Кон: Вакцине се трудницама не дају одмах

Епидемиолог Предраг Кон рекао је, поводом јучерашње сједнице Кризног штаба за борбу против короне и нових мјера које је усвојила Влада, да медицински дио Кризног штаба није попустио у погледу увођења блажих мјера и није пристао на компромис.

Вијести 26.12.2020 | 10:00
Кон: Вакцине се трудницама не дају одмах

То је питање да ли смо ми пристали на компромис или смо пристали на чињеницу да су у том тренутку економски разлози превагнули – напомиње Кон, пишу Новости.

Објаснио је да је другачија ситуација од оне која је била око 6. маја, када је био викенд и када смо “ми тражили да цијели викенд буде затворен, а професор Несторовић да не буде”.

Указао је да је то је било у оквиру самог медицинског дијела и да је тада био могућ и морао да буде компромис.

– Одлучено је да буде продужено радно вријеме, то јест оно радно време које је дато до 20.00 и у оквиру тога ми смо ипак инсистирали да се нешто промијени, а то је да не буде четири квадратна метра него девет квадратних метара у тржним центрима, да се разриједи и да се смањи та густина у тржним центрима. То је нешто што је исто одлучено и што је ушло у уредбу – напомиње Кон.

Кон, који је примио вакцину против короне, изјавио је да не осјећа промјене осим што је примијетио малу бол кад је јуче додирнуо мјесто гдје примио вакцину, али да је то сада још мање.

Он је рекао да сљедећу вакцину прима послије три недјеље, а недјељу дана посијле те друге дозе сматра се да је потпуно заштићем.

– По ономе што смо чули све те вакцине – Фајзерова, кинеска и руска, биће присутне у јануару – рекао је Кон.

На питање да ли ће грађани моћи да приме вакцину по свом избору, он је рекао:

– Она вакцина која је у том тренутку доступна то је вакцина за вас, тако бих ја то рјешавао.

Он је додао да ни једна вакцина неће бити присутна на тржишту, ако не добије одобрење Агенције за лијекове и медицинска средства.

– Ви, ако кажете хоћу на примјер руску, сасвим случајно сам њу поменуо, а тог тренутка је ту Фајзерова, они му кажу добро, сачекаћете руску, јер је тренутно нема. Једино тако ће бити могуће, ја тако то доживљавам, не видим како би то било другачије – рекао је Кон.

Како је рекао, “не идете у послугу или на пијацу па да ту заиста бирате, већ тражите одређену и кажу у Дому здравља ту сада немамо”.

На питање ко не може да прими вакцину, он је рекао да се никад вакцине одмах, у самом старту, не препоручују ни трудницама ни дојиљама.

– Временом се ти подаци сазнају од акциденталних (случајева). Значи, вакцинише се жена а не зна у том тренутку да је трудна, временом се накупи број таквих па се види да ли има неких посљедица ии не. За сада на самом почетку свакако да се не препоручује трудницама – рекао је Кон.

Како је додао, “теоретски нема ни једног разлога против, али то не значи ништа, нема ни доказа да ништа не може да дјелује на плод”.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милан

26.12.2020 09:03

Теби треба првом дати све вакцине колико их има...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

26.12.2020 11:26

Интересантно је како ови стари епидемиолози изгледају сви исто. Онај Американац Фаучи и Кон су ист исти, као да су изабрани за најгоре негативце на кастингу за неки филм катастрофе...као да их је бирао Спилберг лично.

Name

Добој за Скептик

27.12.2020 00:29

Па и јесте их бирао Холивуд. И на мјесец кад су "сисли" Холивуд је бирао и глумце и сценографију. Потросили народне паре на лаз исто као сто то и данас раде.

Name

Ух, ух,ух

26.12.2020 09:18

Све стигне на наплату, пре или касније. Сваком како је ко заслузио.Без компромиса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.12.2020 09:31

Питање да ли сте ви примили праве вакцине или нпр.неки витамински коктел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивица

26.12.2020 09:47

Твоју вакцину не да неће примит труднице њу неће примит 90 посто Народа вакцина је будућа и неупитна сигурна смрт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3509

26.12.2020 09:54

Разумијем неопходност да се води рашуна о економији, али мислим да попуштање мјера за овај викенд није добар чин. Грађани који ће ићи у трговину они би то обавили и до 17 часова као што ће обавити и до 20. Повећање броја квадрата по једној особи ништа не значи, јер нико неће контроисати да ли је тај параметар задовољен. Велики број празника у наредном периоду је прилика да се више затворимо као и све европске земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.12.2020 10:46

Ипак ти ниси неко ко треба да мисли не иде ти то.

Name

Штета

26.12.2020 12:25

КОЊ,Овај Магарац да има презиме тако племените Животиње..Хијена би било боље,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неодустаје овај кон

26.12.2020 16:45

Како је чојек умислио моћ и знање вала богу, па мислим да се гади и врапцима на грани.

ОДГОВОРИТЕ