Шта је обећано, а шта испуњено у области здравства у Српској?

У области здравства Истиномјер је у протекле двије године мандата Владе Републике Српске пратио 12 обећања. Влада РС-а до сада је започела активности на реализацији укупно пет обећања, а једно је квалификовано као неутемељено. Оцјену у прогресу добила су обећања која се односе на обнову и реконструкцију болнице у Фочи и изградњу болнице у Добоју. 

Република Српска 27.12.2020 | 11:44
Шта је обећано, а шта испуњено у области здравства у Српској?

Укупно четири обећања добила су оцјену незапочето.

Такође, започете су и активности на изградњи болнице у Требињу, која би требала бити завршена до 2022. године. Како су саопштили представници Владе Републике Српске почетком септембра 2020. године, већ је завршена пројектна документација за изградњу новог клиничко-болничког центра у Требињу, а за ову намјену, како су навели, Влада Републике Српске обезбиједиће 30 милиона КМ.

Нека од обећања чија реализација није започела током двије године мандата Владе Српске су: смјена начелника здравствених установа које послују са губитком и “елиминисање страначки постављаних управљачких кадрова” у здравственим установама Српске, укидање листи чекања за операције и дијагностику, законско регулисање приватне љекарске праксе и њено изједначавање са јавним здравством и др.

Влада Републике Српске до сада није проводила активности на реализацији датог обећања које се односи на иницирање смјене руководства нити управних и надзорних одбора здравствених установа које негативно послују.

Република Српска укупно има 54 здравствене установе. Према ревизорским извјештајима, више од пола здравствених установа има огромна дуговања и потешкоће у пословању.

Увидом у до сада одржане сједнице, Влада Републике Српске једино је на својој 1. сједници, одржаној 27. 12. 2018. године, донијела Рјешење о разрјешењу Горана Тодоровића дужности директора ЈЗУ Болнице „Србија” Источно Сарајево, и то “на лични захтјев”, те донијела Рјешење о именовању Небојше Шешлије за вршиоца дужности директора поменуте болнице, на период до 60 дана.

Директор Дома здравља у Бијељини Душко Миловановић смијењен је у јулу 2020. године због, како је наведено, пропуста који су се односили на мјере за сузбијање пандемије ЦОВИД-19.

Након изласка ДНС-а из коалиције на републичком нивоу, започео је процес смјене кадрова ДНС-а, а што је за посљедицу имало и смјену појединих директора здравствених установа.

Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске изразио је оштар протест поводом, како су саопштилии, неоснованих смјена директора ЈЗУ Болнице “Свети врачеви” у Бијељини и директора ЈЗУ Дома здравља у Бијељини. 

Обећање које се односи на осавремењивање рада здравствених установа током друге године мандата Владе Српске добило је оцјену започето. Наиме, интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС), поред Болнице “Градишка” и три припадајућа дома здравља, почео је да се примјењује 9. децембра 2020. године у здравственим установама у Бијељини, Зворнику, Лопарама, Угљевику, Невесињу. Примјена овог система ускоро би требала почети и у Фочи.

ИЗИС би требао омогућити лакшу комуникацију здравствених установа и осигураника, а да се при томе не остварује директни контакт између осигураника и здравствене установе.

Здравствени систем у Републици Српској и прије избијања пандемије ковида-19 суочавао се са озбиљним изазовима у погледу финансирања и пружања услуга. Након радног састанка ресорног министра Алена Шеранића са Владом Ђајићем, директором Универзитетског клиничког центра Републике Српске (УКЦ РС), одржаног у новембру ове године, саопштено је да су у протеклом периоду направљени путеви да се нигдје не укрштају инфицирани и неинфицирани пацијенти, да је убрзано опремање старе хирургије гдје су премјештени пацијенте онкологије, хематологије и дијела пулмологије, те да је организована и додатна едукација здравствених радника, као и да је ситуација у здравственом систему Републике Српске стабилна.

Током 2020. године власти у Српској, дјелимично и због и пандемије ковида-19, залагале су се за успостављање и примјену информационо-комуникационих технологија у болницама, у смислу примјене модерних интегрисаних информационих система, који би, како је појашњено, требало да омогуће квалитетније управљање, једноставнији клинички рад, континуирано праћење пацијената, ефикаснији административни рад, повећану безбједност запослених и пацијената, олакшање финансијског управљања, лакшу примјену механизама интерне контроле, брже извјештавање и мониторинг и евалуацију и др. 

Наведене активности остављају простора за оптимизам да ће, барем у овом сегменту, здравствени систем у Српској бити унапријеђен, а што није случај када је ријеч о постављању стручних, односно смјенама некомпетентних челника здравствених установа, а што је такође једно од датих обећања. Када је у питању пружање услуга грађанима/кама, према ријечима ресорног министра, већ сада је извјесно да ће и у наредном периоду обим здравствених услуга у РС-у бити редукован.

(Истиномјер)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Фочак

27.12.2020 11:17

Џаба реконструкција,када нема ко да ради!!Па Марићи су упропастили болницу,све што ваља доктора ја напустило!!!Од др Ерића најбољег хирурга којег су успјели отјерати па надаље!!!На сваком одељењу је мањак школованог кадра,све раде људи који су студирали по 15 година!!!Нови директор Марић је смјенио све начелнике да би његова драга Бранислава постала нови начелник!!!Нема болница ни кадра ни опреме,а то што су окречени зидови и направљено нових спратаова ,то свакачаст!!Али опет понављам ,намамо ми кадра у Фочи....Све су СНСД_е и Марићи отјерали!!Нису сви доктори ко свиња Стевандић,неки желе само да раде без политике!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пујдо Бајковиц

27.12.2020 14:53

Ста це нам болнице- полијес мало ракијом и прекрстис се! Слицно је и са новцем и банкама - брате, трампа и неце бити дугова!

Name

Реално

27.12.2020 11:25

Свака цаст насем здравству. Свако без књизице мозе у болницу и све прејефтино. Хвала за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Фочак

27.12.2020 12:37

Ко није био на радиологији код оне са наочарима Птице тај не зна шта је тамни вилајет!!Некултурна,охола и још везе нема,класични примјер нашег здраства!!!Жена ми добила упалу плућа,дотична се издерала на њу,одакле њој право да дође у 1 сат да ова погледа снимак!!И дан данас жалим што јој нисам лупио шамар!!

Name

Ре реално

27.12.2020 17:15

Коме свака цаст??? Људи се леце преко моб.тел. тестирају се политицари и подобни. Нај веци проценат смртности,тендери лоповски. Кода ти овде хвалис? Подземна гараза се прави а задњи добили мало вакцина за грип.

Name

АТЛАНТИДА

27.12.2020 11:26

Нека тај послушни министар прекине причати више.Фластер на уста,обични послушник,насљедник криминалних министара здравља, што се за њега не може рећи,али није смио себи дозволити да упадне у уништени здравствени систем коме нема спаса.То је знао,и треба да бјезис с тог мјеста,видиш да си заробљен од мафије која је све опустосила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

27.12.2020 12:59

Коме болнице кад квалитетног медецинског кадра нема. Правите добре ауто-путеве да можете брзо до Београда и Беча у приватне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др 404

27.12.2020 13:04

Здравствене раднике занима само повећање плата, топли оброк, прековремени рад. Џабе вам и болнице ако имате незаинтересоване, деморалисане, слуђене медицинаре. Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

27.12.2020 13:19

Листу чекања за операције никад нећемо дочекати. Хирурзи живе од лове коју добију да убаце неког на програм. Дијагностика не може да узима лову, већ се вјештачки праве гужве како би Дјајићев компањон Арар (и такви слични њему) радио приватно дијагностику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГоодБyе

27.12.2020 13:21

Какав оптимизам? Нема ту среће, само отаљавање и даља дубиоза. Док неспособне, подобне незналице руководе свиме и око себе окупљају исте такве полтроне и егоисте који гледају личну корист; друге спутавају и гурају у страну; преко туђих леђа добијају политичке поене, ДРУГИ одлазе далеко, да се никад не врате у море незадовољства, непостовања, стручног омаловажавања, гдје је немогуће изборити се на прави начин, осим ако не постанеш исти, као и они. Подршка за све оне који морају да се боре у туђјој земљи, јер у својој нису добродошли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

27.12.2020 13:38

Стање у здравству је катастрофално. У болницама нема обицног сапуна, пескира...да се не прица о другом потросном материјалу ( урин кесе, маске, рукавице) .О лијековима исто сувисно прицати...Тлакомјера, термоетара ниста нема. Ко је паметан побјегао је из јавних болница и центара јер су услови за рад, а и лијецење катастрофални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

27.12.2020 14:05

Како је могуће и од којег новца се праве и планирају, а неке болнице се надограђују или су се надоградиле када се здравственим радницима већ годинама не уплаћују доприноси за здравствено осигурање и пензије? Ако већ има новца за те грађевине и опрему у њима, ваљда би логично било да прво министарство уплати те доприносе, па ако остане новца да се нови објекти граде. Ништа не разумем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

27.12.2020 19:43

Гласајуци за Ронхила И Ронхиловце обецаноје Криминал ,плацка,отимацина,прогон,пребијање И све се сваки Дан испуњава ста су ти снобови Обецали све испуњавају

ОДГОВОРИТЕ