce vode i struje u kucama...

ODGOVORITE
Name

Goran

28.12.2020 14:56

Planski zabrljali.

ODGOVORITE
Name

Kd

28.12.2020 14:57

Kakvi rokovi to je sve banda kriminalaca koja je oštetila državu za nekoliko milionske maraka ,policija može da izuzme predmete koji su predmeti krivičnog djela o potvrdu o oduzetim predmetima i stvarima zbog same hitnosti ,te od bojazni da će ti predmeti biti odbačeni,uništeni ili sakriveni.Nevidim šta je problem .

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2020 18:10

Kakva hitnost, kada im je trebalo više od propisanih 15 dana da izvrše pretres?

Name

RE Kd

30.12.2020 19:21

Problem je u tome, što ne znaš, a trebao bih da znaš Bolje i da ne znaš,ono što bih trebao da znaš. Da znaš, ne bio pisao ovako!!??

Name

Rašo

28.12.2020 15:00

Nadam se da NAŠA POLICIJA NIJE TOLIKO GLUPA I DA JE OVO POKUŠAJ ADVOKATA DA UBLAŽI SVE I ZAVRŠI SA UJEO VUK MAGARCA! NEDAJ SE POLICIJO JER AKO OVO PROĐE NEKAŽNJENO IZGUBIĆETE I OVO MALO POVJERENJA!

ODGOVORITE
Name

Policajac

28.12.2020 15:02

Glupost policija može da izvrši pregled a a za pregled netreba naredba suda. Ne izdaje tezilastvo naredbu za pretres već sud.Ove sve pohapsiti i osuditi da su ovo uradili u SVedskoj ili Danskoj vidio bi kolike bi kazne bile.

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2020 18:12

Šta si htio reći? Sud ili tužilaštvo?

Name

Premijer

28.12.2020 15:02

Ko sve radi na poslovima istraga privrednog i organizovanog kriminala nije ni cudo...ti ljudi su vecinom preskocili u svojoj karijeri nize organizacione jedinice i policijske poslove ili nisu ni radili vec dosli stranacki....to je tako kad vise nema ni p. od policije one sto je bila pre par godina...

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2020 18:13

Tako je to, zapišljavaju se podobni a ne sposobni.

Name

Re Milan

28.12.2020 15:21

A Agape.??????

ODGOVORITE
Name

Xxoo

28.12.2020 15:39

Koliko je samo razno raznih takvih akcija izvrseno.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

28.12.2020 15:46

VLASTI DOBRO-NECE BITI PROSVJEDA I IMAJU NEKU PODLOGU ZA NOVE FISKALNE KASE VLASNICIMA LOKALA DOBRO-NECE BITI PROCESUIRANI ZA PREKRSAJE I NASTAVICE DALJE SA USTALJENOM PRAKSOM POLICIJI DOBRO-POKAZALI KO JE GLAVNI I DA SVE ZNAJU STA KO RADI

ODGOVORITE
Name

7

28.12.2020 16:18

Kako je moguce da zaplijenite preko 400 kg droge a niko nije uhapsen i zadrzan?!?!? U kojem svijetu to ima, gdje, a zasjeda, a kako su dosli do informacija? Da li je ovo borba za prevlast nad mup-om?

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

28.12.2020 16:20

Hoće li konačno seljačina iz krnjeuše biti smjenjen i krivično odgovarati za zlodjela što je napravio smeće seosko.

ODGOVORITE
Name

Rajka

28.12.2020 16:26

A smije li uci u lokale dodikovih vladara cerkine ,zeta neznam tacno koeg ima ih vise bogst je covjek i u tome masalaJes smjeli u sinove lokale snajkine .

ODGOVORITE
Name

Graha diler sa znackom

28.12.2020 16:34

Hahahahahahahahahaha

ODGOVORITE
Name

Galeb

28.12.2020 16:54

Policija mup RS treba ukinuti odavno to je legion zla kriminala ,placke i kriminalaca

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.12.2020 16:56

I sad ce se napraviti novi sofver koji ce naravno praviti PROINTER. Da su celinici iz policije polupismeni to znamo vec a ali su i kriminalni a i to vec znamo. Dakle ova njihova igra je pokrice za kupovinu novog softvera,naravno sa parama iz budzeta

ODGOVORITE
Name

He

28.12.2020 16:57

A sta se cekalo? Da neko javne

ODGOVORITE
Name

Boki

28.12.2020 17:52

Agape i Drama, njih niko ne kontroliše.

ODGOVORITE
Name

Jelena

28.12.2020 18:02

Gospodin Maricic , direktor Poreske, konstantno spominje utaje, koverte, fiskalne racune itd ....zasto se sada ne izjasni o ovom teskom kriminalu, zasto suti????? Gdje su sada zute trake, zatvaranje i kaznjavanje prozvanih ugostiteljskih gromada?! Koliko mi je poznato, ljudi rade normalno, spremaju se za docek NG!!!! Bruka, koliko ste dvolicni i licimjerni!

ODGOVORITE
Name

Dušan

28.12.2020 19:08

Hoče li biti suspenzija svih policajaca koji su učestvovali???Tako nešto se desilo u FBIH kad su specijaci upali u restoran Zujevinu a nalog nije izdan,,,Svi suspendovani i otpušteni..NJih 19....Bez obzira što je nađena droga oružje....pare.....

ODGOVORITE
Name

Stanko

28.12.2020 22:15

A sta ima zakonito u republici srpskoj tu od sudstva tuzilastva policije i zdravstva sve je u kriminalu do vrata samo smjena nepodobnih

ODGOVORITE
Name

ooo Milicijo dje si

29.12.2020 10:48

Policija koja ne poznaje ili ne zeli da poznaje,zakone i prava...

ODGOVORITE