Novca nema za poljoprivrednike, ima za Prointer

Da je nabavka novog softvera od privilegovane firme, koja je za samo par godina skoro u potpunosti preuzela ovdašnje IT tržište, ministru Košarcu mnogo važnija od muke poljoprivrednika, pokazuje i ugovor u iznosu od 47.000 KM bez PDV-a sa “Prointerom”. Ugovor je sklopljen 14. decembra, odnosno, u vrijeme kada su domaći farmeri već uveliko prijetili izlaskom na ulicu.

Bosna i Hercegovina 28.12.2020 | 13:05
Novca nema za poljoprivrednike, ima za Prointer

Dok poljoprivrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH protestvuju, tražeći ostavku nadležnog ministra u Savjetu ministara BiH zbog katastrofalnog stanja u domaćoj poljoprivredi, Staša Košarac je odlučio da svoje ministarstvo “počasti” novim informatičkim sistemom vrijednim oko 55.000 KM, saznaje eTrafika.

 Navedeno se ujedno događa tačno na godišnjicu kako je imenovan na aktuelnu funkciju.

Naravno, IT firma sa kojom je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sklopilo ugovor o nabavci opreme za održavanje poljoprivrednog informacionog sistema je famozni “Prointer”, preduzeće u kojem je kao konsultant angažovan Igor Dodik, sin srpskog člana Predsjedništva BiH.

Da je nabavka novog softvera od privilegovane firme, koja je za samo par godina skoro u potpunosti preuzela ovdašnje IT tržište, ministru Košarcu mnogo važnija od muke poljoprivrednika, pokazuje i ugovor u iznosu od 47.000 KM bez PDV-a sa “Prointerom”. Ugovor je sklopljen 14. decembra, odnosno, u vrijeme kada su domaći farmeri već uveliko prijetili izlaskom na ulicu.

A razlozi zbog kojih poljoprivrednici traže Košarčevu ostavku su brojni. Prvi je to, što za godinu dana, otkako se nalazi na čelu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, ništa nije uradio kako bi se ograničio enormni uvoz mesa u BiH. Zatim, zbog zaštite uvozničkih lobija na štetu domaćih proizvođača, pa sve do toga da je u razgovorima sa predstavnicima poljoprivrednika, kako tvrde sagovornici našeg portala, pokazao veliku aroganciju.

“Čovjek pojma nema o poslu za koji je zadužen, a ponaša se kao da je ne znam šta? Svađa se sa ljudima, odbija da razgovara sa predstavnicima poljoprivrednika koji mu nisu po volji, ne poznaje zakone ni međunarodne sporazume. Da nije tako, Košarac bi znao da je po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je BiH potpisala sa EU, domaću proizvodnju dozvoljeno zaštititi carinama od nelojalne konkurencije”, kaže za eTrafiku Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

On dodaje i to, da je domaća poljoprivreda koja je, kako ističe, i ranije bila u teškoj situaciji, za vrijeme Košarčevog mandata dotakla samo dno.

“Košarac je uspio uništiti čak i ono malo što je valjalo. Isključivo njegovom krivicom farmerima iz Federacije BiH, skoro godinu dana je bio onemogućen izvoz mesa u Tursku, a sve iz razloga što se naš vajni ministar borio da izvoznu dozvolu dobije i jedna firma iz Bijeljine. Taj čovjek niti šta zna, niti je šta dobro uradio za ovu godinu dana. Oko toga su jedinstveni svi poljoprivrednici – i oni iz Republike Srpske i mi iz Federacije. Zbog toga i izlazimo na proteste. Tražimo uvođenje prelevmana od dvije marke po kilogramu i deset odsto carine u trajanju od dvije godine, što je u skladu sa SSP-om. Seljačka muka je zajednička i svi imamo iste probleme”, kaže Bićo.

Sa kakvim mukama i problemima se susreću domaći farmeri, najbolje pokazuju zvanični podaci, i to oni koji se odnose samo na uvoz goveđeg mesa u BiH.

Na osnovu pomenutih podataka, uvoz govedine iz zemalja članica EU, prije liberalizacije i stupanja na snagu SSP-a 2007. godine, ukupno je iznosio 159 tona, da bi ta količina 2018. narasla na 22.235 tona, odnosno, za čak 14 puta ili 1.398 odsto!

Istovremeno, uočeni su dramatični poremećaji u domaćoj proizvodnji, tako da je krajem prošle godine došlo do gotovo potpunog zastoja u otkupu tovnih grla od domaćih proizvođača.

Da bi cijela stvar bila zanimljivija, u svjetlu ovih podataka, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je prošle godine, u vrijeme kada se na njegovom čelu nalazio Mirko Šarović, predlagalo Savjetu ministara BiH uvođenje zaštitinih carina na uvoz goveđeg mesa, ali je to bilo stopirano zbog smjene vlasti u zajedničkim institucijama.

U navedenom prijedlogu, između ostalog, isticalo se da “za provođenje takvih odluka nisu potrebna dodatna finansijska sredstva iz budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH”, te da bi uvođenje zaštitnih carina, kako je navedeno, bilo u skladu sa važećim Zakonom o Savjetu ministara BiH. Odnosi se na Član 17., zatim, Član 30. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, kao i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Potpredsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, Ranko Sarajlić, za eTrafiku ističe, da je jedna od glavnih stvari koje je Staša Košarac obećao, kada je dolazio na poziciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, bilo donošenje mjera kojima će domaći poljoprivredni proizvođači i farmeri biti zaštićeni od prekomjernog uvoza.

“Šta je Košarac ispunio od obećanog? Doslovno ništa! Nula! Osim njega, ista obećanja o zaštiti domaće proizvodnje davao je i sadašnji srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Ništa od toga nije ispunjeno. Naši farmeri ne mogu da konkurišu uvozničkim lobijima i njihovim niskim cijenama, tako da su protesti jedino što nam je preostalo”, tvrdi Sarajlić.

Ocjenu “nula” za dosadašnji angažman ministra Košarca na poboljšanju položaja domaćih farmera, ali i poljoprivrede uopšte, dao nam je i Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

“Taj čovjek se očigledno nije snašao na položaju na koji je postavljen, niti šta zna, niti je bilo šta radio. O kakvoj se osionosti i bahatosti radi, govori i to, da je prije desetak dana, kada smo donijeli odluku da 28. decembra blokiramo carinske terminale u Gradiški i Bijeljini, Košarac odbio da nas primi na razgovor kako bismo pokušali doći do nekog rješenja. Ako ima imalo obraza i morala, Košarac bi se sam trebao povući sa funkcije kojoj, očigledno, nije dorastao”, kaže Bakajlić za naš portal.

Tvrdnje domaćih farmera, da Staša Košarac za vrijeme svog jednogodišnjeg ministrovanja nije radio baš ništa, ipak, nisu sasvim tačne. Iako je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zaista bio prilično nevidljiv u oblasti koja mu je povjerena na upravljanje, Košarac je od decembra prošle godine, kada je imenovan za ministra, pa do danas već dva puta uspio da uđe u žižu interesovanja ovdašnje javnosti.

Prvi put je to bilo početkom maja ove godine, kada ga je kamera “uhvatila” sa tompusom u zubima na ‘korona derneku’ u jednoj sarajevskoj kafani, i to u jeku tadašnjih najrigoroznijih epidemioloških mjera. Drugi put se Košarčevo ime pominjalo, u gotovo svim ovdašnjim medijima, prije petanestak dana, kada ga je njegova supruga javno optužila za porodično nasilje.

Najnovija Košarčeva egzibicija, odnosno, nabavka informatičke opreme od firme sa kojom je povezan sin njegovog stranačkog šefa, i to u jeku zahtjeva poljoprivrednika za njegovom smjenom, nije pretjerano iznenadila šefa Poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS, Miladina Stanića.

On za eTrafiku tvrdi da se ministar Košarac pokazao potpuno nesposobnim za dužnost koja mu je povjerena, ali da je, prema Stanićevim riječima, “dokazano vješt u raznim marifetlucima”.

“Košarac ne želi da zaštiti domaće poljoprivrednike jer ga plaćaju uvoznički lobiji. Sve što je obećao, slagao je. To je jedan lažov i nesposobnjaković. Jedino za šta je sposoban jeste da se bavi prevarama. To što je usred ove krize dogovorio posao s ‘Prointerom’, samo pokazuje o kakvom se čovjeku radi”, kaže Stanić.

S druge strane, na optužbe poljoprivrednika da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ništa nije uradilo na njihovoj zaštiti, ministar Košarac tvrdi da je u ovoj godini smanjen uvoz i svinjskog i goveđeg mesa. On je, takođe, rekao da je “iz razgovora sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, evidentno da je kod otkupa domaćeg mesa cijena najveći problem”.

“Međutim, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nema zakonsku osnovu da definiše cijenu, niti može da utiče na podsticajne mjere koje donose entiteti. Odnos je na nivou primarnih proizvođača, prerađivača i entitetskih ministarstava. Kao resorni ministar, nemam zakonsku osnovu da donosim mjere ograničenja ili zabrane, niti želim da kršim postojeće međunarodne ugovore, prvenstveno zbog činjenice da bismo mogli snositi ogromne posljedice u slučaju recipročnih mjera”, poručio je Košarac.

(BN/eTrafika)

Komentari / 50

Ostavite komentar
Name

RASPUCHIN

28.12.2020 13:21

Ово одијело на њему са све марамчетом у џепићу не иде уз ону брљу-ракијетину коју подваљује народу. Кожух и гумени опанци? Да.

ODGOVORITE
Name

Gojko

28.12.2020 14:50

Nista ovaj Klosarac i njegov gazda Dodik nisu ispunili mislim samo su ispraznili i slagali sve stosu obecali..Taj KradoProinter ojadi ovu drzavu i ovaj narod skuplje usluge prointera nego sve ostalo..takoti je to kada tije bog otac..

Name

Radivoje

28.12.2020 15:43

Podrska nasim poljoprivrednicima kosarac je na funkciji kao slika na zidu i on se ne pita nista

Name

Uhh

28.12.2020 15:56

Jel to brada zvanja ili brada sr...?

Name

Sale

28.12.2020 23:36

Šta drugo reći, Klošarac

Name

On

28.12.2020 13:22

i ne zna sta je rekao,lopina.

ODGOVORITE
Name

Zlaja

28.12.2020 13:28

Kakvu je ovo bradu počeo da uzgaja ,proverite mu i nogavice kolike su ?!

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

28.12.2020 13:28

Sve su unistili, cemu ovolika frka na te politicare kad ih jos i birate.Ponasaju se tako kao da im je tata sve to zaradio i ostavio.

ODGOVORITE
Name

Da

28.12.2020 13:29

..... i za garažu od 35 miliona

ODGOVORITE
Name

xxx

28.12.2020 13:30

klosarac kakote nije stid za tebe ima sto nista neradis izboresi dobijo preko dve bandere kojeceti cinit krst na grobu sramte bilo ti nemas osecaja za svoju porodicu alicetise ovo obit o glavu kadtad

ODGOVORITE
Name

Prof. Dr. Šupket Čmarević

28.12.2020 13:30

Obzirom kojoj partiji pripada, ne bi me čudilo da posavjetuje Poljoprivrednike da se udruže u "Solhoze i Kolhoze".

ODGOVORITE
Name

Borac

28.12.2020 13:31

Neznam sto napadate klosarca? Covjek ne zna to da radi. Za njega su samo provodi,sveleracija,pljacka...Mora da plati prointeru zbog svog radnog mjesta.

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2020 14:52

Potpuno si upravu on dok voda svalerke i trosi naridne pare postoi za to neka kaucija..

Name

BL

28.12.2020 13:35

OCITO DA OVAJ COVJEK NIJE DORASTAO FUNKCIJI HITNO DATI RESOR NEKOM KO CE ZNATI RADITI TAJ POSAO NEKOBOZ STRUKE

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2020 14:20

JEL OVO ONAJ TOMPUS STO SVOJOJ ZENI KAZE DA JE NJEGOVA SVALERACIJA NORMALNA STVAR😀

Name

Re BL

28.12.2020 18:25

Smijenio bi njega Rudonja ali ne da Bakir. Tako je bar Rudonja tvrdio prije par mjeseci.

Name

MADURO

28.12.2020 13:36

Igoru i trebaju pare jer tata ga je golemo zadužio kod Slobodana Pavlovića

ODGOVORITE
Name

Vogosca

28.12.2020 13:40

Trebace mu na robiji

ODGOVORITE
Name

Olja

28.12.2020 13:42

Kepec,nasilnik i tzv ministar

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2020 16:33

Nemoj tako, savjetnici su mu još gori od njega. Ima i presuđivanih za lopovluke, a nisu bili na robiji. Razumiju se u spoljnu trgovinu kao Musa Kesedžija u mobilni telefon.

Name

Re

28.12.2020 17:18

Nemoj tako, savjetnici su mu još gori od njega. Ima i presuđivanih za lopovluke, a nisu bili na robiji. Razumiju se u spoljnu trgovinu kao Musa Kesedžija u mobilni telefon.

Name

Пеђа

28.12.2020 13:51

Дати рок,да се тај папак протјера из Владе РС. И то што прије!

ODGOVORITE
Name

DODIK CIRKUS

28.12.2020 14:04

JOS JEDAN IZ PLJACKASJOG DODIK CIRKUSA. TI SVE OPLJACKASE.

ODGOVORITE
Name

Rale

28.12.2020 14:10

Ovakvi likovi koji su završili tačnije kupili neki privatni fakultet u četrdesetim godinama života i odmah funkcija, a takvih je dosta nas je uništila. U Sremskoj Kamenici Fabusi i Industrijski menadžmenti zabjedno popodne završite. Slični su privatni i u Banja Luci.

ODGOVORITE
Name

Regan

28.12.2020 14:11

Piše ovako:Dodikovo stanje dobro,nije više pozitivan.Pa nije ni bio pozitivan,stoko sektaška sa rtrs-a.Sve je predstava za krezube kao i ovaj idiot Staša

ODGOVORITE
Name

Milun Lune Šćekić

28.12.2020 14:15

A jeste zapeli za jadni Peointer

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2020 23:19

Neće se valjda dijete drogirati?

Name

Realno

28.12.2020 14:15

Pa znate li vi koliko je skup lifestyle koji imaju mladji clanovi porodice Dodik, jel vi mislite da se moze sa platom od 1000 maraka zivjeti i putovati onako kako to cine Ivana i Igor, Gorica i njen suprug? Njima treba mjesecno vise desetina hiljada maraka a bez Prointera i ostalih nastimanih poslova tesko da su sposobni doci do te cifre Na vama je narode hocete li im to dozvoliti, ako glasata za Milorada Dodika direktno ste dali saglasnost za pljacku budzeta od strane Prointera!

ODGOVORITE
Name

Mile Ikona

28.12.2020 14:18

Vazno je, da se ima para za IT-firmu „Prointer“ a ostali nek crknu. Svemu dolazi nekad kraj.

ODGOVORITE
Name

Pravda Pravda

28.12.2020 14:23

Lijepo je rekla njegova supruga da ništa ne radi već se samo švaleriše o trošku Države.

ODGOVORITE
Name

Jovica

28.12.2020 14:53

Sa diplomom privatnog fakulteta ti ministar. Bez ikakvog iskustva u privredi, ovo samo u BiH može biti

Name

Zv

28.12.2020 14:29

E moj glavonja, trebalo je da se drzis parlamenta kao i ostali duduci. Nisu te ministarske fotelje za one koji niti su skolu zavrsili niti su nesto u zivotu posteno radili. Zacas to postane ocigledno...

ODGOVORITE
Name

SK

28.12.2020 14:48

Odlazi polako Stašica šta on zna o poljoprivredi, nije to švaleracija po Zlatiboru u čemu je vrlo uspješan. Da ima sluha sam bih otišao sa funkcije posle katastrofalnih rezultata.

ODGOVORITE
Name

Pa

28.12.2020 16:54

Mora se oduziti prointeru za radno mjesto a znanje nije bitnoo samo partijskaaa pislusnost!!!bahacenjeeee za Ginisaa

Name

Softver

28.12.2020 14:59

E ako je za softver,onda nema problema,sad kad se u sistem uvezu traktori,kombajni,oranice,staje ima da nam krene,doguracemo do on lajn prodaje.Tehnologija je u sluzbi rada,a ne nerada.

ODGOVORITE
Name

Au

28.12.2020 15:21

Pa ovaj nijeee ni za cobanaa a kamoli za ministra!!!koja drskost sat partijaa ima sa znanjem sramotaaa pa on neznaa nista lupa ko msksim po diviziji!!covjek za godinu dany niti je sta uradio niti sta zna !!strasno ljudi skidajteee te partijasee dosli su nam glave partijski poslusnici a bez znanja bez morala nepismeni sa kupljenim diplomamaaa° !!a ovaj drznik je poodavno trebso biti dkinut!!ali drzi ga partija zbog prointeraaa ne zbog poljoprivrednikaa!!u njih je partijaaa najboljaa privrednaa granaaa!!

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

28.12.2020 15:25

OVAJ LIK KAD SE POJAVI BILO GDJE NA VIJESTIMA TAJ DAN SREĆE NEMA ZA CIJELU RS PA I BIH. NAJBOLJE DA SE SMJESTI NEGDJE U PEĆINU ON I NJEGOVA SPONZORUŠA DA IH NEVIDI NI SUNCE NI MJESEC.

ODGOVORITE
Name

Bzv

28.12.2020 15:51

Podnesi ostavku nesposobni covjece.

ODGOVORITE
Name

Paja

28.12.2020 16:17

MA BOLI NJEGA KU..... ZA NAROD I POLJOPRIVREDNIKE.....EVO U HRVACKOJ OPET ZEMLJOTRES I KAD POSTAVE RADIOAKTIVNI OTPAD I ZARUSI SE ZEMLJOTRESOM NESTACE I NOVOG GRADA I SVE DO BANJA LUKE.....A BOGAMI NAS PRIRODA OPOMINJE..a kokosarca boli djon da rijesava to...

ODGOVORITE
Name

Person

28.12.2020 16:36

Nemojte naseg Ministra!!Ne kupuje on to radi sebe nego radi preduzece..Taj ce softver on ugraditi poljopr.u traktore,da sami oru i zube,a oni ce sjediti i tapsati nasem svaleru na baterije...!!

ODGOVORITE
Name

Zna se

28.12.2020 16:39

Nesreco podnesi ostavku jer nisi strucan za taj posao.

ODGOVORITE
Name

Losi

28.12.2020 16:42

Podnesi ostavku i povedi onog Ilica iz Zvornika, ne znate se vi ponasati za te funkcije.

ODGOVORITE
Name

....

28.12.2020 16:56

Ama shvatite više da nji boli neka stvar za nama...Ako ih se ne bojite,zašto šutite

ODGOVORITE
Name

Djidji

28.12.2020 17:11

PODRSKA POLJOPRIVREDNICIM NEKA BUDU SLOZNI DO KRAJA .OTICE KOSARAC BRZO ,A I VLADA CE DA PADNE , JER DRZAVA ZIVI OD POLOPRIVREDE . ISKRENI POZDRAV ZA POLOPRIVREDNIKE I ZA SVE ONE KOJI ISTO MISLE

ODGOVORITE
Name

Zoki

28.12.2020 17:46

KOŠARAC,OBIČNI LJUDSKI OTPAD I OLOŠ KOJI RADI SVE DRUGO,A NE ZA NAROD,LJUŠTURA OD ČOVIJEKA PUNI DŽEPOVE I SNABDIJEVA LJUBAVNICU ŠTA GA BRIGA ZA POLJOPRIVREDNIKE.DODIK SA SOBOM DOVEO OLOŠ IZ RSe I POSTAVIO NA FUNKCIJE DA URUŠAVAJU BiH,A TIMENAJVIŠE URUŠILI RSu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.12.2020 18:04

Prezime mu sve govori

ODGOVORITE
Name

Krajina

28.12.2020 18:47

Ovaj je svoju djecu napustio da se brine o nama

ODGOVORITE
Name

Apsolutno si nesposoban

28.12.2020 19:34

Nestrucan, neodgovoran, nije to funkcija za mlacenje prazne slame, nego sa asukati rukave i ozbiljno sa znanjem raditi sto se ocekuje,rezultati od opsteg interwsa....

ODGOVORITE
Name

Klošarac

28.12.2020 21:42

Ja nesposoban? Šta sam brlje prodao, a vi ločite narode, a ja nesposoban, he, he!

Name

Mimo

29.12.2020 06:46

Jad vidim ovu sugavu spodobu smuci mi se zivot!Ko sve moze biti ministar,je...m te drzavo!

ODGOVORITE