Šešić: "Objaviti podatke o javnim nabavkama"

Zbog čega institucije kojima je iz Budžeta RS odobrena nabavka zgrada za njihov smještaj nisu raspisale proceduru za javne nabavke, upitao je danas Davor Šešić, poslanik SDS.

Republika Srpska 26.12.2020 | 14:30
Šešić: "Objaviti podatke o javnim nabavkama"

Šešić je rekao da su na sajtu Agencije za javne nabavke objavljeni podaci za samo jednu instituciju koja je pokrenula proceduru javnih nabavki, dok za preostale tri oni ne postoje.

„To pojačava našu sumnju da nisu ni raspisane procedure javnih nabavki u ovim slučajevima“, kazao je on.

On navodi da je stavkom u Budžetu RS „Javne investicije“ u 2020. odobreno oko 16,5 miliona КM za kupovinu ili izgradnju raznih objekata. 

„Osim ustavnog suda RS, koji je raspisao javnu nabavku za izgradnju zgrade koja će koštati  tri miliona КM, ostale tri institucije, prema našim informacijama, nisu nikada raspisale tu  proceduru“, pojasnio je Šešić.

On je podsjetio da je putem budžetske stavke „Javne investicije“  6,3 miliona КM  odobreno Zavodu za statistiku RS, za kupovinu zgrade, šest miliona Pravobranilaštvu RS za istu namjenu i jedan milion Ministarstvu pravde RS, za izgradnju zgrade u Zvorniku.

Šešić je upozorio da je stavka u budžetu „Javne investicije“ postala prostor za malverzacije i da je, prema njegovom mišljenu, došlo do kršenja zakona i zakonskih procedura oko pomenutih nabavki u ovim institucijama.

„Ono što mi tražimo od institucija  je da, ako postoji bilo kakva dokumentacija o javnim nabavkama u navedenim slučajevima, izađu u javnost i da ih objelodane. Pozivamo Agenciju za javne nabavke da izvrše kontrolu nevedenih institucija u ovim slučajevima i da revizor da svoje mišljenje o radu ovih institucija za 2020. godinu.

Šešić smatra bi se prije trošenja sredstava putem budžetske stavke „Javne investicije“ moralo javno razmatrati na šta će ona biti potrošena. 

„Bilo bi logično da se prije usvajanja budžeta „Javnih investicija“, koji je za ovu godinu iznosio 32 miliona КM, zna koji su projekti na koji će se potrošiti ta sredstava i da šira javnost da stav o neophodnosti takvih ulaganja “, kazao je Šešić, dodajući da je to pogotovo potrebno raditi u vremenu postojeće ekonomske krize. 

Šešić je napomenuo da se ove godine u „Javnim investicijama“ našla i nova stavka, izdaci za nematerijalnu proizvedenu imovinu na koju je predviđeno 11 miliona КM, dodajući da su po svemu sudeći ta sredstava namijenjena za nabavku softvera.

"Budžetska stavka  „Javne investicije“  je i inače problematična jer nije precizno definisana", zaključio je Šešić.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kekonja

26.12.2020 14:27

Pa druze pusti to sad kraju sad je kriza a niko neda markice kako da glodavci sa budzeta sada prezive moraju i oni nesto da hapaju a kad nemaju sta presipaju iz suplje u praznu..

ODGOVORITE
Name

Borac R SRPSKE

26.12.2020 14:33

Valjda je svima jasno da o svemu odlucuje jedan covjek .

ODGOVORITE
Name

marija

26.12.2020 15:30

Šešiću je li se ono Petković ponovo nudi SNSD-u.

ODGOVORITE
Name

Ugljevik

26.12.2020 16:00

Što ne objave i opštine gdje je SDS na vlasti, npr. Ugljevik, nevjerovatno kako samo jedna firma dobija tendere, a budžet Ugljevika je najveći po glavi stanovnika, tako da se radi o velikom ugovorima!!!

ODGOVORITE
Name

Opet

26.12.2020 19:32

Ovaj. Hahaha. Iza njega stoji jako biracko tijelo.

ODGOVORITE