Шешић: "Објавити податке о јавним набавкама"

Због чега институције којима је из Буџета РС одобрена набавка зграда за њихов смјештај нису расписале процедуру за јавне набавке, упитао је данас Давор Шешић, посланик СДС.

Република Српска 26.12.2020 | 14:30
Шешић: "Објавити податке о јавним набавкама"

Шешић је рекао да су на сајту Агенције за јавне набавке објављени подаци за само једну институцију која је покренула процедуру јавних набавки, док за преостале три они не постоје.

„То појачава нашу сумњу да нису ни расписане процедуре јавних набавки у овим случајевима“, казао је он.

Он наводи да је ставком у Буџету РС „Јавне инвестиције“ у 2020. одобрено око 16,5 милиона КМ за куповину или изградњу разних објеката. 

„Осим уставног суда РС, који је расписао јавну набавку за изградњу зграде која ће коштати  три милиона КМ, остале три институције, према нашим информацијама, нису никада расписале ту  процедуру“, појаснио је Шешић.

Он је подсјетио да је путем буџетске ставке „Јавне инвестиције“  6,3 милиона КМ  одобрено Заводу за статистику РС, за куповину зграде, шест милиона Правобранилаштву РС за исту намјену и један милион Министарству правде РС, за изградњу зграде у Зворнику.

Шешић је упозорио да је ставка у буџету „Јавне инвестиције“ постала простор за малверзације и да је, према његовом мишљену, дошло до кршења закона и законских процедура око поменутих набавки у овим институцијама.

„Оно што ми тражимо од институција  је да, ако постоји било каква документација о јавним набавкама у наведеним случајевима, изађу у јавност и да их објелодане. Позивамо Агенцију за јавне набавке да изврше контролу неведених институција у овим случајевима и да ревизор да своје мишљење о раду ових институција за 2020. годину.

Шешић сматра би се прије трошења средстава путем буџетске ставке „Јавне инвестиције“ морало јавно разматрати на шта ће она бити потрошена. 

„Било би логично да се прије усвајања буџета „Јавних инвестиција“, који је за ову годину износио 32 милиона КМ, зна који су пројекти на који ће се потрошити та средстава и да шира јавност да став о неопходности таквих улагања “, казао је Шешић, додајући да је то поготово потребно радити у времену постојеће економске кризе. 

Шешић је напоменуо да се ове године у „Јавним инвестицијама“ нашла и нова ставка, издаци за нематеријалну произведену имовину на коју је предвиђено 11 милиона КМ, додајући да су по свему судећи та средстава намијењена за набавку софтвера.

"Буџетска ставка  „Јавне инвестиције“  је и иначе проблематична јер није прецизно дефинисана", закључио је Шешић.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кекоња

26.12.2020 14:27

Па друзе пусти то сад крају сад је криза а нико неда маркице како да глодавци са будзета сада презиве морају и они несто да хапају а кад немају ста пресипају из супље у празну..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

26.12.2020 14:33

Ваљда је свима јасно да о свему одлуцује један цовјек .

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

26.12.2020 15:30

Шешићу је ли се оно Петковић поново нуди СНСД-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

26.12.2020 16:00

Што не објаве и општине гдје је СДС на власти, нпр. Угљевик, невјероватно како само једна фирма добија тендере, а буџет Угљевика је највећи по глави становника, тако да се ради о великом уговорима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

26.12.2020 19:32

Овај. Хахаха. Иза њега стоји јако бирацко тијело.

ОДГОВОРИТЕ