Kon: Vakcine se trudnicama ne daju odmah

Epidemiolog Predrag Kon rekao je, povodom jučerašnje sjednice Kriznog štaba za borbu protiv korone i novih mjera koje je usvojila Vlada, da medicinski dio Kriznog štaba nije popustio u pogledu uvođenja blažih mjera i nije pristao na kompromis.

Vijesti 26.12.2020 | 10:00
Kon: Vakcine se trudnicama ne daju odmah

To je pitanje da li smo mi pristali na kompromis ili smo pristali na činjenicu da su u tom trenutku ekonomski razlozi prevagnuli – napominje Kon, pišu Novosti.

Objasnio je da je drugačija situacija od one koja je bila oko 6. maja, kada je bio vikend i kada smo “mi tražili da cijeli vikend bude zatvoren, a profesor Nestorović da ne bude”.

Ukazao je da je to je bilo u okviru samog medicinskog dijela i da je tada bio moguć i morao da bude kompromis.

– Odlučeno je da bude produženo radno vrijeme, to jest ono radno vreme koje je dato do 20.00 i u okviru toga mi smo ipak insistirali da se nešto promijeni, a to je da ne bude četiri kvadratna metra nego devet kvadratnih metara u tržnim centrima, da se razrijedi i da se smanji ta gustina u tržnim centrima. To je nešto što je isto odlučeno i što je ušlo u uredbu – napominje Kon.

Kon, koji je primio vakcinu protiv korone, izjavio je da ne osjeća promjene osim što je primijetio malu bol kad je juče dodirnuo mjesto gdje primio vakcinu, ali da je to sada još manje.

On je rekao da sljedeću vakcinu prima poslije tri nedjelje, a nedjelju dana posijle te druge doze smatra se da je potpuno zaštićem.

– Po onome što smo čuli sve te vakcine – Fajzerova, kineska i ruska, biće prisutne u januaru – rekao je Kon.

Na pitanje da li će građani moći da prime vakcinu po svom izboru, on je rekao:

– Ona vakcina koja je u tom trenutku dostupna to je vakcina za vas, tako bih ja to rješavao.

On je dodao da ni jedna vakcina neće biti prisutna na tržištu, ako ne dobije odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

– Vi, ako kažete hoću na primjer rusku, sasvim slučajno sam nju pomenuo, a tog trenutka je tu Fajzerova, oni mu kažu dobro, sačekaćete rusku, jer je trenutno nema. Jedino tako će biti moguće, ja tako to doživljavam, ne vidim kako bi to bilo drugačije – rekao je Kon.

Kako je rekao, “ne idete u poslugu ili na pijacu pa da tu zaista birate, već tražite određenu i kažu u Domu zdravlja tu sada nemamo”.

Na pitanje ko ne može da primi vakcinu, on je rekao da se nikad vakcine odmah, u samom startu, ne preporučuju ni trudnicama ni dojiljama.

– Vremenom se ti podaci saznaju od akcidentalnih (slučajeva). Znači, vakciniše se žena a ne zna u tom trenutku da je trudna, vremenom se nakupi broj takvih pa se vidi da li ima nekih posljedica ii ne. Za sada na samom početku svakako da se ne preporučuje trudnicama – rekao je Kon.

Kako je dodao, “teoretski nema ni jednog razloga protiv, ali to ne znači ništa, nema ni dokaza da ništa ne može da djeluje na plod”.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Milan

26.12.2020 10:03

Tebi treba prvom dati sve vakcine koliko ih ima...

ODGOVORITE
Name

Skeptik

26.12.2020 12:26

Interesantno je kako ovi stari epidemiolozi izgledaju svi isto. Onaj Amerikanac Fauči i Kon su ist isti, kao da su izabrani za najgore negativce na kastingu za neki film katastrofe...kao da ih je birao Spilberg lično.

Name

Doboj za Skeptik

27.12.2020 01:29

Pa i jeste ih birao Holivud. I na mjesec kad su "sisli" Holivud je birao i glumce i scenografiju. Potrosili narodne pare na laz isto kao sto to i danas rade.

Name

Uh, uh,uh

26.12.2020 10:18

Sve stigne na naplatu, pre ili kasnije. Svakom kako je ko zasluzio.Bez kompromisa.

ODGOVORITE
Name

Boki

26.12.2020 10:31

Pitanje da li ste vi primili prave vakcine ili npr.neki vitaminski koktel.

ODGOVORITE
Name

Ivica

26.12.2020 10:47

Tvoju vakcinu ne da neće primit trudnice nju neće primit 90 posto Naroda vakcina je buduća i neupitna sigurna smrt.

ODGOVORITE
Name

3509

26.12.2020 10:54

Razumijem neophodnost da se vodi rašuna o ekonomiji, ali mislim da popuštanje mjera za ovaj vikend nije dobar čin. Građani koji će ići u trgovinu oni bi to obavili i do 17 časova kao što će obaviti i do 20. Povećanje broja kvadrata po jednoj osobi ništa ne znači, jer niko neće kontroisati da li je taj parametar zadovoljen. Veliki broj praznika u narednom periodu je prilika da se više zatvorimo kao i sve evropske zemlje.

ODGOVORITE
Name

Re

26.12.2020 11:46

Ipak ti nisi neko ko treba da misli ne ide ti to.

Name

Šteta

26.12.2020 13:25

KONJ,Ovaj Magarac da ima prezime tako plemenite Životinje..Hijena bi bilo bolje,

ODGOVORITE
Name

Neodustaje ovaj kon

26.12.2020 17:45

Kako je čojek umislio moć i znanje vala bogu, pa mislim da se gadi i vrapcima na grani.

ODGOVORITE