Новца нема за пољопривреднике, има за Проинтер

Да је набавка новог софтвера од привилеговане фирме, која је за само пар година скоро у потпуности преузела овдашње ИТ тржиште, министру Кошарцу много важнија од муке пољопривредника, показује и уговор у износу од 47.000 КМ без ПДВ-а са “Проинтером”. Уговор је склопљен 14. децембра, односно, у вријеме када су домаћи фармери већ увелико пријетили изласком на улицу.

Босна и Херцеговина 28.12.2020 | 13:05
Новца нема за пољопривреднике, има за Проинтер

Док пољопривредници из Републике Српске и Федерације БиХ протествују, тражећи оставку надлежног министра у Савјету министара БиХ због катастрофалног стања у домаћој пољопривреди, Сташа Кошарац је одлучио да своје министарство “почасти” новим информатичким системом вриједним око 55.000 КМ, сазнаје еТрафика.

 Наведено се уједно догађа тачно на годишњицу како је именован на актуелну функцију.

Наравно, ИТ фирма са којом је Министарство спољне трговине и економских односа склопило уговор о набавци опреме за одржавање пољопривредног информационог система је фамозни “Проинтер”, предузеће у којем је као консултант ангажован Игор Додик, син српског члана Предсједништва БиХ.

Да је набавка новог софтвера од привилеговане фирме, која је за само пар година скоро у потпуности преузела овдашње ИТ тржиште, министру Кошарцу много важнија од муке пољопривредника, показује и уговор у износу од 47.000 КМ без ПДВ-а са “Проинтером”. Уговор је склопљен 14. децембра, односно, у вријеме када су домаћи фармери већ увелико пријетили изласком на улицу.

А разлози због којих пољопривредници траже Кошарчеву оставку су бројни. Први је то, што за годину дана, откако се налази на челу Министарства спољне трговине и економских односа, ништа није урадио како би се ограничио енормни увоз меса у БиХ. Затим, због заштите увозничких лобија на штету домаћих произвођача, па све до тога да је у разговорима са представницима пољопривредника, како тврде саговорници нашег портала, показао велику ароганцију.

“Човјек појма нема о послу за који је задужен, а понаша се као да је не знам шта? Свађа се са људима, одбија да разговара са представницима пољопривредника који му нису по вољи, не познаје законе ни међународне споразуме. Да није тако, Кошарац би знао да је по Споразуму о стабилизацији и придруживању, који је БиХ потписала са ЕУ, домаћу производњу дозвољено заштитити царинама од нелојалне конкуренције”, каже за еТрафику Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ.

Он додаје и то, да је домаћа пољопривреда која је, како истиче, и раније била у тешкој ситуацији, за вријеме Кошарчевог мандата дотакла само дно.

“Кошарац је успио уништити чак и оно мало што је ваљало. Искључиво његовом кривицом фармерима из Федерације БиХ, скоро годину дана је био онемогућен извоз меса у Турску, а све из разлога што се наш вајни министар борио да извозну дозволу добије и једна фирма из Бијељине. Тај човјек нити шта зна, нити је шта добро урадио за ову годину дана. Око тога су јединствени сви пољопривредници – и они из Републике Српске и ми из Федерације. Због тога и излазимо на протесте. Тражимо увођење прелевмана од двије марке по килограму и десет одсто царине у трајању од двије године, што је у складу са ССП-ом. Сељачка мука је заједничка и сви имамо исте проблеме”, каже Бићо.

Са каквим мукама и проблемима се сусрећу домаћи фармери, најбоље показују званични подаци, и то они који се односе само на увоз говеђег меса у БиХ.

На основу поменутих података, увоз говедине из земаља чланица ЕУ, прије либерализације и ступања на снагу ССП-а 2007. године, укупно је износио 159 тона, да би та количина 2018. нарасла на 22.235 тона, односно, за чак 14 пута или 1.398 одсто!

Истовремено, уочени су драматични поремећаји у домаћој производњи, тако да је крајем прошле године дошло до готово потпуног застоја у откупу товних грла од домаћих произвођача.

Да би цијела ствар била занимљивија, у свјетлу ових података, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ је прошле године, у вријеме када се на његовом челу налазио Мирко Шаровић, предлагало Савјету министара БиХ увођење заштитиних царина на увоз говеђег меса, али је то било стопирано због смјене власти у заједничким институцијама.

У наведеном приједлогу, између осталог, истицало се да “за провођење таквих одлука нису потребна додатна финансијска средства из буџета институција и међународних обавеза БиХ”, те да би увођење заштитних царина, како је наведено, било у складу са важећим Законом о Савјету министара БиХ. Односи се на Члан 17., затим, Члан 30. Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, као и другим законским и подзаконским актима.

Потпредсједник Савеза пољопривредних произвођача РС, Ранко Сарајлић, за еТрафику истиче, да је једна од главних ствари које је Сташа Кошарац обећао, када је долазио на позицију министра спољне трговине и економских односа БиХ, било доношење мјера којима ће домаћи пољопривредни произвођачи и фармери бити заштићени од прекомјерног увоза.

“Шта је Кошарац испунио од обећаног? Дословно ништа! Нула! Осим њега, иста обећања о заштити домаће производње давао је и садашњи српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Ништа од тога није испуњено. Наши фармери не могу да конкуришу увозничким лобијима и њиховим ниским цијенама, тако да су протести једино што нам је преостало”, тврди Сарајлић.

Оцјену “нула” за досадашњи ангажман министра Кошарца на побољшању положаја домаћих фармера, али и пољопривреде уопште, дао нам је и Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице.

“Тај човјек се очигледно није снашао на положају на који је постављен, нити шта зна, нити је било шта радио. О каквој се осионости и бахатости ради, говори и то, да је прије десетак дана, када смо донијели одлуку да 28. децембра блокирамо царинске терминале у Градишки и Бијељини, Кошарац одбио да нас прими на разговор како бисмо покушали доћи до неког рјешења. Ако има имало образа и морала, Кошарац би се сам требао повући са функције којој, очигледно, није дорастао”, каже Бакајлић за наш портал.

Тврдње домаћих фармера, да Сташа Кошарац за вријеме свог једногодишњег министровања није радио баш ништа, ипак, нису сасвим тачне. Иако је министар спољне трговине и економских односа БиХ, заиста био прилично невидљив у области која му је повјерена на управљање, Кошарац је од децембра прошле године, када је именован за министра, па до данас већ два пута успио да уђе у жижу интересовања овдашње јавности.

Први пут је то било почетком маја ове године, када га је камера “ухватила” са томпусом у зубима на ‘корона дернеку’ у једној сарајевској кафани, и то у јеку тадашњих најригорознијих епидемиолошких мјера. Други пут се Кошарчево име помињало, у готово свим овдашњим медијима, прије петанестак дана, када га је његова супруга јавно оптужила за породично насиље.

Најновија Кошарчева егзибиција, односно, набавка информатичке опреме од фирме са којом је повезан син његовог страначког шефа, и то у јеку захтјева пољопривредника за његовом смјеном, није претјерано изненадила шефа Посланичког клуба СДС-а у Народној скупштини РС, Миладина Станића.

Он за еТрафику тврди да се министар Кошарац показао потпуно неспособним за дужност која му је повјерена, али да је, према Станићевим ријечима, “доказано вјешт у разним марифетлуцима”.

“Кошарац не жели да заштити домаће пољопривреднике јер га плаћају увознички лобији. Све што је обећао, слагао је. То је један лажов и неспособњаковић. Једино за шта је способан јесте да се бави преварама. То што је усред ове кризе договорио посао с ‘Проинтером’, само показује о каквом се човјеку ради”, каже Станић.

С друге стране, на оптужбе пољопривредника да Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, ништа није урадило на њиховој заштити, министар Кошарац тврди да је у овој години смањен увоз и свињског и говеђег меса. Он је, такође, рекао да је “из разговора са представницима пољопривредних произвођача, евидентно да је код откупа домаћег меса цијена највећи проблем”.

“Међутим, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ нема законску основу да дефинише цијену, нити може да утиче на подстицајне мјере које доносе ентитети. Однос је на нивоу примарних произвођача, прерађивача и ентитетских министарстава. Као ресорни министар, немам законску основу да доносим мјере ограничења или забране, нити желим да кршим постојеће међународне уговоре, првенствено због чињенице да бисмо могли сносити огромне посљедице у случају реципрочних мјера”, поручио је Кошарац.

(БН/еТрафика)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

РАСПУЦХИН

28.12.2020 12:21

Ово одијело на њему са све марамчетом у џепићу не иде уз ону брљу-ракијетину коју подваљује народу. Кожух и гумени опанци? Да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

28.12.2020 13:50

Ниста овај Клосарац и његов газда Додик нису испунили мислим само су испразнили и слагали све стосу обецали..Тај КрадоПроинтер ојади ову дрзаву и овај народ скупље услуге проинтера него све остало..такоти је то када тије бог отац..

Name

Радивоје

28.12.2020 14:43

Подрска насим пољопривредницима косарац је на функцији као слика на зиду и он се не пита ниста

Name

Ухх

28.12.2020 14:56

Јел то брада звања или брада ср...?

Name

Сале

28.12.2020 22:36

Шта друго рећи, Клошарац

Name

Он

28.12.2020 12:22

и не зна ста је рекао,лопина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

28.12.2020 12:28

Какву је ово браду почео да узгаја ,проверите му и ногавице колике су ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

28.12.2020 12:28

Све су унистили, цему оволика фрка на те политицаре кад их јос и бирате.Понасају се тако као да им је тата све то зарадио и оставио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

28.12.2020 12:29

..... и за гаражу од 35 милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

28.12.2020 12:30

клосарац какоте није стид за тебе има сто ниста нерадис избореси добијо преко две бандере којецети цинит крст на гробу срамте било ти немас осецаја за своју породицу алицетисе ово обит о главу кадтад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

28.12.2020 12:30

Обзиром којој партији припада, не би ме чудило да посавјетује Пољопривреднике да се удруже у "Солхозе и Колхозе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

28.12.2020 12:31

Незнам сто нападате клосарца? Цовјек не зна то да ради. За њега су само проводи,свелерација,пљацка...Мора да плати проинтеру због свог радног мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2020 13:52

Потпуно си управу он док вода свалерке и троси наридне паре постои за то нека кауција..

Name

БЛ

28.12.2020 12:35

ОЦИТО ДА ОВАЈ ЦОВЈЕК НИЈЕ ДОРАСТАО ФУНКЦИЈИ ХИТНО ДАТИ РЕСОР НЕКОМ КО ЦЕ ЗНАТИ РАДИТИ ТАЈ ПОСАО НЕКОБОЗ СТРУКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2020 13:20

ЈЕЛ ОВО ОНАЈ ТОМПУС СТО СВОЈОЈ ЗЕНИ КАЗЕ ДА ЈЕ ЊЕГОВА СВАЛЕРАЦИЈА НОРМАЛНА СТВАР?

Name

Ре БЛ

28.12.2020 17:25

Смијенио би њега Рудоња али не да Бакир. Тако је бар Рудоња тврдио прије пар мјесеци.

Name

МАДУРО

28.12.2020 12:36

Игору и требају паре јер тата га је големо задужио код Слободана Павловића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вогосца

28.12.2020 12:40

Требаце му на робији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

28.12.2020 12:42

Кепец,насилник и тзв министар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2020 15:33

Немој тако, савјетници су му још гори од њега. Има и пресуђиваних за лоповлуке, а нису били на робији. Разумију се у спољну трговину као Муса Кесеџија у мобилни телефон.

Name

Ре

28.12.2020 16:18

Немој тако, савјетници су му још гори од њега. Има и пресуђиваних за лоповлуке, а нису били на робији. Разумију се у спољну трговину као Муса Кесеџија у мобилни телефон.

Name

Пеђа

28.12.2020 12:51

Дати рок,да се тај папак протјера из Владе РС. И то што прије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИК ЦИРКУС

28.12.2020 13:04

ЈОС ЈЕДАН ИЗ ПЉАЦКАСЈОГ ДОДИК ЦИРКУСА. ТИ СВЕ ОПЉАЦКАСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

28.12.2020 13:10

Овакви ликови који су завршили тачније купили неки приватни факултет у четрдесетим годинама живота и одмах функција, а таквих је доста нас је уништила. У Сремској Каменици Фабуси и Индустријски менаџменти забједно поподне завршите. Слични су приватни и у Бања Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

28.12.2020 13:11

Пише овако:Додиково стање добро,није више позитиван.Па није ни био позитиван,стоко секташка са ртрс-а.Све је представа за крезубе као и овај идиот Сташа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун Луне Шћекић

28.12.2020 13:15

А јесте запели за јадни Пеоинтер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.12.2020 22:19

Неће се ваљда дијете дрогирати?

Name

Реално

28.12.2020 13:15

Па знате ли ви колико је скуп лифестyле који имају младји цланови породице Додик, јел ви мислите да се мозе са платом од 1000 марака зивјети и путовати онако како то цине Ивана и Игор, Горица и њен супруг? Њима треба мјесецно висе десетина хиљада марака а без Проинтера и осталих настиманих послова теско да су способни доци до те цифре На вама је народе хоцете ли им то дозволити, ако гласата за Милорада Додика директно сте дали сагласност за пљацку будзета од стране Проинтера!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Икона

28.12.2020 13:18

Вазно је, да се има пара за ИТ-фирму „Проинтер“ а остали нек цркну. Свему долази некад крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда Правда

28.12.2020 13:23

Лијепо је рекла његова супруга да ништа не ради већ се само швалерише о трошку Државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

28.12.2020 13:53

Са дипломом приватног факултета ти министар. Без икаквог искуства у привреди, ово само у БиХ може бити

Name

Зв

28.12.2020 13:29

Е мој главоња, требало је да се дрзис парламента као и остали дудуци. Нису те министарске фотеље за оне који нити су сколу заврсили нити су несто у зивоту постено радили. Зацас то постане оцигледно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СК

28.12.2020 13:48

Одлази полако Сташица шта он зна о пољопривреди, није то швалерација по Златибору у чему је врло успјешан. Да има слуха сам бих отишао са функције после катастрофалних резултата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

28.12.2020 15:54

Мора се одузити проинтеру за радно мјесто а знање није битноо само партијскааа пислусност!!!бахацењееее за Гинисаа

Name

Софтвер

28.12.2020 13:59

Е ако је за софтвер,онда нема проблема,сад кад се у систем увезу трактори,комбајни,оранице,стаје има да нам крене,догурацемо до он лајн продаје.Технологија је у слузби рада,а не нерада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ау

28.12.2020 14:21

Па овај нијеее ни за цобанаа а камоли за министра!!!која дрскост сат партијаа има са знањем срамотааа па он незнаа ниста лупа ко мсксим по дивизији!!цовјек за годину данy нити је ста урадио нити ста зна !!страсно људи скидајтеее те партијасее досли су нам главе партијски послусници а без знања без морала неписмени са купљеним дипломамааа° !!а овај дрзник је поодавно требсо бити дкинут!!али дрзи га партија због проинтерааа не због пољопривредникаа!!у њих је партијааа најбољаа привреднаа гранааа!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

28.12.2020 14:25

ОВАЈ ЛИК КАД СЕ ПОЈАВИ БИЛО ГДЈЕ НА ВИЈЕСТИМА ТАЈ ДАН СРЕЋЕ НЕМА ЗА ЦИЈЕЛУ РС ПА И БИХ. НАЈБОЉЕ ДА СЕ СМЈЕСТИ НЕГДЈЕ У ПЕЋИНУ ОН И ЊЕГОВА СПОНЗОРУША ДА ИХ НЕВИДИ НИ СУНЦЕ НИ МЈЕСЕЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бзв

28.12.2020 14:51

Поднеси оставку неспособни цовјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

28.12.2020 15:17

МА БОЛИ ЊЕГА КУ..... ЗА НАРОД И ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ.....ЕВО У ХРВАЦКОЈ ОПЕТ ЗЕМЉОТРЕС И КАД ПОСТАВЕ РАДИОАКТИВНИ ОТПАД И ЗАРУСИ СЕ ЗЕМЉОТРЕСОМ НЕСТАЦЕ И НОВОГ ГРАДА И СВЕ ДО БАЊА ЛУКЕ.....А БОГАМИ НАС ПРИРОДА ОПОМИЊЕ..а кокосарца боли дјон да ријесава то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Персон

28.12.2020 15:36

Немојте насег Министра!!Не купује он то ради себе него ради предузеце..Тај це софтвер он уградити пољопр.у тракторе,да сами ору и зубе,а они це сједити и тапсати насем свалеру на батерије...!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

28.12.2020 15:39

Несрецо поднеси оставку јер ниси струцан за тај посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоси

28.12.2020 15:42

Поднеси оставку и поведи оног Илица из Зворника, не знате се ви понасати за те функције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

28.12.2020 15:56

Ама схватите више да њи боли нека ствар за нама...Ако их се не бојите,зашто шутите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјидји

28.12.2020 16:11

ПОДРСКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМ НЕКА БУДУ СЛОЗНИ ДО КРАЈА .ОТИЦЕ КОСАРАЦ БРЗО ,А И ВЛАДА ЦЕ ДА ПАДНЕ , ЈЕР ДРЗАВА ЗИВИ ОД ПОЛОПРИВРЕДЕ . ИСКРЕНИ ПОЗДРАВ ЗА ПОЛОПРИВРЕДНИКЕ И ЗА СВЕ ОНЕ КОЈИ ИСТО МИСЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

28.12.2020 16:46

КОШАРАЦ,ОБИЧНИ ЉУДСКИ ОТПАД И ОЛОШ КОЈИ РАДИ СВЕ ДРУГО,А НЕ ЗА НАРОД,ЉУШТУРА ОД ЧОВИЈЕКА ПУНИ ЏЕПОВЕ И СНАБДИЈЕВА ЉУБАВНИЦУ ШТА ГА БРИГА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ.ДОДИК СА СОБОМ ДОВЕО ОЛОШ ИЗ РСе И ПОСТАВИО НА ФУНКЦИЈЕ ДА УРУШАВАЈУ БиХ,А ТИМЕНАЈВИШЕ УРУШИЛИ РСу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.12.2020 17:04

Презиме му све говори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

28.12.2020 17:47

Овај је своју дјецу напустио да се брине о нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсолутно си неспособан

28.12.2020 18:34

Неструцан, неодговоран, није то функција за млацење празне сламе, него са асукати рукаве и озбиљно са знањем радити сто се оцекује,резултати од опстег интерwса....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клошарац

28.12.2020 20:42

Ја неспособан? Шта сам брље продао, а ви лочите народе, а ја неспособан, хе, хе!

Name

Мимо

29.12.2020 05:46

Јад видим ову сугаву сподобу смуци ми се зивот!Ко све мозе бити министар,је...м те дрзаво!

ОДГОВОРИТЕ